Ruoka

Sopiiko pepperoni vai salami pizzaan paremmin? Pizzaharrastajat vastaavat – ja paljastavat parhaat täyteyhdistelmät

Salami ja pepperoni ovat suosittuja kestomakkaroita etenkin pizzan täytteenä. Erot niiden välillä ovat ilmeiset ja käyttötapakin vaihtelee.

Salami ja pepperoni ovat maistuvia makkaroita, joita käytetään sellaisenaan esimerkiksi italialaistyyppisissä antipastolajitelmissa, pizzan täytteenä tai leivän päällä. Näitä kahta kestomakkaraa yhdistää se, että molemmat ovat kypsennettyjä makkaroita. Maussa ja mausteissa sekä koostumuksessa on kuitenkin suuri ero.

Lue myös: Via Tribunali paistaa Suomen parhaana palkittua pizzaa – näin teet itse täydellisen napolilaisen pizzan kotiuunissa

Salami on etenkin italialaisille kestomakkaroille käytetty yleisnimi. Salamista on olemassa lukemattomia muunnelmia riippuen valmistusalueesta ja käytetystä lihasta. Salamit eroavat toisistaan käytetyn lihan, jauhatusprosessin, mausteiden ja kypsytysprosessin mukaan.

Salami on yleensä valmistettu possusta ja silavasta, se on suhteellisen rasvainen ja koostumukseltaan pehmeä. Mausteet voivat vaihdella tryffelistä fenkoliin. Sanotaan, että suurin ero salamin ja pepperonin välillä on mausteisuus, mutta Italiasta löytyy myös tulisia ja mausteisia salamilajikkeita riippuen valmistusalueesta. Etenkin etelästä löytyy tulisia salamilajikkeita. Salami voidaan valmistaa kuivaamalla, suolakypsentämällä tai jopa kylmäsavustamalla.

Pepperoni on yhdysvaltalais-italialainen keksintö. Pepperoni on muunnelma salamista, mutta se on usein koostumukseltaan kovempaa ja kuivempaa ja maultaan salamia mausteisempaa, jopa erittäin tulista. Pepperonin valmistuksessa on usein käytetty myös enemmän naudanlihaa kuin possua. Koostumus vaihtelee käytetyn lihan mukaan. Possusta valmistetut salamit ovat pehmeämpiä, koska niissä on enemmän rasvaa. Pepperoni taas voi olla kovempaa ja kuivempaa, koska naudanliha ei ole niin rasvaista.

Kokonainen pepperonimakkara on usein taitettu lenkin muotoon, kun taas salami on muodoltaan suorempi. Pepperonissa on usein voimakas savun maku. Se saattaa johtua savustuksesta, tai makkara voi olla maustettu voimakkaalla savupaprikamausteella. Tämä maustamistapa näkyy myös värissä: pepperoni on väriltään punaisempaa. Pepperoneja maustetaan myös chilillä tai cayennepippurilla, jotka tuovat tulisuutta makkaraan.

Sopiiko salami vai pepperoni pizzaan paremmin?

Kysyimme Suomen suurimmassa Facebookin pizzaryhmässä, mitä mieltä ryhmän jäsenet ovat salamin ja pepperonin eroista, ja kumpi sopii heidän mielestään paremmin pizzaan. Pizzanpaistajat-ryhmässä on 25 000 jäsentä. Ryhmässä jaetaan vinkkejä ja ideoita täydellisen pizzan valmistukseen.

Ryhmäläisten vastauksista päätellen salami ja pepperoni ovat molemmat hyviä pizzan täytteeksi, mutta makuja on monia.

Etenkin laadukkailla mausteilla kuten tryffelillä tai fenkolilla maustetut salamit kannattaa lisätä pizzan päälle aivan lopuksi juuri ennen syömistä huoneenlämpöisinä viipaleina.

Salamia pidetään yleisesti ottaen pepperonia laadukkaampana tuotteena. Salamit sopivat erityisesti napolilaiseen tapaan tehdyn pizzan päälle tai roomalaisen pizza al taglion täytteeksi.

