Ruoka

Mikä ihmeen sienikahvi? Tästä juomasta terveyspiireissä intoillaan juuri nyt 

Sienikahvi on noussut suosituksi vaihtoehdoksi aamukahville sen väitettyjen terveysvaikutusten vuoksi. Suomalaisen yrityksen sienikahvit ovat kohonneet yhdeksi kahvimarkkinoiden kärkituotteiksi. Selvitimme, mistä oikein on kyse.

Kahvinkeittimeen turhan pitkäksi aikaa unohtunut kostea suodatinpussi, jonka puruihin on ilmestynyt harmaata, nukkamaista hometta. Tai psykedeelisiä vaikutuksia omaavia, niin sanottuja taikasieniä sisältävä bilejuoma. Nämä lienevät monilla ensimmäisiä mielikuvia, kun joku mainitsee sanan sienikahvi.

Todellisuus on kuitenkin toinen. Tavallisista Arabica-kahvipavuista sekä uutetuista sienijauheista valmistettu, veteen sekoitettava pikakahvi ei ulkonäöltään ja maultaan juuri poikkea tavallisesta pikakahvista. Vaahtoutunut kauramaito sekoittuu juoman pintaan kauniisti.

”Jos käyttää laadukkaita kahvipapuja tai pikakahvia, ja sekoittaa ne sienien kanssa hyvin, ihmiset eivät yleensä huomaa eroa”, sanoo Four Sigmatic -sienikahvimerkin suomalainen yrittäjä Tero Isokauppila.

Tällaiset sienikahvit ovat maailmalla juuri nyt kovaa valuuttaa. Erityisen suuri markkina on Yhdysvalloissa, jossa sienikahvit kuuluvat myydyimpien kahvituotteiden joukkoon.

Suomalainen Four Sigmatic on yksi menestyneimmistä sieniä sisältävien kahvien, pikakahvien ja ravintolisien valmistajista. Yrityksen pakurikääpää ja lääkinnällisiä yrttejä sisältävä pikakahvi on tätä juttua kirjoittaessa viidenneksi myydyin pikakahvi verkkokauppajätti Amazonissa. Taakse jäävät muun muassa italialaisen Lavazzan sekä elintarvikejätti Nestlén Nescafé-pikakahvit.

Seuraavaksi Four Sigmaticin kahvit löytyvät maailman suurimman vähittäiskauppaketju Walmartin hyllyiltä.

Mitä sienikahvit oikein ovat ja mikä niiden suosiota selittää?

Lue myös: Kahvi onkin terveyspommi! Se ehkäisee dementiaa, nostaa kipukynnystä ja on tärkeä antioksidantin lähde

Sienikahvi on suosittu kahvin korvike erityisesti Yhdysvalloissa

Sienikahvit eivät ole mikään uusi keksintö. Toisen maailmansodan aikoihin Suomessa käytettiin pakuria säännöstelyn alla olleen kahvin korvikkeena samoin tavoin kuin sikurijuurtakin. Tällaisissa kahvin korvikkeissa ei ole ollut lainkaan kofeiinia.

Nykyaikaisten sienikahvien kofeiinipitoisuudet riippuvat tuotteesta. Markkinoilla on niin kofeiinittomia kuin kofeiinia sisältäviä tuotteita, joissa on yhdistetty kahvipapuja ja esiuutettuja tai kuivattuja ja sen jälkeen jauhettuja sieniä. Yhdessä tavallisen kahden desin kahvikupillisesta on Ruokaviraston mukaan kofeiinia kahvista riippuen 90–160 milligrammaa. Valtaosassa Four Sigmaticin tuotteista kofeiinia on puolet vähemmän kuin tavallisessa kahvissa.

Tällä hetkellä suosituimpia ovat lähes tavanomaisen kofeiinimäärän sisältävät sienikahvit, sillä harva kahvinjuojista on valmis jättämään kofeiinia täysin pois, Isokauppila kertoo.

”Monet sanovat, että minkä tahansa muun ruokavaliossa voi lopettaa, mutta ei aamukahvia. Se on rutiini ja tapa, mistä ei haluta luopua”, Isokauppila sanoo.

Mikä sitten saa ihmisen vaihtamaan Juhla Mokan sienikahviin?

