Terveys

Kolesteroli alas kahvia vaihtamalla – yllättävä pahis kupissa

Kahvilla voi olla vaikutus veren kolesteroliin. Ammattilaisten mukaan kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota kahvin valmistustapaan.

Trendikahveilla kuten espressopohjaisilla täysmaitoon tehdyillä kahveilla voi olla vaikutusta veren kolesteroliin. Myös pannukahvi ja yllätäen kapselikahvit kuuluvat pahiksiin.

Lue myös: 6 vinkkiä parempaan kahviin – suodatinpussijippo avuksi: ”Vaikuttaa merkittävästi makuun!”

Niin sanottujen trendikahvien ongelma piilee kahdessa asiassa.

Esimerkiksi latte, cappuccino ja latte macchiato tehdään ensisijaisesti kahviloissa täysrasvaiseen maitoon, joten useita erikoiskahveja päivässä juova saattaa saada huomattavan määrän tyydyttyneitä rasvoja.

Toinen ongelma on se, että kahvipavun rasva-aineet diterpeenit kafestoli ja kahveoli, suurentavat veren kolesterolipitoisuutta. Espressokahvissa kahvi ei suodatu suodatinpaperin läpi, vaan kulkee suoraan mukiin, jolloin rasva-aineet joutuvat juomaan. Paljon espressopohjaisia kahveja juovilla tämä saattaa olla syynä kolesterolin nousuun.

Kolesteroli alas vaihtamalla kahvia.
Espresson nauttiminen suurissa määrissä voi nostaa kolesterolia. Kuva: iStockphoto

”Kaikkien, joiden veren LDL-kolesterolipitoisuus on koholla, kannattaa miettiä mitä keinoja kolesterolin alentamiseen löytyy. Muutokset ruokavalioon saattavat tuoda avun nopeastikin. Ruokavalintojaan kannattaa miettiä erityisesti, jos suvussa on sepelvaltimotautia”, Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa kertoo.

Kahvi pikakahvina ja suodatettuna – pannukahvit ja espresso ovat pahiksia

Tutkimusten mukaan kahvinjuonti ei näyttäisi lisäävän riskiä sairastua mihinkään kansantaudeistamme. Suomalaiset juovat kahvin kuitenkin pääasiallisesti suodatinkahvina. Terveyden kannalta paras tapa nauttia kahvia on suodatettuna tai pikakahvina, Sydänliitosta suositellaan.

Lue myös Anna.fi: Kahvi ja terveys – plussat sekä miinukset

Pikakahvijauheet on tehty niin sanotusti pakastekuivattuna, joten ne eivät sisällä kolesterolia nostavia diterpeeni rasva-aineita.

Sydänliiton sivuilla varoitellaan kuitenkin vanhanajan pannukahvista. Vanhanajan pannukahvissa on jopa enemmän diterpeenejä kuin espressossa, koska kahvimurut ovat pitkään kosketuksissa veden kanssa ennen juoman juontia.

Ranskalaistyyppinen pressokahvi sekä turkkilainen ja kreikkalainen kahvi luokitellaan pannukahvi-tyylisiksi kahveiksi, joissa diterpeenit päätyvät juomaan.

Jos suodattamatonta kahvia juo noin 5–6 kupillista päivässä, voi veren kolesterolipitoisuus nousta 0,3–0,4 mmol/l. Yli 10 kupillista päivittäin juovilla kolesterolipitoisuus voi nousta jopa yli 1,0 mmol/l, sivuilla sanotaan.

Kapselikahvit – vaahto eli crema paljastaa totuuden

Kapselikahvit kannattaa ottaa tarkasteluun, niissä löytyy molempia vaihtoehtoja, joten niiden kanssa pitää olla erityisen tarkkana.

Kolesteroli alas. Kahvi ja kolesteroli. Kolesterolia voi saada alas vaihtamalla kahvia.
Kolesterolia voi saada alas vaihtamalla kapselikahvin suodatinkahviin. Keittiössäsi voi piilotella yllätävä pahis.  Kuva: iStockphoto

Nykyään markkinoilla on laaja valikoima kapselikahveja, joista osasta päätyy diterpeenejä kahvijuomaan. Yleensä kapselikahvi on suodattamatonta, mutta itse kapseli on voitu kehittää toimimaan eräänlaisena suodattimena, jolloin valmiin juoman diterpeenipitoisuus on alhainen. Osassa kapseleista käytetään pikakahvia, joka ei sisällä diterpeenejä. Kahvit, joihin muodostuu crema eli vaahto sisältävät sen sijaan näitä kolesterolia kohottavia yhdisteitä. Kapselikahvien valmistajilta voi tiedustella, onko kapseleiden sisältämä kahvi suodatettua, Sydänliiton sivuilla neuvotaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kolesteroli alas kahvia vaihtamalla – yllättävä pahis kupissa

kuivamuija

Kolesteroli aiheet kiinnostavat, kun on ongelma itsellä ja perinnöllinen. Lääkitys on pakko olla lukemien huidellessa 9 ssä jo n. 40 vuotiaana.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.