Maaritin vispipuuro.

Maaritin supersamettinen vispipuuro saa kiljaisemaan ihastuksesta! Nyt Maarit jakaa kolmen marjan puuronsa salaisuuden

Keittäjänä työskentelevän Maaritin erityisen kuohkea vispipuuro on herättänyt huomiota somessa. Nyt hän kertoo, kuinka puurosta saa samettisen kuohkeaa.

Vispipuuro on monelle suomalaiselle ihanan perinteinen herkku, jonka voi valmistaa lukuisista eri marjoista ja erilaisista mannasuurimoista. Viime aikoina somessa on herättänyt innostusta erityisesti Maarit Kinnusen, 54, versio perinneherkusta.

Maaritin silkkinen vispipuuro sai kotikokit hullaantumaan Facebookin Kotiruokaryhmässä. Puolangalta kotoisin oleva Maarit jakoi ryhmään kuvan vaaleanpunaisesta vispipuurostaan, joka oli tasaista ja kuohkeaa – melkein kuin kermavaahtoa!

Kuva: Maarit Kinnunen

Lue myös: Vispipuuro on parhaimmillaan kuohkeaa ja samettista – näin onnistut!

Kuvapäivitys keräsi hetkessä yli kaksi tuhatta tykkäystä ja sai monet hämmästelemään, miten vispipuurosta voi saada niin samettista.

”Olen tehnyt vispipuuroa säännöllisesti parinkymmenen vuoden ajan, mutta miksi se ei koskaan näytä noin hyvältä!?” eräs kommentoi.

”En ole kyllä varmaan ikinä nähnyt noin ihanan pehmeän näköistä vispipuuroa.”

”Sulla on selvästi taito hyppysissä. Ihan törkeän herkullisen näköistä.”

Vispipuuro Maaritin tapaan: Kolmen marjan kuningatarpuuro

Kyseessä todellakin on ammattilaisen vispipuuro, sillä Maarit kertoo Kotiliedelle olevansa keittäjä. Nyt hän jakaa kuohkean vispipuuronsa salaisuuden perinneherkun ystäville.

Perusresepti ei ole monimutkainen. Maarit valmistaa puuronsa mannasuurimopussin kyljessä olevan reseptin mukaisesti. Kuohkea lopputulos sen sijaan vaatii muutaman erityisen kikan.

vispipuuro

Maarit käyttää vispipuuroonsa marjasekoitusta. Kuva: Maarit Kinnunen

Perinteinen vispipuuro valmistetaan puolukoista, mutta Maarit kertoo käyttävänsä puuroon sekoituksen erilaisia pakastemarjoja. Maaritin puurossa on yleensä puolukoita, vadelmia ja mustikoita.

”Myös hilloista syntyy herkullinen vispipuuro”, Maarit vinkkaa.

Salaisuus kuohkeuden takana on marjojen kuorien siivilöinti keittämisen jälkeen ja huolellinen vatkaus. Mannasuurimoiden mittaamisessa pitää olla tarkkana.

”Lisäksi pitää varoa, että mannasuurimoita ei laita liikaa. Mieluummin vähän vähemmän, mitä ohje sanoo”, Maarit neuvoo.

Viimeisessä vaiheessa eli vispaamisessa Maarit käyttää apunaan yleiskonetta, johon hän jättää puuron vatkautumaan noin viideksi minuutiksi. Lopputulos on kuohkea ja tasainen.

Tärkeintä vispipuuron valmistuksessa on vatkaaminen, ja puuroa voi vatkata hyvin 15 minuuttiakin. Vispaaminen antaa puurolle tunnusomaisen, kuohkean rakenteen. Kuuma puuro ei vatkaudu, joten jäähdyttelyssä kannattaa muistaa maltti. Peitä kulho kelmulla, kun jäähdyttelet puuroa. Suoja estää kuoren muodostumisen puuron pinnalle.

Lue myös Anna.fi: Markettien vispipuurot testissä: puolukkainen voittajapuuro on kuin kotitekoista

Näin syntyy Maaritin vaahtomainen vispipuuro

6 annosta

Ainekset: 

7 dl vettä

4 dl marjasekoitusta

n. ½ dl sokeria

¼ tl suolaa

1 ¼ dl mannasuurimoita

Valmistusohje

  • Kiehauta vesi ja marjat, anna kiehua 5–15 minuuttia. Lisää sokeri ja suola.
  • Jotta vispipuurosta tulee rakenteeltaan tasaista, siivilöi liemestä marjojen kuoret pois.
  • Vispaa mannasuurimot kiehuvaan liemeen ja anna kypsyä hiljalleen jatkuvasti sekoittaen 5–10 minuuttia.
  • Anna puuron jäähtyä hyvin. Kuuma puuro ei vatkaudu, joten se tulee jäähdyttää huolellisesti.
  • Vatkaa voimakkaasti kuohkeaksi vaahdoksi, mieluiten yleiskoneella tai sähkövatkaimella. Ole kärsivällinen, kuohkea rakenne ei synny hetkessä.
  • Nauti kylmänä maidon kanssa.

Vispipuuroa voi muunnella ja tuunata vaikka miten!

Perinteinen vispipuuro keitetään mannasuurimoista sekä puolukoista tai herukoista. Yhtä hyvin vispipuuron voi valmistaa myös vadelmista, mustikoista, mansikoista tai vaikka omenoista, karviaisista tai raparperin varsista. Vadelmista tai mansikoista keitetty puuro on happamista puolukoista keitettyä makeampaa.

Vispipuuro vadelmilla

Vadelmavispipuurossa on ihanasti makeutta. Kuva: Ari Heinonen

Tuoreiden marjojen, pakastemarjojen tai hillon ohella vispipuuro onnistuu myös valmiista mehusta. Voit käyttää kaupan valmismehua tai itse tehtyä herkkua.

