Ruoka

Tässä on paras vegaaninen suklaa! Testasimme 7 levyä ja tulos yllätti: hitiksi nousi kaupan oman merkin halpissuklaa

Kotiliesi testasi karkkihyllyn vegaaniset suklaalevyt. Testivoittajaksi nousi luksussuklaiden sijaan edullisin levy kaupan omalta brändiltä.

Kuluttajien kiinnostus vegaanisiin suklaisiin on kasvanut huomattavasti viime aikoina, ja tämä näkyy markettien makeishyllyillä. Vegaanisiin herkkuhetkiin on tarjolla useita eri vaihtoehtoja niin vaalean kuin tumman suklaan ystäville.

Kotilieden nelihenkinen raati testasi seitsemää markettien hyllyiltä löytyvää vegaanista suklaalevyä eri valmistajilta ja hintaluokista. Arvostelimme suklaat kouluarvosana-asteikolla niiden koostumuksen, maun, pakkauksen ja hinta-laatusuhteen perusteella. Testin suklaalevyt ostettiin S-ryhmän ja K-ryhmän kaupoista sekä Lidlistä.

Korkeille pisteille kivunneet vegaaniset suklaat saivat ruusuja suussasulavuudestaan ja tasapainoisesta makupaletista. Risuja heikommin pärjänneille tuli latteasta mausta ja turhasta tuhtiudesta. Raati yllättyi, miten monesta suklaalevystä ei olisi arvannut niiden olevan vegaanisia.

Vegaanisten suklaiden voittajaksi suoriutui yksimielisesti Lidlin Vemondo Couverture Prezel & Sea Salt, joka sai suklaan ystävät hyrräämään sopivalla suolaisuudellaan.

Lue myös: Suklaatasting kotona – kokoa superöveri suklaalauta ja etsi suklaalle makupareja

1. Paras vegaaninen suklaa valloittaa tasapainoisella maullaan

Vemondo Vegan Couverture Chocolate with Prezel & Sea Salt 1,99 e / 180 g

© Otavamedia

Lidlin oman tuotemerkin Vemondon merisuolan ja pretzelin makuinen vegaaninen suklaa on yksimielisesti tämän testin voittaja.

Pretzelit tuovat purutuntumaan mukavaa rouheutta, ja suklaan suolaisuus saa himoitsemaan lisää. Paksut suklaapalat sulavat suussa ja maku säilyy tasapainoisena alusta loppuun.

Maku on myös niin maitosuklaamainen, ettei äkkiseltään arvaisi vegaaniseksi. ”Tätä voi ostaa muulloinkin kuin erityistilanteissa ja isommallekin porukalle”, yksi raatilaisista arvioi. Hintalaatu-suhteeltaan erinomainen suklaa sopii perjantai-illan herkkuhetkeen. ”Tämän kun lyö tarjolle, niin maistuu aivan varmasti kaikille.”

Vemondon suklaalta löytyy myös Reilun kaupan merkki.

Suklaan kaakaopitoisuus 37 %.

Pisteet: 10-

2. Onnistunut liitto merisuolaa ja karamellia

Rainbow Vegan Caramel and Sea Salt Luomu 1,95 e / 85 g

© S-ryhmä

Suklaalevyn ulkokuori ei vakuuta raatia. ”Paketissa mennään selkeästi vastuullisuus, eikä houkuttelevuus ja mieliteot edellä”, yksi testaajista sanoo. Ankeaksi terveystuotteeksi pelätyn suklaan ulkokuori kuitenkin petti tällä kertaa, sillä maun puolesta se osoittautui testin toiseksi parhaimmaksi.

Mukavasti suussa napsahtavat tummat suklaapalat yllättää makealla maullaan. Merisuolan ja karamellin maut kohtaavat onnistuneesti, eikä suklaasta jää suuhun outoa jälkimakua.

Hintalaatu-suhde on tässä testin toiseksi halvimmassa suklaassa kohdallaan. Tämänkin suklaan reilusta tuotannosta muistuttaa Reilun kaupan merkki.

”Hillitsee pahinta sokerinälkää, voisi vetäistä vaikka koko rivin”, vakuuttunut raatilainen sanoo.

Suklaan kaakaopitoisuus 55 %.

Pisteet: 9+

Lue myös: Tässä ovat Suomen myydyimmät irtokarkit – yksi järisyttäväksi hitiksi noussut uutuus mylläsi tilastot uusiksi

3. Pähkinän ystävälle nappivalinta

Fazer Oat Choco 2,79 e / 62 g

© S-ryhmä

Ulkonäöltään pakkaus on Fazermaisen tyylikäs. Maku on voimakkaan pähkinäinen, osasta testaajista tuumii sen olevan liiankin hallitseva. Pähkinäisyyden alta on vaikea arvioida, miltä itse suklaa maistuu. Maku on kuitenkin toimiva, eikä eroa suuresti maitosuklaasta. ”Voisi ottaa toisenkin palan”, yksi testaajista kehuu.

