Ruoka

Nduja koukuttaa käyttäjänsä – makkaratahnasta tuli himoittu hittituote pizzanpaistajien keskuudessa

Nduja on tulinen makkaratahna, josta tuli välittömästi hittituote, kun se ilmestyi kauppoihin Suomessa. Se sopii täydellisesti pizzaan.

Nduja tulee Italian Calabriasta. Calabria on eteläisintä Italiaa, se on niin kutsuttu kärkiosa saappaanmuotoisena tunnetusta Italiasta.

Lue myös: Via Tribunali paistaa Suomen parhaana palkittua pizzaa – näin teet itse täydellisen napolilaisen pizzan kotiuunissa

Calabrian keittiö tunnetaan ensijaisesti ”köyhästä keittiöstä” eli cucina poverasta, yksinkertaisesta kotiruoasta. Yksi tuote nousee esiin calabrialaisesta keittiöstä puhuttaessa. Se on nduja.

Nduja – mitä se on ja mistä sitä saa?

Calabrian keittiössä käytetään runsaasti chiliä. Nduja pehmeä, tuhti, rasvainen ja tulinen makkaratahna, jota käytetään levittämällä sitä crostata-leipien ja pizzan päälle. Sillä maustetaan niin liha- kuin kasvisruokia.

Nduja on salamityyppinen mutta pehmeämpi. Se valmistetaan porsaan rasvaisimmista osista ja tulisesta pepperoncino-chilitahnasta. Se on käytännössä pehmeää makkaratahnaa, jossa maistuu rasvainen possu ja raikkaan tulinen italialainen chilitahna.

Ndujaa myydään pienissä lasisissa purkeissa maustetahnapurkkihyllyissä, pizzatarvikkeita myyvissä hyllyissä marketeissa tai italialaisia elintarvikkeita myyvissä herkkukaupoissa.

Ndujaa saattaa saada myös palvelutiskistä marketin leikkeleosastolta. Sitä myydään kokonaisessa parin kilon pötkössä, tai siitä voi ostaa osan. Silloin se pakataan esimerkiksi annosrasiaan pehmeytensä takia.

Ndujaa myydään palvelutiskissä tämän näköisenä pötkylänä. Sitä voi ostaa paloina tai kokonaisena parin kilon makkarapötkönä. 
Ndujaa myydään palvelutiskissä tämän näköisenä pötkylänä. Sitä voi ostaa paloina tai kokonaisena parin kilon makkarapötkönä.  Kuva: iStockphoto

Ndujapurkit on joissain kaupoissa aseteltu pakastealtaan lähelle, mistä voi ostaa valmista pizzataikinaa.

Eri valmistajien ndujat maistuvat erilaisilta. Joidenkin superkäyttäjien mielestä purkkitahna on miedompaa ja suuressa pötkössä palvelutiskissä myytävä on tulisempaa. Maku siis vaihtelee, ja oman suosikin löytämiseen täytyy maistella useampia. Toisille maistuu tulisempi kuin toisille.

Nduja lasipurkissa – se säilyy pitkään avattuna jääkaapissa, kunhan muistat ottaa aina puhtaalla lusikalla tahnaa. 
Nduja lasipurkissa – se säilyy pitkään avattuna jääkaapissa, kunhan muistat ottaa aina puhtaalla lusikalla tahnaa.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

Nduja koukutti suomalaiset pizzanpaistajat

Ruokatrendilistauksissa vuodelle 2021 uskottiin erityisesti premiumleivonnan tulemiseen. Tämä liittyy suomalaisten intoon valmistaa esimerkiksi italialaista pizzaa tarkkojen napolilaisten sääntöjen mukaan. Pizzaleivonta ei ole enää peltipizzan kaulimista perjantai-iltaisin, vaan pizza leivotaan nyt italialaisista jauhoista, päälle etsitään parhaita raaka-aineita italialaisten pizzaiolojen eli pizzantekijöiden vinkeillä.

Keskon vuoden 2021 ruokatrendilistauksessa kerrotaan, että hedonistinen kuluttaminen eli elämysten haku on kasvava ruokatrendi. Tähän kuuluu voimakkaasti se, että halutaan nähdä vaivaa ja käytetään aikaan hyvän maun eteen. Raaka-aineiden etsimiseen käytetään aikaa ja vaivaa.

Maailman parhaan ruokakaupan titteliä kantava Järvenpään Citymarketin kauppias Markku Hautala vahvistaa, että nähtävissä on muun muassa premiumleivonnan tuleminen.