Sienikahveja juodaan ensisijaisesti terveyssyistä. Ensimmäinen kuluttajaryhmä ovat edellä mainitut kahvista nauttivat henkilöt, jotka etsivät vaihtoehtoa kahvin hapokkuuden aiheuttamille vatsavaivoille tai kofeiiniherkkyydestä johtuvalle vapinalle. Iso ostajajoukko ovat Isokauppilan mukaan sotien jälkeiset suuret ikäluokat, amerikkalaisittain niin sanotut baby boomerit.

Toinen suuri asiakasryhmä ovat Piilaakson teknologiakeskittymässä työskentelevät uraohjukset, jotka pyrkivät lisäämään sienikahvin kaltaisilla luonnonmukaisilla tuotteilla omaa työtehokkuuttaan ja kognitiivista suorituskykyään, Isokauppila kuvailee.

Eri sienikahvivalmistajien mukaan sienikahvien tyypillisesti sisältämät sienet, kuten pakurikääpä, siiliorakas ja lakkakääpä, tukevat keskittymistä, rentoutumista ja immuunijärjestelmää sekä auttavat parantamaan luonnollisia energiatasoja ja lievittämään stressiä. Kahveihin on monesti lisätty sienien lisäksi myös muita kiinalaisessa lääketieteessä käytettäviä adaptogeenisiä eli vastustuskykyä lisääviä lääkinnällisiä kasveja, kuten ruusujuurta tai rohtokoisiota.

Miten uskottavia sienikahvin terveysväitteet ovat? Näin vastaa rohdosasiantuntija

Rohdosasiantuntija, farmaseuttisen biologian professori Yvonne Holm Helsingin yliopistosta vahvistaa luetelluilla sienillä ja adaptogeeneillä olevan tutkimusten mukaan edellä mainittuja ominaisuuksia.

”Adaptogeenit vaikuttavat monipuolisesti ihmisen koordinaatio- ja keskittymiskykyyn ja myös osittain immuunivasteeseen. Pakurikääpä on Suomessakin aika suosittu ravintolisä”, Holm sanoo.

Sienikahvien sisältämät määrät sieniä vaihtelevat tuotteesta ja valmistajasta riippuen. Jotta sienikahvilla voisi olla terveyttä edistäviä vaikutuksia, tulisi sieniä kuitenkin olla Holmin mukaan useita satoja milligrammoja per annos.

Kotilieden testaama, Suomessa ravintolisänä myytävä Four Sigmaticin Instant Coffee Powder with Lion’s Mane and Chaga Extracts -sienikahvijuomajauheen yksi annospussi sisältää 250 milligrammaa siiliorakas- ja 250 milligrammaa pakurikääpäuutetta. Lisäksi jauheessa on 100 milligrammaa ruusujuuriuutetta. Pikakahvijauhetta on 1900 milligrammaa.

”Kyllä näillä annoksilla varmasti jotain vaikutusta on, varsinkin, jos tuotetta nautitaan useita kertoja päivässä.”

”Jos mieltyy makuun ja hinta ei päätä huimaa, niin miksipä niitä ei voisi kokeilla”, Holm sanoo.

Siiliorakkaan vaikutuksia Alzheimerin ja Parkinsonin tautien kaltaisiin kognitiivisiin sairauksiin tutkitaan parhaillaan. Mahdollisiin väitteisiin sairauksia ehkäisevistä tai parantavista vaikutuksista Holm suhtautuisi kuitenkin varovaisesti.

”Yleensä tutkimustulokset ovat koeputki- tai eläinkoetuloksia. Niistä on vielä hirveän pitkä matka siihen, että sienet oikeilla ihmisillä kotioloissa käytettyinä toimisivat niin kuin ne koeputkiolosuhteissa toimivat. Edessä on vuosikausien työ”, Holm sanoo.

Lapsille, raskaana oleville ja tiettyjä lääkkeitä, kuten antibiootteja ja verenohennuslääkkeitä, käyttäville pakurikääpää sisältävää sienikahvia ei suositella.

Muut lähteet: Good House Keeping, Healthline

Lue myös Anna.fi: Trendikäs pakuri – Pakurikääpä tuo avun iho-ongelmiin ja vatsavaivoihin

Oikaisu 19.8.: Korjattu Four Sigmaticin sienikahvijuomajauheen sisältämän pakurikääpäuutteen määrä 250 grammasta 250 milligrammaksi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mikä ihmeen sienikahvi? Tästä juomasta terveyspiireissä intoillaan juuri nyt 

Taikamika

Kyllä on keitelty aikoinaan lantamadon lakki teetä ja ihan oli hyvät pärinät.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.