Ruoka

Täydelliset skonssit syntyvät kirjailija-kokki Paula Hotin ohjeella – ja ne nautitaan hänen Skotlantiin sijoittuvan dekkarinsa kera

Paula Hottin esikoisdekkari Murha Ylämaalla sijoittuu kirjailijalle rakkaaseen Skotlantiin. Sieltä löytyi myös Ernesti, jolle kirja on omistettu. Teos on Kotiliesi Klubin helmikuun kirja.

Kun Paula Hotti alkoi kirjoittaa esikoisdekkariaan Murha Ylämaalla, oli alusta asti selvää, että tapahtumat sijoittuisivat Skotlantiin. Miljöö, ihmiset ja kulttuuri ovat tuttuja ja rakkaita, sillä Hotti asui aikanaan Skotlannissa nelisen vuotta.

Erityisesti ruokakulttuuri tuli Hotille tutuksi, sillä hän työskenteli Skotlannissa asuessaan kokkina hotelliravintoloissa muun muassa Isle of Skyella ja Shetlannin saarella. Itseoppinut suomalaiskokki menestyi ja eteni lopulta kuulun MacDonaldin suvun omistamaan ravintolaan toteuttamaan Michelin-tähdellä palkittuja annoksia.

Murha Ylämaalla on viihdyttävää cozy crimea

Kokkivuosienkin aikana Paula Hotti tiesi aina, että hänen ykköshaaveensa on kirjoittaminen. Kirjallisuutta ja englantilaista filologiaa yliopistossa opiskellut Hotti on aiemmin kääntänyt romaaneja ja runoutta suomeksi ja julkaissut runoja, tietokirjoja ja esseitä. Lisäksi Hotti on kirjoittanut matkajuttuja useisiin julkaisuihin Suomessa ja Britanniassa.

Kun koronavuodet alkoivat, matkajuttuja ei enää julkaistu. Kokin työ, vaikka antoisaa olikin, oli myös raskasta ja aikaavievää. Oli aika toteuttaa pitkäaikainen haave, romaanin kirjoittaminen.

Miksi esikoisproosateoksen tyylilajiksi valikoitui dekkari?

”Raskaiden pandemiavuosien aikana halusin kirjoittaa jotain itseänikin viihdyttävää. Oli myös ihanaa palata mielikuvissa takaisin Skotlantiin”, Hotti sanoo.

Murha Ylämaalla on tyypiltään cozy crime -dekkari eli ”kilttiä rikosviihdettä”. Dekkarikirjailijosta Hotin ykkösesikuvia ovat brittidekkaristit Agatha Christie, Richard Osman ja P.D. James.

Seuraava osa jo työn alla

Murha Ylämaalla -kirjassa suomalaiskokki Halla joutuu keskelle murhatutkintaa Skotlannissa. Turistien suosimasta linnasta löytyy päätön ruumis. Samaan aikaan paikallisen hotellin vieras katoaa. Hotellin keittiössä työskentelevä, Skotlannin jylhiin maisemiin hurmaantunut Halla on perehtynyt klaanihistoriaan ja päätyy auttamaan poliisia.

Kirja on saanut kiittäviä arvioita tarkasta miljöökuvauksesta, verevistä henkilöhahmoista ja vetävästä kerronnasta. Juuri nämä kolme elementtiä ovat kirjailija Hotin itsensäkin mielestä avaimia onnistuneeseen dekkariin.

Hallan seikkailut Skotlannissa jatkuvat dekkarisarjan seuraavassa osassa, joka on jo työn alla. Paula Hotti tekee vuodessa pari pitkää junamatkaa ja aikookin vierailla myös Skotlannissa keväällä.

Ajasta Skyen saarella on muistuttanut vuosien saatossa sieltä alun perin hankittu rakas lemmikki. Murha Ylämaalla onkin omistettu Hotin pian 16-vuotiaalle länsiylämaanterrieri Ernestille.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Täydelliset skonssit syntyvät kirjailija-kokki Paula Hotin ohjeella – ja ne nautitaan hänen Skotlantiin sijoittuvan dekkarinsa kera

Sinun täytyy kommentoidaksesi.