”Muutaman vuoden ajan pinnan alla on jo kuplinut muun muassa laadukkaan pizzan tiimoilla. Nyt voisi puhua premiumleivonnasta, sillä ei ole ihan sama, millaisista raaka-aineista leivotaan. Erikoisjauhoja nimenomaan pizzataikinan valmistukseen kysytään valtavasti. Olemme tuoneet hyllyihin erikoistuotteita juuri napolilaisen pizzan valmistukseen. Se ei ole helpoin tapa tehdä pizzaa, mutta se on paras”, Hautala sanoo.

Facebookin Pizzanpaistajat-ryhmässä keskustallaan täydellisen pizzan salaisuuksista ja paljastetaan, mistä päin Suomea löytyy ndujaa tai parhaita pizzajauhoja.

Kauppias pakkaa ndujan joskus myös valmiiksi paloiteltuna ilmatiiviiseen pakettiin. Kysy lihatiskiltä saako kaupastasi purkki- vai irtopakattua ndujaa. 
Kauppias pakkaa ndujan joskus myös valmiiksi paloiteltuna ilmatiiviiseen pakettiin. Kysy lihatiskiltä saako kaupastasi purkki- vai irtopakattua ndujaa.  Kuva: iStockphoto

Nduja-hakusanalla Pizzanpaistajat ryhmästä löytyy tuhansia kommentteja. Tässä muutamia parhaita:

”Nduja on täydellinen pizzatäyte, puolet rasvaa ja tarpeeksi tulisuutta. Voiko pizzalta juuri muuta toivoa?”

”Nduja on järkyttävän koukuttavaa. Sen hieman kirpeä tulisuus yhdistyy pyöreään rasvaisuuteen täydellisesti. Yksinkertaisesti parasta mitä pizzatäytteille on tapahtunut Suomessa!”

Myös erikoisen nimen lausumista pohdiskellaan.

”Miten muuten nduja tulisi lausua että kaupassa ymmärtää mitä yrittää kysyä? Meneekö [nn-duja] tarpeeksi läheltä?”

Nduja – miten sitä käytetään?

Nduja on levitettävää makkaratahnaa. Sitä voi leivittää pizzan päälle sellaisenaan ilman tomaattikastiketta tai sitä voi laittaa nokareina tomaattikastikkeen päälle tuomaan pikanttia makua pizzaan.

”Ndujan ja ananaksen liitto on käsittämätöntä herkkua.

Facebookin Pizzanpaistajat-ryhmässä vertaillaan myös parhaita makuyhdistelmiä. Jonkun mielestä nduja on täydellistä makean ananaksen kanssa, ja joku taas käyttää sitä pepperonin kanssa yhdessä. Ne täydentävät toistensa makua.

”Ndujan ja ananaksen liitto on käsittämätöntä herkkua.”

Nduja sopii myös juuston kanssa. Keskusteluissa suosikiksi nousee erityisesti gorgonzolajuusto. Homejuuston lempeä kermaisuus sopii hyvin pikantin ndujatahnan kanssa yhteen.

Pehmeän koostumuksensa ansiosta tahna sopii hyvin pastakastikkeisiin ja esimerkiksi lihan maustamiseen ennen grillausta.

Ndujalla voi maustaa myös kokonaisen broilerin. Valele broilerin sisään ndujatahnaa ja nosta nahkaa sen verran pinnalta, että saat tahnaa myös nahan ja lihan väliin.

Joku kehuu ndujaa paprikan kanssa käytettynä.

”Oma lempiresepti on uunissa paahdettu paprika ndujalla: suolalla ja pippurilla maustetut paprikanpuolikkaat tai -neljännekset uuniin paahtumaan 20 minuutiksi, sitten jokaiseen paprikan lohkoon reilu teelusikallinen ndujaa ja vielä 10 minuutiksi uuniin. Sen jälkeen lautaselle, päälle kunnon nokare burratajuustoa ja tuoretta basilikaa. Toimii kuumana ja kylmänä.”

Ndujaa voi myös pakastaa. Jos ostat ison parin kilon kokoisen pötkön, niin tahnan voi pakastaa pienissä erissä. Näin sinulla on aina tulista makkaratahnaa seuraavaa pizzailtaa varten.

Lasipurkissa myytävä nduja säilyy avaamattoman huoneenlämmössä hyvin ja jopa avattuna jääkaapissa useita kuukausia, kunhan muistaa ottaa tahnaa aina puhtaalla veitsellä tai lusikalla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nduja koukuttaa käyttäjänsä – makkaratahnasta tuli himoittu hittituote pizzanpaistajien keskuudessa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.