Ruoka

Piparinleivonnan SM-kilpailun voiton vei moderni valotaideteos – ykkössija tuli vantaalaiselle Piialle täysin puskista

Piparinleivonnan SM-kilpailu 2021 käytiin etäyhteyksin. Hetken mielijohteesta kisaan osallistunut Piia Hjelt vei kultamitalin aikuisten sarjassa. Katso kuvat modernista teoksesta!

Kaikkien aikojen yhdestoista Piparinleivonnan SM-kilpailu 2021 järjestettiin lauantaina 27. marraskuuta. Aikuisten sarjan voiton vei vantaalaisen Piia Hjeltin moderni pipariteos Jouluinen valokyltti. Voitto tuli Piialle iloisena yllätyksenä.

”Osallistuin kilpailuun ihan hetken mielijohteesta. En olettanut, että se päättyisi tällaiseen lopputulokseen! Onhan tämä ihan huikea juttu.”

Piia voitti Piparinleivonnan SM-finaalin aikuisten sarjan tällä teoksella. Alle 20-vuotiaiden sarjan voittajaksi valittiin Joensuusta kotoisin oleva 17-vuotias Anniina Hyvärinen.
Piia voitti Piparinleivonnan SM-finaalin aikuisten sarjan tällä teoksella. Alle 20-vuotiaiden sarjan voittajaksi valittiin Joensuusta kotoisin oleva 17-vuotias Anniina Hyvärinen.

Piian voitoisa valomainos

Piian pipariluomus on piparitaikinasta koottu XMAS-teksti, jonka sisällä hehkuvat jouluvalot ja jonka päällä on valkoisia, lumisia kinoksia. Teos sai kilpailun tuomareilta kiitosta modernista lähestymistavastaan. Valaisu toi vielä ratkaisevan wow-efektin.

Pehmeällä valaisulla ja sen tuomalla rauhallisella tunnelmalla on iso merkitys Piian joulussa muutenkin.

”Kun pimeä vuodenaika tulee, kaipaan sen keskelle valoa. Kotona laitamme aina kattovalot pois päältä, jolloin kynttilät, lyhdyt ja ulkovalot tuovat tunnelmaa. Nyt pipariteoskin on päässyt lipaston päälle esille valaisemaan kotia.”

Piparit ovat kuuluneet Piian perheen jouluun jo vuosia ennen SM-kilpailuun osallistumista. Piia kertoo leipovansa piparitaloja 15- ja 12-vuotiaiden poikiensa kanssa joka joulu.

”Koska äiti ei yleensä raaski omia projektejaan jakaa, niin pojat tekevät omansa. Meillä on siis jouluna aina kolme piparitaloa. Siitä on tullut meille kiva perinne.”

Piparinleivonnan SM-kilpailu 2021
Piparinleivonnan SM-kilpailu 2021: Onnellinen voittaja Piia Hjelt ja voittoisa piparikyltti.

Lue myös: Piparinleivonnan SM-kisan 2020 voittanut piparipöytä

Piparinleivonnan SM-kilpailu 2021: voittajista tulee someleipureita

Piparileivonnan SM-kilpailun finaalissa kilpailijat toteuttavat itse suunnittelemansa työn. Aikaa on kaksi tuntia. Siinä ajassa pitää ehtiä piirtää kaavat, leipoa ja paistaa piparit sekä jäähdyttää, koota ja koristella lopullinen luomus. Leivontavälineitä, piparitaikinaa ja koristelumateriaaleja on rajoitetusti. Piparitaikinana toimii Myllyn Parhaan valmistaikina.

Piia kertoo käyttävänsä valmistaikinaa aina piparitaloja tai -teoksia tehdessään, koska se on tasalaatuista. Jouluksi valmistuvat piparit hän leipoo kuitenkin omasta taikinasta.

”Reseptin olen saanut äidiltäni, joka leipoi tällä samaisella reseptillä jo minun lapsuudessani. Se on hyväksi todettu ja maukas. Äitini valmisti aina taikinaa useamman erän peräkkäin, koska minä ja sisarukseni söimme aina ensimmäisen taikinan”, Piia kertoo.

”Siinä maistuu kunnolla joulu. On inkivääriä, pomeranssin kuorta, kanelia ja neilikkaa.”

Lue myös Anna.fi: Piparkakkukranssi

Tänä vuonna finaali järjestettiin koronan vuoksi etäyhteyksillä ja tuomaristo seurasi kilpailijoiden työskentelyä videopuhelun välityksellä. Finaalin tuomareina toimivat Myllyn Parhaan kehitysjohtaja ja kondiittorimestari Iiro Heinonen, Hellapoliisi-sivuston Kati Jaakonen sekä viime vuoden Piparinleivonnan nuorten SM-voittaja Maija Vuonokari.

Finaalissa leivonta sujui mallikkaasti ja aikaa oli juuri sopivasti.

”Tässähän olisi voinut mennä vaikka mitä pieleen, kun nuo kirjainten ääriviivapiparit ovat aika hauraita.”

Sekä aikuisten että nuorten sarjan voittajat saavat kunnian toimia Myllyn Parhaan someleipureina vuoden ajan. Tehtävään kuuluu innostaa ja inspiroida muitakin leipomaan. Piia odottaa tehtävää mielenkiinnolla.

”Toivon, että pesti tuo elämääni uusia tuulia. Odotan uusia haasteita ja sitä, että pääsen kehittämään itseäni leipojana.”

Mutta mitä kilpailun voittaneelle pipariteokselle käy joulun jälkeen?

”Kyllä pipariluomukset yleensä suuhun menevät, joten voi olla että pojat sen tuosta nappaavat. Toisaalta, jos se tuossa seisoo koko joulun, niin se voi olla vähän pölyinen”, Piia sanoo ja nauraa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Piparinleivonnan SM-kilpailun voiton vei moderni valotaideteos – ykkössija tuli vantaalaiselle Piialle täysin puskista

Huoh

Miten olis ollut ihan vaan JOULU eikä mikään hemmetin xmas.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.