Ruoka

Puiseva, toukan syömä tatin jalka ei olekaan pelkkää roskiskamaa – Petteri, 44, kokkasi veikeät tattinuudelit, jotka maistuvat myös sieniruokia karttaville

Rovaniemeläisen Petteri Nissisen tattinuudelit ovat hauska tapa hyödyntää toukkien syömät tai huokoiset tattien jalat. Nappaa ohje, joka kerää kiitosta sienipiireissä.

Tatti on vuodesta toiseen yksi Suomen suosituimmista ruokasienistä. Muhkealakkiset ja paksujalkaiset pullerot keräävät kuitenkin herkästi toukkia. Rovaniemeläinen Petteri Nissinen, 44, keksi nerokkaan tavan hyödyntää tatin jalat ohuiksi, nuudelien kaltaisiksi suikaleiksi.

”Vaikka lakki tai jalan keskiosa olisikin toukkien rei’ittämä, voivat jalan uloimmat osat olla terveitä. Näin myös huonompilaatuisista tateista saa herkullista ruokaa”, Petteri kertoo Kotiliedelle.

Tattikorit
Ruoanlaittoa harrastava rovaniemeläinen Petteri Nissinen kokkaa mieluiten sienistä, kalasta, marjoista, riistasta ja muista luonnonantimista. Sienisesonkina hänet löytää sienestämästä lähes päivittäin. ”Itsessäni asuu pieni metsästäjä-keräilijä. Kun tietää tasan tarkkaan, mistä ruoka on tullut, sitä arvostaa enemmän.” Kuva: Petteri Nissinen

Petteri on huomannut, että lakkia kuivempi jalka säilyttää hyvin kiinteytensä pannulla paistettaessa. Sen vuoksi tattinuudelit maistuvat myös sellaisille ruokailijoille, jotka vierastavat sienien suutuntumaa ja tekstuuria.

”Vähänkin isompi lakki, joka ei ole aivan kypsäksi kypsennetty, on löysä ja niljakas. Sen takia ihmiset eivät pidä sienistä. Pitkä kypsennysaika tekee jalasta pureskeltavamman”, Petteri sanoo.

Petterin tattinuudelit ja kasvisvokki saavat kiitosta muilta kokkaajia Facebookissa Sieniruoat ja ruokasienet -ryhmässä.

”Kokeiluun, kiitos!

”Kiitos ihanasta reseptistä.”

”Tänään syötiin.”

”Musta tuo kuulostaa siltä, että voisin vedellä noi tattinuudelit tuosta pelkältään”, ryhmässä kommentoidaan.

Lue myös: Tatit ovat ruokasienten aatelistoa – näin tunnistat tatit helposti!

Suikaloidut tatin jalat
Tattinuudelit ovat saaneet nimensä nuudelimaisen ulkonäkönsä vuoksi. Tuoreet, suikaloidut tatin jalat voi myös pakastaa talveksi. Petteri lisää pakasteesta otetut tattisuikaleet jäisinä pannulle ja kypsentää niitä niin pitkään, kunnes neste on haihtunut. Kuva: Petteri Nissinen

Tattinuudelit olivat aasialaista ravintolaa pyörittävän ystävän idea

Idea tattinuudeleista sai alkunsa syksyllä 2019, kun aasialaista ravintolaa pyörittävä, Vietnamista kotoisin oleva ystävä kysyi, olisiko Petterillä ylimääräisiä tatteja. Hän halusi testata, voisiko niitä käyttää nuudelien tapaan.

Lopulta ystävä totesi, ettei tattinuudeleista olisi kaupalliseen tarkoitukseen, sillä tattien saatavuus on epävarmaa ja niitä tarvittaisiin paljon yhteen annokseen. Suurin osa sienten painosta, noin 90 prosenttia, on vettä, joten tatit kutistuvat kypsentäessä.

Petteri päätti kuitenkin jatkaa kokeiluja omassa kotikeittiössään. Koska isoimmissa tateissa jalan sisäosa saattaa olla huokoinen, hän keksi veistää nuudeleiksi vain jalan pintaosan.

”Tattinuudelit jäivät heti omaan ruokavalikoimaani. Ne ovat maultaan, tekstuuriltaan ja käytettävyydeltään mukava raaka-aine”, Petteri sanoo.

Tatin jalka
Petteri käyttää tattinuudeleihin vain jalan pintaosan. Jalan puisesta sisäosasta, jota toukat eivät ole syöneet, hän keittää sienilientä. Kuva: Petteri Nissinen

Tattinuudelit valmistuvat samalla periaatteella kuin lakkikin, mutta kypsennysaika on pidempi. Petteri paistaa niitä pannulla viidestä kymmeneen minuuttiin tai niin kauan, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Sen jälkeen hän lisää rasvan ja kuullottaa tatteja toiset kymmenen minuuttia.

Lopuksi sienet saavat mausteeksi suolaa, joskus myös oliiviöljyä ja murskattua valkosipulia tai savupaprikaa riippuen siitä, minkä ruoan kaverina tattinuudelit kulloinkin ovat.

”Pidän puhtaista mauista. Tarkoitus ei ole peittää tatin omaa makua vaan hakea pikkuisen sävyjä siihen.”

Tattinuudelit pannulla
Suikaloitu tatin jalka on Petterin mukaan helpompi ruskistaa pannulla tasaisesti joka puolelta kuin levyiksi leikatut tatin jalat.  Kuva: Petteri Nissinen

Lue myös Anna.fi: Tunnistatko eri sienilajit? Tee sienitesti ja selvitä, yllätkö sienitietäjän titteliin!

Tattinuudelit maistuvat niin vokin kuin riistankin lisukkeena

Rovaniemeläisessä lapsiperheessä tattinuudeleita on nautittu niin vokin, riistan kuin salaatinkin lisukkeena. Muut tarjottavat Petteri neuvoo kuitenkin pitämään lautasella erillään tattinuudeleista.

”Sillä itse varmistan, että pääsen kiinni sienen makuun. Jos sienet syö sekaisin muiden raaka-aineiden kanssa, sienen maku saattaa hukkua alle”, Petteri sanoo.

Toistaiseksi Petteri on tehnyt nuudeleita vain herkku- ja männynherkkutateista. Seuraavaksi hän aikoo kokeilla, miten hyvin kehnäsieni taipuu nuudeleiksi.

”Seitikkinä sillä on pitkä ja säikeinen jalka, joka kestää myös kypsennystä. Siinä on tatin tapaan omanlaisensa pähkinäinen maku. Helposti murenevista haperoista nuudeleita tuskin voi tehdä.”

tattinuudelit ja kasvisvokki
Tattinuudelit voi tarjota perinteisten nuudelien tapaan esimerkiksi kasvisvokin kanssa. Kuva: Petteri Nissinen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puiseva, toukan syömä tatin jalka ei olekaan pelkkää roskiskamaa – Petteri, 44, kokkasi veikeät tattinuudelit, jotka maistuvat myös sieniruokia karttaville

Sinun täytyy kommentoidaksesi.