Ruoka

Pyynikin Munkkikahvilassa paistuu vappuna jopa 6000 munkkia – omistaja paljastaa, mikä on Tampereen kuuluisimman herkun salaisuus

Pyynikin munkkikahvilan vastapaistetut munkit myydään parhaimpina sesonkiaikoina alta aikayksikön. Kahvilan alkuperäinen munkkiresepti on yli 100 vuotta vanha ja varjeltu salaisuus, omistaja kertoo.

Tampereella sijaitsevassa Pyynikin näkötornin munkkikahvilassa käy vilske ja vipinä joka vuosi vapun aikaan. Kaksi kahvilatyöntekijää leipoo munkkeja rivakalla vauhdilla aamun pikkutunneilta myöhäiseen iltaan asti, jotta mahdollisimman moni kahvilan vieras pääsee herkuttelemaan kuuluisilla munkeilla.

”Munkkien menekki on suurinta vappuaattona ja vappupäivänä. Vuonna 2023 pelkästään vappuaattona munkkeja myytiin yli 6 000 kappaletta, kun lasketaan myös kauppahallin toimimisteessä myydyt mukaan”, Pyynikin munkkikahvilan omistaja Jaro Suoste kertoo.

Munkkikahvilassa kävijä kohtaa mitä todennäköisemmin pitkän asiakasjonon. Kahvilan hyvästä mausta kuuluisaa munkkia jonotetaan mielellään. Mikä on Pyynikin munkkikahvilan munkkien salaisuus? Mikä saa ihmiset vuosi toisensa jälkeen hakeutumaan kahvilaan munkille jonosta huolimatta?

Lue myös: Munkkitaikina – katso munkkiohje, jolla onnistut takuuvarmasti!

Käsissä lasi simaa ja munkki.
Pyynikin munkkikahvilan makoisat munkit viedään vapun aikaan käsistä. © Jaro Suoste

Pyynikin näkötornin munkit on leivottu rakkaudella

Suomen parhaiksi kehuttujen munkkien salaisuutena on Suosteen edesmenneen äidin, Eva Suosteen, 80-luvulla kehittämä resepti, joka on pysynyt muuttumattomana vuodesta toiseen.

”Äitini sai Pyynikin näkötornin kahvilan haltuunsa vuonna 1987, jonka jälkeen hän alkoi suunnittelemaan munkkireseptiä. Hän löysi 100 vuotta vanhasta keittokirjasta munkkireseptin, jota hän sitten lähti muokkaamaan. Äiti leipoi kotona erilaisia munkkeja, ja minä toimin isäni kanssa makutuomareina, kunnes sopiva yhdistelmä löytyi”, Suoste kertoo.

Yksi iso tekijä, joka vaikuttaa munkkien suosioon on myös se, että niitä saa tuoreena jokaisena päivänä vuodesta kahvilan ollessa avoinna.

”Tarjolla on aina samana päivänä leivottuja ja paistettuja munkkeja, munkit ovat koko henkilökunnallemme tärkeä asia. Jokainen heistä välittää oman rakkautensa munkkeihin, mikä tekee niistä erityisiä. Kiitos ja kunnia koko henkilökunnallemme, he ovat kyllä uskomatonta porukkaa ihan jokainen!”

Pyynikin näkötornin munkkikahvilan työntekijällä korillinen munkkeja käsissään.
Munkit leivotaan paikan päällä näkötornin kahvilassa. Kuvassa kahvilan työntekijä Ida Lahtinen. © Jaro Suoste

Munkkeja pyörittelee useimpina päivinä kaksi leipojaa. Leipomisvuorot on jaettu aamu- ja iltavuoroon. Kaikki munkit tehdään paikan päällä Pyynikin näkötornin kahvilassa, eikä munkkien teossa oikaista puolivalmisteilla tai pakasteilla.

Munkkikahvilan rinkilöiden valmistustapa on hyvin perinteinen. Ensin tehdään taikina, josta pyöritellään pullia. Kun pullat ovat kohonneet, niihin tehdään reiät ja ne laitetaan öljyyn paistumaan. Paiston jälkeen munkkien annetaan jäähtyä, jonka jälkeen ne sokeroidaan ja laitetaan tarjolle.

