Ruoka

Muovinen vai lasinen säilytysrasia? Asiantuntija kertoo, millaista kippoa ei ainakaan pitäisi käyttää ruoan säilytyksessä

Säilytysrasioiden materiaalien välillä on isoja eroja sen suhteen, kuinka hyvin ne soveltuvat ruoan säilytykseen – erityisesti muovin kohdalla. Asiantuntija kertoo, miksi lasinen säilytysrasia on usein paras vaihtoehto.

Millainen säilytysrasia pitäisi valita? Ruoan säilytykseen on tarjolla monenlaisia materiaalivaihtoehtoja: muovia, lasia, ruostumatonta terästä ja keraamisia astioita.

”Muovi on näistä kenties suosituin materiaali, mutta se voi väärin käytettynä päästää kemikaaleja ruokaan”, kertoo Ruokaviraston ylitarkastaja Merja Virtanen.

Elintarvikkeen ominaisuudet vaikuttavat paljon siihen, miten kemikaalit siirtyvät astiasta ruokaan. Rasvaiseen elintarvikkeeseen siirtyy muovista helpommin aineita – eli lihan ja juuston säilytysrasia pitää valita huolella.

”Mikrossa lämmittämiseen ei myöskään sovellu ihan mikä tahansa muovi, sillä lämpö lisää kemiallisten aineiden siirtymistä”, Virtanen sanoo.

Virtanen kehottaa kiinnittämään huomiota muovin pakkausmerkintöihin, sillä muovia on monenlaista: millaisen ruoan säilyttämiseen astia on tarkoitettu ja missä lämpötilassa? Muovissa on yleensä hyvät pakkausmerkinnät, sillä se on tarkasti säännelty materiaali.

”Jos muovia käyttää oikeaan tarkoitukseen, sen pitäisi olla turvallista, koska lainsäädäntö velvoittaa muovin testaamisen sen käyttötarkoitukseen. Riskit liittyvät siihen, jos pakkausmerkintöjä ei lueta tai ne ovat puutteelliset.”

Vuosikymmeniä vanhat ja kuluneet muovirasiat kannattaa suosiolla heittää kierrätykseen.

Lue myös: Muovin kierrätys: Näin kierrätät muovipakkaukset oikein

Löytyykö kotoasi tällainen muovinen säilytysrasia? Älä säilö siinä ruokaa

Monessa kodissa hyödynnetään säilytykseen kertakäyttöisiä muovirasioita, kuten jäätelöpaketteja tai noutoruoan mukana tulleita muovipurnukoita. Virtasen mukaan näitä ei kuitenkaan kannattaisi uusiokäyttää.

“Sellaisia rasioita ei pitäisi käyttää uudelleen ruoan säilytykseen, mistä ruoka ostetaan kaupasta. Ne ovat tehty ruoan lyhytaikaiseen ja kertakäyttöiseen säilyttämiseen tai kuljettamiseen, eli niitä ei ole testattu, ovatko ne turvallisia toistuvassa käytössä.”

ruoan säilytys
Noutoruoan mukana tulee yleensä kätevän oloisia säilytysrasioita. Nämä kuitenkin kuuluvat muovinkeräykseen käytön jälkeen. Kuva: iStockphoto

Sama sääntö pätee myös muovisiin juomapulloihin, joita moni saattaa käyttää kuukausiakin putkeen. Kemikaalien lisäksi muovipullosta liukenee makua juomaveteen.

“Toistuvassa käytössä juomapulloissa kannattaa ehdottomasti suosia lasia”, Virtanen sanoo.

Lasi ehkäisee ruokahävikkiä

Ruoan pidempiaikaisessa säilytyksessä kannattaa aina suosia uudempia keraamisia astioita ja lasia, joka on inertti, eli kemiallisesti reaktiokyvytön materiaali. Toki lasi on painava ja särkymisherkkä materiaali, mutta se on turvallinen ja käyttöiältään hyvin kestävä.

Lasi ehkäisee muovia paremmin ruokahävikin syntymistä: lasipurkeissa oleva ruoka on jääkaapissa jatkuvasti näkyvillä toisin kuin muovirasiaan piilotettu.

Säilytysrasian materiaalilla ei kuitenkaan ole väliä sen suhteen, kuinka kauan ja hyvin ruoka säilyy tuoreena.

”Siihen vaikuttavat pääasiassa ruoan ominaisuudet ja säilytyslämpötila”, Virtanen sanoo.

Lue myös: Säilykepurkkien ja -pullojen sterilointi – näin onnistut

Kommentoi

Kommentoi juttua: Muovinen vai lasinen säilytysrasia? Asiantuntija kertoo, millaista kippoa ei ainakaan pitäisi käyttää ruoan säilytyksessä

Purkumies

Jäätelörasiat olleet vuosikymmeniä käytössä pakastuksessa, eikä ole vielä ainakaan kukaan sairastunut. Nykyään uusiokäytön pitäisi olla päiovän sana, ja ”asiantuntijat” kehottavcat heittämään pakkaukset roskiin ja ostamaan pakasterasioita?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.