Ruoka

Saako herkkuja syödä joka päivä? Ravitsemusterapeutti vastaa

Makea leivonnainen tai suklaa iltapäiväkahvilla houkuttavat. Kuinka usein herkkuja voi syödä?

Saako herkkuja syödä joka päivä, Terveystalon ravitsemusterapeutti Katja Nissinen? 

Herkkuja voi syödä joka päivä, jos ruokailutottumukset ovat muuten kunnossa. Kun ruokailu on säännöllistä ja monipuolista, mukaan mahtuu myös herkkuja.

Herkku kannattaa yleensä syödä osana päivittäistä ateriaa, mieluummin kuin illan viimeisinä tunteina. Usein ihmiset näkevät koko päivän nälkää niukoilla aterioilla ja korvaavat sitten energiavajeen myöhäisellä herkuttelulla.

Mieluummin kannattaisi lisätä herkkuja osaksi päivittäisiä aterioita, eikä korvata niillä ravitsevaa ruokaa.

Lue myös: Epäiletkö, että olet sokeririippuvainen? Et ole! Ravitsemusterapeutti kertoo, mistä makeanhimo todellisuudessa johtuu

Lisää joustoa ruokailuun!

Joustavuus ruokavaliossa lisää onnellisuutta ja tekee elämästä mukavampaa. Tiukan itsekurin vaatimus johtaa usein siihen, ettei päässä ­pyöri enää muuta kuin herkkuhimo.

Jos herkkuja tekee mieli joka päivä, kannattaa tietysti miettiä, miksi herkkuja haluaa. Herkutteluun voi liittyä tunnesyömistä, ja herkut saattavat tarjota lohtua raskaassa elämäntilanteessa. Tällaisessakin tilanteessa olisi hyvä tavoitella tasapainoa syömiseen, mutta muistaa, että herkut tuovat elämään myös iloa.

Lue myös Anna.fi: Oletko huomannut herkuttelevasi tavallista enemmän? Syy löytyy biologiasta, kertoo ravitsemusterapeutti – näillä vinkeillä terveellinen ateriarytmi on mahdollista saavuttaa myös poikkeusoloissa

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 3/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Saako herkkuja syödä joka päivä? Ravitsemusterapeutti vastaa

Terveysasialla

Mielestäni näin ei yleisellä tasolla voi tai kannata sanoa. Jatkuvan herkuttelun lukeminen vaarattomaksi tulisi vähintään liittää reiluun määrään liikuntaa. Ylipainoon liittyvät terveysriskit, kärkipäässä 2. tyypin diabetes, ovat Suomessa kansanterveydellinen ongelma ja näkisin, että yleinen viesti ravinnosta tulisi ohjata nimenomaan terveellisempään ruokavalioon. Herkuttelu harvemmin on tietenkin ihan ok. Ihmiset pyrkivät tiedostamattaankin hakemaan sellaista tietoa, mikä miellyttää, ja kuulevat tällaisia kannanottoja erittäin mielellään.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.