Terveys

Epäiletkö, että olet sokeririippuvainen? Et ole! Ravitsemusterapeutti kertoo, mistä makeanhimo todellisuudessa johtuu

Televisiota katsoessa tekee mieli syödä jotain makeaa. Mistä ilmiö johtuu? Onko taustalla sokeririippuvuus?

Moni uskoo, että makeanhimon taustalla on sokerikoukku. Voiko sokeriin oikeasti jäädä koukkuun, ravitsemusterapeutti Kirsi Englund?

”Sokerissa ei ole riippuvuutta aiheuttavia ainesosia. Ihmisen oma kokemus sokerin koukuttavuudesta voi kuitenkin olla vahva.

Aivot käyttävät sokereita energianlähteinä. Siksi varsinkin pitkä ateriaväli saa aivot janoamaan sokeria, jotta ne saisivat energiaa käyttöönsä. Myös väsymys ja stressi voimistavat makeanhimoa. Makea maku tuo myös mielihyvää, jota ihminen kaipaa.”

Sokerikoukku on myytti – tästä ilmiössä on todellisuudessa kyse

”Todellisen riippuvuuden sijaan kysymys on siitä, että opetamme aivomme huonoille tavoille. Aivomme ovat hyvät yhdistämään asioita toisiinsa.

Jos illalla sohvalla syö aina karkkia, aivot saattavat alkaa vaatia sokereita aina sohvalle istuessa. Sohva ja nopeat sokerit kuuluvat nyt aivojen mielestä erottamattomasti yhteen. Tällaisesta huonosta tavasta on onneksi helpompi oppia pois kuin vaikka tupakkariippuvuudesta.

Lue myös: Lääkitsetkö pahaa mieltä sokerilla? Opi tunnistamaan tapasi ja pääse eroon sokerin tunnesyömisestä

Sokeria demonisoidaan turhan paljon. Se on luonnollinen raaka-aine ja lihasten ja aivojen energianlähde. Sitä ei kannata syödä liikaa, jotta ravitseva ruoka ei korvaudu sokerilla, mutta pienet makeat nautinnot ravitsevan ruokavalion ohella kannattaa sallia. Ne ovat osa tasapainoista elämää.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 20/2021.

Lue myös Anna.fi: Luulitko, että makeanhimon taltuttamisessa on kyse itsekurista? Irtaudu sokerikoukusta välttämällä nämä 9 yleistä kompastuskiveä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Epäiletkö, että olet sokeririippuvainen? Et ole! Ravitsemusterapeutti kertoo, mistä makeanhimo todellisuudessa johtuu

Todellisuutta

Todellisuudessa sokeri on voimakkaammin addiktoiva, kuin voimakkaat huumeet. Jos pidät ravinnon hiilihydraatti tasot matalana muutaman viikon ajan, huomaat, miten sokerinhimo laantuu olemattomiin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.