Ruoka

Onko tämä herkku piispanmunkki vai berliininmunkki? Turkulaisten mielestä on vain yksi oikea vastaus

Muu Suomi kutsuu vaaleanpunaisella sokerikuorrutuksella päällystettyä hillomunkkia berliininmunkiksi. Turkulaiset tietävät, että kyseessä on piispanmunkki.

B-alkuinen munkki. Sillä nimellä turkulainen Tiina Pirilä kutsuu berliininmunkkia – jos on aivan pakko. Hänen mielestään vaaleanpunaisella sokerikuorrutteella päällystetyllä hillomunkilla on nimittäin vain yksi ainoa ja oikea nimi, piispanmunkki.

Eikä Pirilä ole ainoa. Facebookissa piispanmunkille on omistettu kokonainen ryhmä. Piispanmunkki on piispanmunkki -ryhmässä yli 1 100 jäsentä levittää piispanmunkin ilosanomaa ja valistaa harhaoppisia. Pirilä on yksi ryhmän perustajista.

”Siellä levitetään tietoa siitä, mistä saa piispanmunkkeja oikealla nimellä ja missä nimeä ei ole vielä opittu. Se on sellaista lempeää, kieli poskessa boikotointia”, Pirilä sanoo ja nauraa.

Toistaiseksi nimi tunnetaan vain Varsinais-Suomessa, lähinnä Turun seudulla. Muu Suomi syö berliininmunkkeja. Miksi turkulaiset kutsuvat berliininmunkkia piispanmunkiksi?

”Siksi, kun se on sen oikea nimi! Berliininmunkki – tekee vähän pahaa sanoakin se nimi – on ihan eri tuote. Alkuperäinen saksalainen berliininmunkki, berliner pfannkuchen, on päällystetty hienolla sokerilla. Se on tavallinen sokerimunkki”, Pirilä sanoo.

Lue myös: ”Torilta haetut lämpimät possot kuuluvat monen ihmisen lauantaihin” – kotkalainen leipomoyrittäjä kertoo, mikä on perinneherkun suuren suosion salaisuus

Piispanmunkki
Piispanmunkki on päällystetty sokeri- eli pomadakuorrutteella. Kuorrute voi olla valkoinen tai vaaleanpunainen. © Sanna Mansikkamäki

Piispanmunkki – leivonnaisen hauskasta nimestä kerrotaan erilaisia tarinoita

Tarinoita siitä, miten turkulaiset päätyivät puhumaan piispanmunkeista, on useita. Vedenpitäviksi ei mitään niistä voi suoraan osoittaa, sanoo Hotelli- ja ravintolamuseon amanuenssi Tiina Kiiskinen.

Varmaa kuitenkin on, että munkeilla on uskonnollinen tausta, oli kyse sitten piispanmunkista, berliininmunkista tai jostain muusta munkista. Erilaisia munkkireseptejä on julkaistu ruotsiksi jo 1700-luvulla. 

”Munkit ovat olleet osa vanhaa katolista laskiaisperinnettä. Ihmiset söivät rasvaisia ruokia ennen paastoon laskeutumista. Munkki-nimen sanotaan tulevan siitä, että leivonnainen muistuttaa pulleaa, ruskeaa munkin kaapua. Se on todennäköisesti jälkikäteen annettu selitys nimelle, mutta toki hauska sellainen”, Kiiskinen sanoo.

Kiiskisen mukaan piispanmunkki on voinut saada nimensä muiden leivonnaisten mukaan. Suomessa leivottiin 1800–1900-luvun vaihteessa valkoisella pomadalla päällystettyjä piispanleivoksia ja piispankakkuja – miksei siis piispanmunkkejakin?

Yhden perimätiedon mukaan piispanmunkki olisi kunnianosoitus Turussa 1200-luvulla sijainneelle piispainistuimelle eli kirkolliselle hallinnolle. Kerrotaan, että 1900-luvun alussa turkulainen leipuri olisi nimennyt leivonnaiset piispanmunkeiksi, koska halusi niille kotoperäisen nimen. Inspiraatio valkoisella pomadakuorrutteella päällystetyille pitkulaisille munkeille tuli arkkipiispan valkoisista lipereistä.