Suklaalevyn pieni koko suhteessa hintaan saisi kuitenkin useamman raatilaisista jättämään suklaan hyllyyn. ”Näin pienestä levystä tulee vain paha mieli”, yksi testaajista sanoo.

Suklaan kaakaopitoisuus 42 %.

Pisteet: 7½

4. Kovat odotukset, valju maku

Lindt Vegan Salted caramel 4,99 e / 100 g

© K-ryhmä

Testaajat asettivat Lindtin suklaalle kovat odotukset. Suklaan pakkaus olikin testin tyylikkäin, ja itse suklaaseen oli painettu söpöjä sydämiä. Tuoksu oli täyteläinen ja lupaava, mutta itse maku jäi kaikkien testaajien mielestä valjuksi. ”Hieman mauttoman ja halvan makuinen”, yksi testaajista antaa tuomionsa.

Suolakaramelli rouskuu mukavasti suussa, mutta itse suklaan mausta ei yksikään testaajista oikein saanut kiinni. Suklaa sai kuitenkin pisteet siitä, ettei jälkimaussa ollut kitkeryyttä. ”Vegaanisuklaana kuitenkin kelpo vaihtoehto herkkuhetkiin”, arvioi yksi testaajista.

Suklaan kaakaopitoisuus 35 %.

Pisteet: 7½

5. Rouskuva keksisuklaa toimii välipalana

Ritter Sport Crispy Cookie 3,09 e / 100 g

© K-ryhmä

Ritterin suklaan pirteän herkullinen ulkokuori nostatti raatilaisten innostuksen. Ensipuraisu on mukavan rouskuva, kuin keksiä puraisisi! Suklaa ei sen sijaan tuoksu oikein miltään. Makukin jättää toivomisen varaa, sillä se jää melko latteaksi. ”Rapeus tuo suklaaseen twistiä puuttuvan maun tilalle”, yksi testaajista sanoo.

Hintalaatu-suhteeltaan suklaa on keskivertoa, mutta kolmella eurolla löytynee maukkaampiakin keksisuklaita. ”Tätä söisin palauttavana välipalana vaikka lenkin jälkeen”, yksi testaajista arvelee.

Suklaan kaakaopitoisuus 48 %.

Pisteet: 7

6. Sulava suklaa jättää kitkerän jälkimaun

Benjamissimo Organic Vegan Praline 4,65 e / 70 g

© Ruohonjuuri

Benjamissimo-suklaan korkea hinta antaa olettaa, että kyseessä on luksussuklaa. Paketista leijaileekin miellyttävä suklaan tuoksu avatessa. Hieman yllättäen, tämä suklaa on hyvin pehmeää ja sulaa välittömästi sormille.

Maku taas on hieman pistävä ja koostumus on raakasuklaamainen. Vaikka kantta koristavat hasselpähkinät, ne eivät juuri maistu tuotteessa. Suklaaseen ei ole lisätty sokeria. Kookoksen maku on voimakas, ja jättää kielen pinnalle rasvaisen kalvon. Jälkimaku on kitkerä.

Jos olet raakasuklaan ystävä, tämä suklaa on todennäköisesti sinun juttusi. Yksi pala riittää täyttämään suklaan tarpeen. ”Ei ole se suklaalevy, millä itsensä palkitsee perjantaina työviikon jälkeen”, kuuluu yhden raatilaisen tuomio.

Suklaan kaakaopitoisuus 53 %.

Pisteet: 7-

7. Hätävara kahvihampaan kolotukseen

Ohoi! Vastuulliset vegesuklaat Kahvi ja karamelli 3,69 e / 80 g

© Ohoi!

Suklaalevyn kuoret pöllöineen ovat suloiset, muttei varsinaisesti herätä uinuvaa suklaan himoa. Puraistessa koostumus on rapea, mutta palat eivät sula suussa kovin hyvin. Suklaa tuoksuu pohjaan palaneelta kahvilta. Maku jakaa raatilaisia, sillä toisista maku on mukavan kahvinen ja toisista tuntuu kuin kahvinpuruja pureskelisi. ”Karamelli rouskuu kivasti suklaan seassa”, kehaisee yksi raatilaisista. Montaa palaa tätä Reilun kaupan merkin saanutta suklaata ei voi syödä, mutta kahvin ystävä nauttii varmasti suupalasta jos toisesta.

Tämä suklaa toimisi hyvin leivonnassa, esimerkiksi kakun päälle raastettuna tai sulatettuna kuorrutteena.

”Juuri sen hintainen, etten ostaisi”, yksi raatilaisista arvioi suklaan hinta-laatusuhdetta.

Suklaan kaakaopitoisuus 41 %.

Pisteet: 6½

Lue myös Anna.fi: Vegaaninen piirakka on helppo valmistaa sekä makeana että suolaisena – poimi talteen parhaat reseptit arkeen ja juhlaan

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tässä on paras vegaaninen suklaa! Testasimme 7 levyä ja tulos yllätti: hitiksi nousi kaupan oman merkin halpissuklaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.