Vispipuuro tyrnistä

Tyrnivispipuuro keittyy helposti mehusta. Kuva: Kristiina Kurronen

Jos kaipaat puuroon lisämakua, mausta mehu esimerkiksi vaniljalla, sitruunan kuorella tai ripauksella kardemummaa. Joulun aikaan vispipuuron voi keittää myös glögistä.

Puuron rakenteesta saa vieläkin pehmeämpää ja mausta entistä täyteläisempää sekoittamalla joukkoon lorauksen kuohukermaa.

Vispipuuro

Vispipuuron tuunauksessa vain mielikuvitus on rajana! Kuva: Ari Heinonen

Tarjoa vispipuuro perinteiseen tapaan kylmän maidon ja sokerin kera tai kruunaa se astetta herkullisemmaksi esimerkiksi kermavaahdolla ja tuoreilla marjoilla.

Avainsanat

Keskustelu

Vispaaminen kun keittää, sitten kansi päälle ja kunnon jäähdytys. Lopuksi vatkataan niin, että puuro kuohkeutuu kunnolla. Ja tietysti oikea määrä nestettä ja mannaryynejä. Myös mehuun voi hyvin tehdä vispipuuron.

Ei taatusti ole vispipuuroa tuossa kuvassa.!vaikka olis mikä kokkikartanon keittäjä niin ryyneistä jää niitä ryynejä vaikka kuin vispaa ja jäähdyttää ym! Kuohkeaa tulee mut ryynit erottaa.
Rahkaa varmastikin kyseisessä kipposessa.

Kyllä se vaan on. 15 minuutin vatkaus tekee ihmeitä, tietysti edellyttäen että alkuperäiset ainessuhteet ovat oikein.

Marjat tehosekoittimeen, tulee hyvää ja ravitsevaa! Marjat voi laittaa myös valmiiseen puuroon.

Sokerin voisi lisätä vasta siivilöinnin jälkeen, jos kuorien poisto nyt yleensäkin on välttämätöntä, kun siinä lähtee myös paljon kuituja mukana. Rahkalta näyttää kyllä kuva minustakin, mutta täytyy itse kokeilla reseptiä, niin sitten näkee.

Ei missään nimessä siivilöidä kuoria pois.kuidut on hyödyksi.minä keitän pelkään veten ryynit ja kun on valmis niin jäiset marjat vatkaan joukoon.tulee todella hyvää ja ripaus sokeria ja suolaa hivenen.en mittäile kaadan arviolta veden ja ryynit n.puolilitraa marjoja

Mitä vahvempi /happamempi mehu, sitä enemmän tarvitsee mannaryynejä.
Aika pieni sokerin määrä tuossa reseptissä oli

Ei tämä mikään uusi konsti ole. En ole ammattikeittäjä enkä alan ihminen , mutta äitini opetti minulle jo 30 v sitten juuri tällaisen siivilöinti tavan ja reilu vatkaus kylmänä. Kyllä on lappapuurosta Sileää ja kuohkeaa aina tullut, ei kylläkään ihan tuon kuvan kaltaista. Vähän vaikutttaa kuvassa oleva puuro rahkalta.

En oo siivilöinyt enkä jäähdyttänyt vispipuuroa koskaan. Menee liian monimutkaiseksi. Laitan puuron yleiskoneeseen ja vakaan kyl mässä lasiterassilla ihan reilun ajan tulee tosi kuohkeaa vaalean punaista puuroa ja sen olen huomannut että tavalliset mannasuurimot vatkautuu tosi kuohkeaksi mutta speltti, kaura ym. Ei niinkään mutta hyvää tulee. Laitan aina reilun teelusikallisen vanilja sokeria vispi puuroihin sekä kiisseleihin. Antaa.mukavaa lisämakua. Vispi puuroihin myös puoli teelusikallista suolaa.

Hieman löysä puuro, siivilöi tai hienonna marjat sauvasekottimella, vatkaa tarpeeksi kauan, niin tulee tuollaista.

Oikeestiko ihmiset ei osaa tehdä vispipuuroa, vaan sitä pitää täällä taivastella ja luulla rahkaksi? Onhan ohje siinä mannaryynipussissakin ja jos ei siitä osaa lukea luulisi että äiti tai kotitalousopettaja olisi vinkannut miten homma toimii.

Oon aina ihmetellyt tätä, että kuuma puuro ei vatkaidu. Kuoret siivilöin pois. Suurimot keiteltyä nesteen joukkoon heitän koko setin kuumana yleiskoneeseen ja annan vatkautua kunnes on silkkisen pehmeää puuroa tuloksena. Ei oo koskaan mennyt pieleen vaikka oon kuumana laittanut.

Lisään vielä sen verran, että siitä puurosta tulee nimenomaan tuon näköistä, silkkisen sileää ja ei tunnu ”sattumia” joukossa, eli ihan höpöhöpöä sellaiset kommentit, että kuvassa oleva ei voisi olla vispipuuroa. Parasta vispipuuroa tulee näin. Kun on silkkiseksi vatkautunut niin sitten heitän ulos/jääkaappiin jäähtymään kunnolla. Ripaus vaniljasokeria joukkoon tulee muuten usein laitettua ja se parantaa entisestään. Enkä tartte muuta marjaa kuin puolukkaa! Mustaherukasta tosin tulee myös ihana puuro.

Kommentoi juttua: Maaritin supersamettinen vispipuuro saa kiljaisemaan ihastuksesta! Nyt Maarit jakaa kolmen marjan puuronsa salaisuuden

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X