Kesä on vapun lisäksi vauhdikasta munkkien kulta-aikaa

Pyynikin munkkikahvilan asiakasvirrat muuttuvat paljon sesongin mukaan.

Kahvilassa käy heinäkuussa neljä kertaa niin paljon ihmisiä kuin tammikuussa. Hiljaisimpina talvipäivinä munkkeja leivotaan noin 200 kappaletta per päivä. Kaikista vilkkaimpina kesäpäivinä munkkeja saattaa valmistua noin 1 500 kappaletta. Kesäaikaan munkkikahvilan jono ulottuu usein ulos asti.

”Kiireisinä aikoina pyrimme leipomaan munkit mahdollisimman ripeästi, jotta niitä saadaan riittävästi tarjolle. Yritämme ehtiä leipoa munkeista myös varastoa loppupäivää varten, mutta kyllä ne usein menevät melkein heti myyntiin.”

Vapun tienoilla kahvila saa suuren määrän munkkien ennakkotilauksia. Jos Pyynikin munkkeja haluaa omaan vappupöytään, Suoste kehottaa tekemään ennakkotilauksen 2–3 viikkoa ennen vappua. Ennakkotilaus tehdään kahvilan nettisivustolla olevalla tilauslomakkeella.

Munkkikahvilassa on tullut harvoin eteen tilanne, että munkit olisivat loppuneet kesken. Tosin joskus on näinkin käynyt.

Suoste kertoo, että esimerkiksi vappuisin yhdelle henkilölle myytävien munkkien määrää on joskus pitänyt rajoittaa, jotta munkkeja riittäisi mahdollisimman monelle.

”Näkötorni on rakennettu melkein sata vuotta sitten, ja sitä ei ole suunniteltu ihan tämän päivän vaatimuksiin ja varsinkaan näihin asiakasmääriin. Kyllä se on tavallaan pieni ihme, että kahvilan keittiössä tehdään kesäisin ja vappuisin niin suuria määriä munkkeja”, Suoste toteaa.

Pyynikin näkötornin munkkikahvila kesällä.
Pyynikin näkötornin munkkikahvila on toiminut perheyrityksenä yli 30 vuotta. © Altti Näsi

Makoisien munkkien salaisuus on maitopohjainen taikina

Pyynikin näkötornin munkkien resepti on suuri salaisuus, mutta Suoste jakaa mielellään parhaat vinkkinsä munkeista pitäville.

Suosteen mukaan munkkitaikinassa kannattaa käyttää ehdottomasti maitoa tai vaihtoehtoisesti kaurajuomaa.

”Vastaan tulee usein reseptejä, joissa munkkitaikina tehdään veteen. Vesi ei tuo munkkeihin hyvää makua. Se on sama kuin kaurapuuroa tehdessä: jos kaurapuuron valmistaa veteen, se myös maistuu vetiselle.”

Munkkeja paistettaessa öljyn lämpötilalla on merkitystä. Lämpötilan tulee olla juuri sopiva, ei liian matala eikä liian korkea.

”Öljyn paistolämpötila vaikuttaa lopputulokseen. Munkkien on hyvä paistua tasaisesti, suosimme kahvilassamme 180 asteen lämpötilaa. Jos kotona ei ole rasvakeitintä, jossa on termostaatti, kannattaa käyttää lämpömittaria ja mitata sillä öljyn lämpö”, Suoste vinkkaa.

Lue myös Anna.fi: Pikamunkit – tällä reseptillä loihdit pinnalta rapeat, sisältä pehmeät ja ihanan sokeriset vappumunkit alta aikayksikön!

Munkkeja paistumassa öljyssä.
Munkkien tasainen paistuminen sopivassa lämpötilassa on tärkeää, jotta lopputulos on hyvä. © Jaro Suoste

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pyynikin Munkkikahvilassa paistuu vappuna jopa 6000 munkkia – omistaja paljastaa, mikä on Tampereen kuuluisimman herkun salaisuus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.