Ruoka

Tässä ovat Suomen myydyimmät irtokarkit – yksi järisyttäväksi hitiksi noussut uutuus mylläsi tilastot uusiksi

Myllerryksissä olevassa maailmassa ainakin yksi asia on pysyvää: suomalaisten karkkimaku. Katso artikkelin lopusta, löytyvätkö omat suosikkisi listalta!

Mitkä irtokarkit valikoituvat sinun pussiisi? Parhaimmat tietysti, mutta tilastojen mukaan todennäköisesti hedelmä- ja marjamakeiset. Myös iällä on vaikutusta, mitkä karkit tarttuvat kuluttajan kauhaan.

”Kirpeät karkit ovat lisänneet suosiotaan erityisesti nuorten keskuudessa. Yhtä lailla suklaatuotteita ostetaan enenevissä määrin ja ne maistuvat enemmän vanhemmille kuluttajille”, kertoo Cloettan tuoteryhmäpäällikkö Elina Levonmaa Kotiliedelle.

Suomalaisten makuun ovat erityisesti irtomakeiset, joissa on yhdistelmänä hedelmää ja salmiakkia. Sirkusaakkoset ja vadelmalakritsin makuiset pääkallot pitävätkin kärkisijaa vuodesta toiseen suosituimmissa irtokarkkimauissa.

”Irtokarkit ovat vähän tämmöinen hitaasti kehittyvä kategoria eli siellä poimitaan aina ne omat lempparit. Ehkä ei olla niin rohkeita kokeilemaan uutta tai saatetaan ottaa vain muutama uutuuskarkki pussiin.”

Kymmenen suosituimman irtomakeisen lista on pysynyt melko muuttumattomana viime vuodet. Yksi viime vuosien uutuuskarkki on kuitenkin onnistunut väistämään suomalaisten ennakkoluulot.

”Tupla crisp puffs on yllättänyt suosiollaan. Niissä kaupoissa, joissa se on valikoimassa, se on ihan siellä myydyimpien tuotteiden joukossa. Tätähän tapahtuu tosi harvoin irtomakeisissa, kun se kärkilista on aika staattinen.”

Lue myös: Energinen turkinpippuri vai romanttinen suklaa? Testaa, mikä karkki olet!

K-Supermarket Lippulaivan kauppias Juuso Österman toteaa, että toimivimmat uutuusirtomakeiset tulevat tutuista karkkipusseista. © Otavamedia

Pussiin ladotaan tutut karkit

Uutuusmakeisia lanseerataan 2–3 kertaa vuodessa. Monen uutuuden elinkaari voi jäädä melko lyhyeksi. Jotta uutuusmakeinen selviäisi kovasta kilpailusta, on sen täytettävä kolme kriteeriä.

”Maku on kaikista tärkein, ja että sillä on iso kuluttajakunta. Kolmantena vaikuttaa tuttuus: tuttu brändi, tuttu muoto ja toisesta makeisesta tuttu väri. Ihmiset vierastavat sellaista, mikä ei ole tunnistettavaa”, kertoo Levonmaa.

K-Supermarket Lippulaivan kauppias Juuso Österman toteaa, että toimivimmat uutuusirtomakeiset tulevat tutuista karkkipusseista. Myös sosiaalisella medialla on nykyään vaikutusta irtomakeisten menekkiin.

”Tiktokissa on viikon kahden mittaisia irtomakeistrendejä. Hetkellisesti saattaa tulla valtavasti asiakastoiveita, mutta ne menevät myös nopeasti ohi. Ennen Facebookin synnyttämät karkkitrendit pysyivät pidempään, mutta Tiktok on selvästi nopeasyklisempi.”

Irtomakeisten kulutus on kasvoi kymmenellä prosentilla vuonna 2023. Koronapandemia alkaa olla takanapäin, eikä kauhoihin tarttuminen pöpöjen pelossa enää jännitä ihmisiä. Edes taantuma ei näy irtokarkkihyllyllä.

”Ehkä ihmiset hemmottelevat itseään tällaisilla pienemmillä ostoksilla ja irtokarkit kuuluvat siihen kategoriaan”, toteaa Levonmaa.

Top 10 suosituinta irtokarkkia – löytyykö listalta suosikkisi?

1. Fizzypop

fizzypop
© Cloetta

2. Center Original

© Cloetta

3. Suklaa crisp

© Cloetta

4. Pääkallo

© Cloetta

5. Sirkus Aakkoset

© Cloetta

6. Vanilja Fudge

© Cloetta

7. Susu-pala

© Cloetta

8. Noitapilli

© Cloetta

9. Punainen raketti

10. Nallekarkki

© Cloetta

Lue myös Anna.fi: Tämä vadelmajogurttimutakakku on parasta, mitä tulet hetkeen maistamaan! Ota talteen Jasmin vastustamaton hittiresepti

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tässä ovat Suomen myydyimmät irtokarkit – yksi järisyttäväksi hitiksi noussut uutuus mylläsi tilastot uusiksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.