Laadukas salami saattaa menettää makuaan kuumassa uunissa, joten sen käytössä kannattaa olla tarkkana. Jos on ostanut kallista salamia, makua ei kannata pilata paistamalla sitä. Se sopiikin pizzan täytteeksi vasta paistamisen jälkeen. Etenkin laadukkailla mausteilla kuten tryffelillä tai fenkolilla maustetut salamit kannattaa lisätä pizzan päälle vasta aivan lopuksi juuri ennen syömistä huoneenlämpöisinä viipaleina.

Paistamisen jälkeinen lisäämistapa saa kannatusta Pizzanpaistajat-ryhmässä. Laadukkaan salamin kanssa pizzan päälle paiston jälkeen voi laittaa myös tuoremozzarellaa. Sitäkään ei kannata laittaa pizzaan ennen paistamista.

Salamit sopivat myös nautittavaksi sellaisenaan tai paistetun focaccian kanssa.

Laadukas salami kannattaa lisätä pizzaan vasta paiston jälkeen. 
Laadukas salami kannattaa lisätä pizzaan vasta paiston jälkeen.  Kuva: iStockphoto

Mikä sopii salamin ja pepperonin kanssa pizzaan? Pizzaharrastajat vastaavat

Näin Pizzanpaistajat-ryhmän jäsenet kommentoivat salamin ja pepperonin eroja ja paljastavat parhaat makuyhdistelmät salami- ja pepperonipizzoihin. Salamin ja pepperonin kanssa sopivat erilaiset juustot, jopa hillot. Pepperonille kaveriksi sopii etenkin ananas.

”Itse valitsen laadukkaan italialaisen salamin, kun tahdon tehdä niin sanottua parempaa pizzaa. Silloin en laita juuri muuta kuin basilikaa paiston jälkeen. Pepperoni taas valikoituu pizzaan, kun haluan vähemmän ’fiiniä’. Silloin parina on lähes aina ananas, joskus myös jalapeno ja homejuusto”, eräs ryhmäläinen kertoo.

”Omaan kieroutuneeseen makumaailmani on uinut viikunahillon ja ohueksi leikatun salamin kombo. Makea ja suolainen toimii mielestäni erinomaisesti myös ’pääruokapizzoissa’. Hillo toki lisätään vasta paiston jälkeen. Tulinen nduja-makkaralevite taas vaatii mielestäni kaverikseen vähän reippaammin mozzarellaa, usein laitan buffalamozzarellaa”, toinen pizzanpaistaja toteaa.

Eräs Pizzapaistaja-ryhmäläinen on mieltynyt ananakseen ja kehitellyt siitä myös tulisen version, joka on täydellinen yhdistelmä pepperonille.

”Paistan noin kerran viikkoon pizzaa koko perheelle, ja jokaiseen paistokertaan kuuluu ainakin yksi pepperonipizza. Pepperoni ei petä, ja se onkin oma suosikkini valtavasta pizzavalikoimasta. Parhaat makuparit pepperonille on ehdottomasti ananas ja varsinkin paholaisen ananashillo. Suolaisen ja tulisen kaveriksi sopii jokin makea ja raikas. Myös hunaja sopii pepperonin kanssa hyvin. Kannattaa joskus kokeilla tehdä tulista ananashilloa, sen on helppoa.”

Kaikki ryhmäläiset eivät tunnustaudu salamin ystäviksi. Eräs pizzanpaistaja ei pidä liian possuisesta ja rasvaisesta salamista, vaan makumieltymykset menevät enemmän tuliseen suuntaan tai kuivempaan salamiin.

”En oikein pidä italialaisesta salamista. Se on pehmeää ja aivan liian possuista. Otan mieluummin kuivempaa meetvurstia. On olemassa myös kuivempia italialaisia salameja, jotka taas ovat oikein hyviä. Pepperoni on enemmän minun makuuni sekä rakenteen että makunsa puolesta. Jotkut espanjalaiset chorizoleikkeet, jotka eivät ole liian possuisia, toimivat myös.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sopiiko pepperoni vai salami pizzaan paremmin? Pizzaharrastajat vastaavat – ja paljastavat parhaat täyteyhdistelmät

Sinun täytyy kommentoidaksesi.