Ruoka

Riistaruokaa sorsasta, metsosta ja teerestä

Metsän antimet, myös riista, kuuluvat syksyyn. Riistaherkkuja nautitaan arkiaterioilla ja juhlan kunniaksi.

Jahtikausi alkoi elokuussa, kun sorsastajat ilmestyivät rantaruovikkoon haulikoineen ja lintukoirineen. Sorsat ja muut vesilinnut, kyyhkyset, ja isot kanalinnut, kuten teeri ja metso ovat jahtimiesten tähtäimessä vuoden loppuun asti.

Metsästäjäperheiden pakastimet täyttyvätkin jauhelihasta, luisista paloista ja pitkään haudutettavista ruhonosista, joista saa maukkaita keittoja, patoja ja kastikkeita.

Jos lähipiiristä ei löydy innokasta metsästäjää, voi riistaonneaan koettaa kauppahalleissa. Esimerkiksi Helsingin Wanhan Kauppahallin riistamyymälässä Kirsti Markkanen myy villiä ja tarhattua riistaa viiriäisestä strutsiin jo yli kolmenkymmenen vuoden kokemuksella.

Riista on lohturuokaa

Sorsanrinta Dijonin tapaan on makoisa illallisannos. Kypsennä linnun rintalihapalat pannulla herkullisen roseeksi ja tarjoa pihlajanmarjahyytelöllä ja sinapilla maustetun kastikkeen, paistettujen tattien ja salaatin kera.

Kokonaisena kypsäksi muhinut kartanon sorsa on metsästäjän syysherkku, jonka voi valmistaa padassa tai uunissa.

Varaa kahta syöjää kohden yksi sorsa, ja keitä paistoliemestä linnun kaveriksi sinihomejuustolla ja mustaherukkahyytelöllä maustettu kastike. Tarjoa sorsapaisti juuresten ja paistettujen kantarellien kanssa.

Teerestä tai metsosta saa juhlavan paistin, ja isosta kanalinnusta riittää usealle syöjälle. Kokonainen riistalintu on hyvä silavoida ennen kypsentämistä, jottei lihasta tule kuivaa.

Jahtimiehen metsopaisti täytetään sipulilla ja omenilla sekä kanelihunajalla. Tarjoa juhlava lintupaisti uunijuuresten, lohkoperunoiden ja pihlajanmarjahyytelön kanssa.

Näin teet metsopaistin

1. Poista linnun sisältä kivipiira, maksa ja munuaiset. Työnnä käsi varovasti nahan alle ja irrota nahka rintalihojen sekä koipien päältä.

2. Mausta linnun liha suolalla, valkopippurilla ja lempiyrtilläsi, vaikkapa timjamilla. Näin liha maustuu nahan alla tasaisesti.

3. Työnnä nahan alle koipiin ja rintalihojen päälle silava- tai porsaan kylkiviipaleita. Ne estävät lihaa kuivumasta ja tuovat lisää muhevaa makua.

4. Sido linnun siivet ja koivet rankaan puuvillalangalla tai narulla. Näin lintu pysyy koossa eivätkä sen jäsenet sojota.

Lue myös:
Hirvipaisti on mehevää riistaruokaa
Hirvipata on hirviruokien suosikki
Kokeile pororuokia

Tietoa metsästysajoista: www.riista.fi
Tietoa metsästysluvista: www.metsa.fi

Kuvat: Kristiina Kurronen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Riistaruokaa sorsasta, metsosta ja teerestä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.