
Leivo piparit Kotilieden parhailla resepteillä – valitse oma piparkakkusuosikkisi!
Onko joulua ilman pipareita? Kokosimme tarjolle Kotilieden parhaat piparkakkureseptit perinteisistä eksoottisiin ja gluteenittomista laktoosittomiin. Näistä löydät taatusti suosikkisi.
Piparit tuovat joulun tuoksun kotiin. Leivo piparkakut itselle tai lahjaksi. Kokosimme yhteen perinteiset piparkakut ja yllättävät eksoottiset piparit. Valitse suosikkisi!
Piparitalkoissa on viisainta valita herkkäsorminen kaulija ja tarkkasilmäinen paistaja, niin muut voivat rauhassa keskittyä valitsemaan piparkakkumuotteja, painelemaan taikinasta kuvioita ja vaikka laulamaan joululauluja. Piparkakkutaikinan kauliminen ohueksi levyksi ja leivonnaisten paistaminen herkullisen väriseksi, vaatii kärsivällisyyttä ja tarkkuutta.
Lue myös: Kuorrutus kruunaa piparit – helpot ohjeet
Piparkakkutaikinoissa on valinnan varaa
Piparitaikinan voi pakastaa jo hyvissä ajoin ennen juhlaa. Piparkakut säilyvät huoneenlämmössä viikkoja ilmatiiviissä purkissa.
-
Vaalea piparitaikina
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 50 annosta
-
Perinteinen piparitaikina
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 48 annosta
-
Suklainen piparkakkutaikina
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 60 annosta
-
Lakritsi-piparkakkutaikina
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 60 annosta
-
Piparkakkutaikina
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 80 annosta
-
Piparkakkutalon taikina
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 0 annosta
Piparkakku hurmaa tuoksullaan
Joulun parhaat piparit maustetaan perinteiseen tapaan esimerkiksi pomeranssilla ja kanelilla. Kauniin kristallipinnan piparkakut saavat sokerista.
Inkiväärin ystävät ihastuvan Annan mausteisiin piparkakkuihin.
Piparkakut voi leipoa myös ilman kananmunaa. Kokeile näitä kananmunattomia Ekstan pipareita.
-
Kristallipiparit
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 40 annosta
-
Annan inkivääripiparkakut
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 150 annosta
-
Joulupiparkakut
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 150 annosta
-
Mamsellin piparkakut
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 107 annosta
-
Pulleat piparit
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 80 annosta
-
Rapeat nekkupiparit
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 120 annosta
-
Rapeat piparit
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 50 annosta
-
Nopeat piparit
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 100 annosta
-
Ruustinnan piparkakut
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 100 annosta
Piparkakkuja erikoisruokavaliota nauttivalle
Keliaakikkokin voi nauttia joululeivonnaisita, kun piparit ovat gluteenittomia.
Gluteenittomat, suklaiset tattaripiparit ovat täynnä joulun makuja, mistä pitävät huolen kaneli, inkivääri ja suklaa. Kauniin muotoiset piparit ihastuttavat kahvipöydässä.
Piparkakut voi valmistaa myös laktoosittomina.
-
Gluteenittomat piparit
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 40 annosta
-
Laktoosittomat piparit
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 70 annosta
-
Suklaiset tattaripiparit
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 60 annosta
Eksoottiset piparit kokeilunhaluisille
Raakalakritsijauhetta maustamaan perinteistä piparkakkutaikinaa? Mikä ettei! Mausteilla kannattaa välillä hullutella.
Suklaisesta piparitaikinasta leivotut poropiparkakut haastavat perinteiset joulupiparit. Suloiset poropiparit tehdään täytekeksien tapaan. Pipareiden väliin sujahtaa vaahdotettu suolakinuskitäyte.
”Eestissä piparkakkuihin käytettävä siirappi valmistetaan itse. Mausteita käytetään paljon ja monipuolisesti. Näiden piparkakkujen täytyy olla ohuita ja maistua pippurilta”, kertoo ohjeen antaja tallinnalainen kotitalousteknikko Tiia Taim. Taikinassa ei ole kananmunaa, joten jos piparkakut jätetään voitelematta, ne käyvät myös muna-allergisille ja laktoositonta rasvaa käytettäessä laktoosi-intolerantikoille.
Norjalaiset piparkakut ovat perinteisiä suomalaisia pipareita vaaleampia. Ohuiden piparien rakenne on rapea ja maku miellyttävän mausteinen. Kotiliesi sai ohjeen norjalaiselta ruokatoimittaja Aase Stromstadilta Oslosta: ”Norjalaisen tavan mukaan jouluksi leivotaan vähintään seitsemän sorttia perinteisiä perheen ja paikkakunnan leivonnaisia.”
Voimakkaan mausteiset keskiajan pumpernikkelit levittävät joulun tuoksuja vuosisatojen takaa. Suomen Keskiaikaseura ry:ltä saatuun alkuperäiseen Aino-pumpernikkeliohjeeseen kuuluu huomattavasti runsaammin kaikkia mausteita ja erityisesti mustapippuria.
Spekulatius-pikkuleivät ovat piparkakun tapaisia mausteisia pikkuleipiä, joita leivotaan perinteisesti Saksassa 5.12. Pyhän Nikolauksen päivän aattona. Turkulainen Petrus Kurppa leipoo piparkakkuja kuviomuoteilla, joiden aiheet hän on etsinyt Suomen ja erityisesti Turun historiasta.
-
Lakritsi-piparkakkutaikina
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 60 annosta
-
Norjalaiset vaaleat piparkakut (Pepperkaker)
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 120 annosta
-
Eestiläiset piparkakut (Piparkoogid)
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 100 annosta
-
Manteli-inkivääripiparit
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 50 annosta
-
Spekulatius-pikkuleivät
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 100 annosta
-
Täytetyt poropiparkakut
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
Katso myös: Yksisarvinen tehdään nyt piparkakkutaikinasta – katso video koristelusta!
Lue myös: Kotilieden piparkakkutaiturit loihtivat piparkakkutaloja sekä Muumien satumaan – nappaa ohjeet!
Kommentoi
Kommentoi juttua: Leivo piparit Kotilieden parhailla resepteillä – valitse oma piparkakkusuosikkisi!
moikka
Löytyisikö keneltäkään Kantolanpipareitten ohjetta.
kiittäisin jo etukäteen