Ruoka

Ruoan uudelleen lämmittäminen voi olla terveysriski – asiantuntija antaa 5 vinkkiä, joilla säilytät ja kuumennat ruokaa ilman ruokamyrkytyksen vaaraa

Ruoan uudelleen lämmittäminen on suhteellisen turvallista, kun muistaa jäähdytyksen, pitää huolta oikeanlaisesta kylmäsäilytyksestä ja kuumentaa ruokaa tarpeeksi.

Kun ruokaa kokkaa kerralla isomman satsin, säästää aikaa, vaivaa ja monesti myös rahaa. Ruoan uudelleen lämmittäminen voi olla riski. Jämäruokien kokkaajan on syytä ottaa huomioon muutama seikka terveysturvallisuuden takia.

Jos kokkaukset seisovat tuntitolkulla pöydällä haaleana, vaarana saattaa olla ruokamyrkytys. Syynä ovat tietyt bakteerit, joiden itiömuodot kestävät kuumennusta. Kun ruoka jäähtyy, itiöitä muodostavat bakteerit pääsevät lisääntymään.

Siksi kotona kokattu ruoka kannattaa ensisijaisesti tarjota mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen. Pitkään huoneenlämmössä seissyt ruoka kannattaa heittää pois.

Ylijääneellä ruoalla ei kuitenkaan tarvitse ruokkia biojäteastiaa, kun pitää huolta jäähdytyksestä, oikeanlaisesta kylmäsäilytyksestä ja huolellisesta lämmityksestä. Ruokaviraston ylitarkastaja Elina Leinonen jakaa vinkit, joilla vältät sekä ruokajätteen että ruokamyrkytyksen.

Lue myös: Ruokähävikki minimiin näillä 40 nerokkaalla neuvolla

1. Ruoan uudelleen lämmittäminen: Jäähdytä ylijäänyt ruoka huolellisesti

Ylijäänyt ruoka tulee jäähdyttää huolellisesti mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen. Kattilan, pannun, vuoan tai muun ruoka-astian voi siirtää jäähtymään esimerkiksi tiskialtaaseen kylmään vesihauteeseen tai kylmällä säällä suojattuna ulos vaikkapa parvekkeelle.

2. Jaa suuri määrä ruokaa pienempiin astioihin ennen jäähdytystä

Jos ruokaa jää yli enemmän, sen voi jakaa pienempiin ruoka-astioihin ennen jäähdytystä. Suuremman ruokamäärän jäähdyttäminen vie enemmän aikaa ja lisää siten riskiä mikrobien lisääntymiselle.

Kertaalleen lämmitetty ruoka tulee säilyttää erillään uudesta ruoasta. Esimerkiksi uudestaan lämmitettyä lasagnea tai makaronilaatikkoa ei kannata kaataa enää takaisin kylmän laatikon joukkoon. 

ruoan annostelu astioihin
Ruoan uudelleen lämmittäminen: Iso määrä ruokaa kannattaa jakaa pienempiin annoksiin, jotta ruoka jäähtyy nopeammin ja sitä tulee uudelleen lämmitettyä vain sen verran kuin on tarkoitus syödä kerralla. © iStockphoto

3. Siirrä jäähtynyt ruoka jääkaappiin tai pakastimeen

Jäähtynyt ruoka tulee laittaa suljetussa astiassa jääkaappiin tai pakastimeen. Ruokamyrkytystä aiheuttavat bakteerit lisääntyvät erityisesti +6–60 asteessa, joten huolehdi, ettei jääkaapin lämpötila ylitä +6 astetta.

Elintarvikkeet säilyvät jääkaapissa rajoitetun ajan. Säilyvyys riippuuu elintarvikkeesta ja sen käsittelystä. Kinkku pysyy syöntikelpoisena jääkaapissa noin viikon ajan. Pakastettu ja sulatettu mäti kannattaa käyttää pian, yhden vuorokauden kuluessa. Tarkista kunkin elintarvikkeen säilyvyys pakkauksesta.

4. Uudelleen lämmitä ruokaa vain sen verran kuin aiot syödä

Jos samaa ruokaa jäähdyttää lämmittää ja jäähdyttää useita kertoja, ruokamyrkytyksen riski kasvaa. Mitä useammin ruokaa jäähdyttää, sitä suurempi on kokonaisaika, jolloin ruoka on haaleana. Haalea ruoka on otollinen alusta mikrobeille tuottaa toksiineja eli myrkyllisiä aineita.

Kuumennus ei välttämättä ”nollaa” jäähtymisen aikana muodostuneita toksiineja. Esimerkiksi Bacillus cereus -bakteeri sekä ihmisen iholla ja limakalvoilla esiintyvä Staphylococcus aureus -bakteeri kykenevät tuottamaan ruokaan kuumentamista kestävää toksiinia. Tällöin ruoan uudelleen lämmittäminenkään ei välttämättä poista ruokamyrkytyksen riskiä.

5. Ruoan uudelleen lämmittäminen: Kuumenna ruoka mielellään yli +70-asteiseksi

Uudelleen lämmitettävä ruoka on hyvä kuumentaa kauttaaltaan kuumaksi, yli 70-asteiseksi. Kuumennus tuhoaa aktiivisessa muodossa olevat Clostridium perfringens -bakteerit, jotka saattavat lisääntyä ruoassa sen valmistamisen jälkeen ja aiheuttaa suurina pitoisuuksina ruokamyrkytyksen.

Mikroaaltouuni ei kuumenna tasaisesti, joten siellä lämmitettävää ruokaa olisi hyvä sekoittaa kesken kuumennuksen.

Muut lähteet: Ruokavirasto: Uudelleen kuumentaminen, Ruokavirasto: Elintarvikkeiden säilytyslämpötiloista kotikeittiössä, Ruokavirasto: Tietoa elintarvikkeiden säilytysajoista kotikeittiössä, Ruokavirasto: Jouluvinkkejä

Lue myös Anna.fi: Tiedätkö, kauanko ruoka säilyy jääkaapissa? Kolme olennaista asiaa vaikuttaa – ”Aina pilaantumista ei huomaa aistien avulla”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruoan uudelleen lämmittäminen voi olla terveysriski – asiantuntija antaa 5 vinkkiä, joilla säilytät ja kuumennat ruokaa ilman ruokamyrkytyksen vaaraa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.