Ruoka

Siipikastike on niin outo makukokemus, että suomalaisia on pitänyt kouluttaa siihen – näin siivistä tuli tamperelaisten oma "kansallisruoka"

Siipiweikot kehitti salaisen siipikastikkeen, joka on legenda isolla L-kirjaimella. Kastikkeen maku on kuitenkin niin erikoinen, että harva tykästyy siihen ensikokeilulla, kertoo yrittäjä.

Jos mustamakkaran lisäksi pitäisi nimetä kaikkein tamperelaisin ruoka, se olisi eittämättä siivet. Alun perin siivet tunnetaan amerikkalaisena herkkuna – miten siipikulttuuri on rantautunut juuri Pirkanmaalle?

Lue myös: Kanansiivet – katso maukas ohje chicken wingseille

Siitä on kiittäminen Pekka Yli-Houhalaa, joka on legendaarisen siipiravintola Siipiweikkojen toinen perustaja. Tänä päivänä Siipiweikot on perheyritys, jonka ruoka ja eritoten kastike tunnetaan kaikkialla Suomessa.

Siipiweikkojen tarina juontuu jo 80-luvulle, kertoo Laura Yli-Houhala. Hän on yrittäjä siipiketjussa jo toisessa sukupolvessa.

”Isäni Pekka oli silloin Floridassa ravivalmennushommissa. Radan lähellä oli siipiravintola, jossa hän alkoi käymään”, Laura kertoo.

Voisi sanoa, että Pekka jäi koukkuun pahemman kerran.

”Hän kävi siivillä jopa kahdesti päivässä. Siitä tuli vitsi, että tarjoilijat saivat melkein nyppiä seurueesta höyheniä.”

Takaisin Suomessa Pekka pisti merkille, että täällä kukaan ravintolayrittäjä ei myynyt siipiä. Elettiin 90-luvun alkua.

”Siihen aikaan kanan siivet oli käytännössä vielä biojätettä. Niitä ei käytetty mihinkään, eikä sellaista kastiketta ollut vielä markkinoilla. Hän siis päätti, että Suomeen pitää saada siipiravintola”, Laura kertoo.

Suomen ensimmäinen siipiravintola perustettiin Tampereelle vuonna 1993. Kuva: Siipiweikot
Suomen ensimmäinen siipiravintola perustettiin Tampereelle vuonna 1993. Kuva: Siipiweikot

Pian saapui ensimmäinen kastikekuorma Amerikasta. Ensin kastikkeita kokeiltiin Pekan lounasravintolassa Lempäälässä, ja vuonna 1993 Aleksanterinkadulle avattiin ensimmäinen Siipiweikot-ravintola, joka palvelee siipiherkuttelijoita vielä tänäkin päivänä.

Laura aloitti itse perheyrityksessä vuonna 2012 kiireapulaisena. Suunnitelmissa oli suunnata täysin toiselle alalle, mutta intohimo siipiin vei täysin mukanaan. Nykyään hän omistaa ravintolaketjun yhdessä isänsä kanssa.

Erikoinen kastike vaatii totuttelua

Yksi herkullisen siipiannoksen kulmakivistä on maukas siipikastike. Siipiweikot ovat sittemmin kehittäneet itse oman kastikkeen, jota myydään lähes kaikkialla Suomessa. Resepti on ollut aina sama, ja se tarkkaan varjeltu yrityssalaisuus.

Hallitseva maku on etikka, joka ei aina vakuuta ensikokeilulla – ja jakaa myös paljon mielipiteitä. Kun asiakas maistaa siipiä, kyseessä ei välttämättä ole rakkautta ensipuraisulla, Laura kuvailee.

”Moni saattaa ajatella, että ei. Mutta kun toisen mahdollisuuden antaa, se vie mukanaan.”

”Salaisuus on varmaan se, että mikään muu maku ei maistu samalta. Jos tekee mieli siipiä, mikään muu ruoka ei korvaa sitä.”

Muitakin tekijöitä on, mitä tulee täydellisiin siipiin. Siipien kuuluu olla mehevät ja rapeat, ei missään nimessä kuivat. Siipiweikoilla siivet saavat rapeutensa rasvakeittimessä.

”Ja sinihomedippi kruunaa makukokemuksen”, Laura sanoo.

Sinihomedipin lisäksi ”rehut”, eli selleritikut ovat osa Amerikasta lainattua siipikulttuuria. Siipiweikoilla rehuihin kuuluu myös kurkku- ja porkkanatikut, mutta selleri erityisesti taittaa annoksen tulisuutta kivan raikkaasti.

”Kaikki eivät selleristä tykkää, mutta emme ole valmiita luopumaan siitä. Se kuuluu annokseen.”

Siipiweikoilla siivet saavat rapeutensa rasvakeittimessä. Makukokemuksen kruunaa sinihomedippi. Kuva: Siipiweikot
Siipiweikoilla siivet saavat rapeutensa rasvakeittimessä. Makukokemuksen kruunaa sinihomedippi. Kuva: Siipiweikot

Siipikastiketta Hangosta Nuorgamiin

Nyt Siipiweikoilla on yhteensä 6 ravintolaa Suomessa. Haaveena on laajentua erityisesti kaikkiin isoihin opiskelijakaupunkeihin.

”Tällä hetkellä ihmiset joutuvat ajamaan esimerkiksi Lahdesta Tampereelle siiville, joten olisi kiva mennä heidän luokseen.”

Levittäytyminen ei ole kuitenkaan ihan helppo homma, sillä asiakkaat pitää ensin opettaa syömään siipiä. Moni ei ole maistanut niitä aiemmin, joten pohjatyöt on tehtävä huolella ennen uuden ravintolan avaamista.

”Nyt olemme 30 vuotta tuoneet siipiä ja siipikastiketta ihmisten tietoisuuteen.”

Yritysasiakkaita Siipiweikoilla on noin 300, eli sadat ravintolat huoltoasemista pubeihin tarjoilevat siipensä Siipiweikkojen kastikkeella. Se on ollut tehokas tapa tehdä siipikastiketta tunnetuksi kaikkialla Suomessa.

Lue myös: Broilerin fileesuikale, koipireisi vai paistileike? – Katso, mikä sopii mihinkin ruokaan

Kommentoi

Kommentoi juttua: Siipikastike on niin outo makukokemus, että suomalaisia on pitänyt kouluttaa siihen – näin siivistä tuli tamperelaisten oma "kansallisruoka"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.