Länsinaapurissa vastaavanlaisia hillomunkkeja on kutsuttu nimellä berlinermunk jo 1840-luvulla. Ruotsiin munkki on tiettävästi levinnyt Saksasta. Siellä berliner pfannkuchen -nimellä on tarjottu sekä hienolla sokerilla että pomadakuorrutteella päällystettyjä leivonnaisia.

”Suomessa berliininmunkki on lanseerattu vuonna 1852 Ekbergin kahvilassa. Kahvilan perustaja F. E. Ekberg kouluttautui muun muassa Tukholmassa, Pietarissa ja Pariisissa”, Kiiskinen sanoo.

Berliininmunkkeja pellillä.
Varsinais-Suomen ulkopuolella kaupoissa ja leipomoissa vaaleanpunaisella pomadakuorrutuksella päällystettyjä hillomunkkeja myydään berliinimunkin nimellä. © Jorma Marstio

Millainen on aito piispanmunkki?

Ulkoisten ominaisuuksien perusteella berliininmunkkia ja piispanmunkkia ei oikein voi erottaa toisistaan. Sekä berliininmunkkia että piispanmunkkia myydään nykyään valkoisen kuorrutteen lisäksi vaaleanpunaisella kuorrutteella. Myös kummankin muoto ja täyte vaihtelevat. Pitkulaisen tai pyöreän munkin sisältä voi löytyä niin omena-, mansikka- kuin vadelmahilloakin.

Etenkin vanhemmat turkulaiset vannovat valkoisella pomadalla varustettujen pitkulaisten piispanmunkkien nimeen. Joidenkin mielestä aito piispis leivotaan hapanjuureen.

”Ei ole yhtä auktoriteettia, joka sanoisi, mikä on oikein. Kaikki variaatiot menevät samaan yhteiseen iloiseen ruokaperinteeseen”, amanuenssi Tiina Kiiskinen sanoo.

Entä mitä sanoo turkulainen – millainen on aito piispanmunkki?

”En ole hirveän jyrkkä. Kunhan on vadelmahillo sisällä ja pomadakuorrutus päällä, se on piispanmunkki”, Tiina Pirilä sanoo.

KUI Designin Piispis-tuotteita hyllyssä.
Yksi piispanmunkista ammentava yritys on turkulainen Kui Design. © Sanna Mansikkamäki

Turussa piispanmunkin ympärille on syntynyt kokonainen alakulttuuri

Turkulaisille piispanmunkista on tullut osa kotiseutuidentiteettiä. Se näkyy myös kaupoissa. Varsinaisten leivosten lisäksi piispanmunkki-kuvituksilla myydään kaikkea niin koruista boksereihin kuin tiskiräteistä pyöräilytarvikkeisiinkin.

Tiina Pirilän mukaan kyse on kotiseutuylpeydestä, yhteisöön kuulumisesta. Kun hänen ystävänsä meni naimisiin, häissä oli koristeena lakana, jossa luki Piispanmunkki loyals, Piispanmunkille uskolliset.

Piispanmunkki on piispanmunkki -Facebook-ryhmä sai alkunsa vuonna 2016 kaveriporukan yhteisestä huumorista. Se oli vastaus turkulaisten ja muiden välisille nimiväännöille Twitterissä. Ryhmän nimen esikuvana ovat suosittu Yhdyssana on yhdyssana -Facebook-ryhmä sekä urheilusta tuttu, vastustajaa hyväntahtoisesti härnäävä kannatuskulttuuri.

”Kaikki aina inhoavat turkulaisia. Me näytämme, että olemme ylpeitä meidän jutuistamme”, Tiina Pirilä sanoo.

Lue myös Anna.fi: Donitsit ovat amerikkalainen versio kotoisista munkeista – valmista helposti uunissa tai perinteisesti uppopaistaen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko tämä herkku piispanmunkki vai berliininmunkki? Turkulaisten mielestä on vain yksi oikea vastaus

Lukija020064

Siis oikea aito berliininmunkki on banaaninmuotoinen, ilman hilloa ja kermavaahdolla täytetty. Näitä saa Loviisan pikkuleipomosta Seppäläntieltä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.