Ruoka

Testasimme suomalaisten rakastamat vaniljajäätelöt mansikoiden kylkeen – paras pakettijäätelö ihastuttaa samettisella kermaisuudellaan ja aidolla vaniljalla

Kotilieden toimitus arvioi kahdeksan vaniljajäätelöä, joista jokainen oli pakattu litran pahviharkkoon. Paras vaniljajäätelö mansikoiden kanssa 2022 on samettisen kermainen.

Suomalaiset ovat jäätelökansaa ihan lukujenkin perusteella. Yksi kotitalous käytti jäätelöostoksiin vuonna 2016 keskimäärin 79 euroa vuodessa, kertoo Tilastokeskus.

Vaikka markkinoille tulee joka kesä uusia jäätelömakuja, yksi on ja pysyy, pakettijäätelö ja tiiliskiveksikin kutsuttu vaniljajäätelö. Perinteinen pahviin pakattu litran jäätelö kipuaa vuodesta toiseen myyntitilastojen kärkipaikoille. Pehmeä ja makea vanilja on helppo parittaa muiden makujen, esimerkiksi mehukkaiden ja raikkaiden marjojen kanssa.

Kotilieden toimitus maistoi edulliset pakettijäätelöt mansikoiden kanssa. Testin kaikki kahdeksan jäätelöä olivat litran pakkauksiin pakattuja maitopohjaisia vaniljakermajäätelöitä. Jäätelöt arvioivat Kotilieden toimituspäällikkö Uura Hagberg, food manager Sanna Mansikkamäki sekä toimittajat Sinimaria Halonen, Sanna Puhto ja Hanna Koivisto. Raatilaiset arvioivat jäätelöiden makua, tuoksua, suutuntumaa, ulkonäköä, ravintosisältöä ja hintaa.

Testin kärkeen nousivat ainoat aitoa vaniljatankoa sisältävät kermajäätelöt. Paras vaniljajäätelö mansikoiden kanssa on samettisen kermainen ja runsaan vaniljainen Pingviini Wanhan ajan vaniljakermajäätelö, jossa ei rasvaa ja sokeria säästellä. Toisen sijan otti saman valmistajan tavallinen vaniljakermajäätelö.

Kolmannen paikan lunasti testin edullisin jäätelö, vain 95 senttiä maksava pakettijäätelö, joka soveltuu niin jäätelökakuksi syntymäpäiville kuin pehmeitä rasvoja arvostavallekin.

Lue myös: Vanilja vai vanilliini? Ripauta häivähdys upeaa vaniljan aromia tuttuihin ja ihan uusiin ruokiin

paras vaniljajäätelö mansikoiden kanssa
Kuva: Sinimaria Halonen

1. Paras vaniljajäätelö mansikoiden kanssa – maun takaavat kerma ja aito vaniljatanko

Pingviini Wanhan ajan vaniljakermajäätelö, 2,29 €/1 l

Pingviini Wanhan ajan vaniljakermajäätelö
Paras vaniljajäätelö testissä oli Pingviini Wanhan ajan vanilja. Kuva: Sinimaria Halonen

Ruskea pahvipakkaus mustalla fontilla ja simppeleillä kuvituksilla henkii entisajan tunnelmaa. Myös sisältö lunastaa pakkauksen antaman tuotelupauksen luonnon mauista ja väreistä. Paketista kuoriutuu houkutteleva, hieman rusehtava vaniljajäätelö, jossa näkyy selvästi pieniä tummia, vaniljapilkkuja. Aidon vaniljatangon lisäksi massaa maustaa luontainen vanilja-aromi.

Myös maku on kaikkein vaniljaisin – tätä voi todellakin kutsua vaniljajäätelöksi! Koostumus on pehmeä ja täyteläinen, mikä selittynee rasvan määrällä. Sitä on selkeästi enemmän kuin muissa testin jäätelöissä, 14 grammaa 100 grammaa kohti. Muissa testattavissa tuotteissa rasvaluku pyörii 4–8 gramman tietämillä. Myös kaloreita (234 kcal) ja sokeria (21 g/100 g) on eniten.

Kermainen jäätelö vaatii rinnalleen runsaasti mansikoita. Pieni pallo makeaa jäätelöä ja reilu kourallinen tuoreita mansikoita lunastavat paikkansa kesän jälkiruokapöydästä.

Sijoitus: 1/8.

2. Aito vaniljakermajäätelö hyvällä hinta–laatusuhteella

Pingviini vaniljakermajäätelö, 1,45 €/1 l

Pingviini vaniljakermajäätelö
Toisen sijan vaniljajäätelö-testissä nappasi Pingviini Veikeä vanilja. Kuva: Sinimaria Halonen

Jäätelö on pehmeän kermainen, ja massasta erottuvat jauhetun vaniljatangon siemenet. Mukana on lisäksi vanilja-aromia. Myös tämä on makea ja rasvainen vaniljajäätelö, joskin aavistuksen kevyempi kuin Pingviinin Wanhan ajan vaniljajäätelö. Sokeria on 18 grammaa, rasvaa 8,3 grammaa 100 grammaa kohti.

Mansikoiden raikkaus tasapainottaa kivasti jäätelön imelyyttä. Pieni siivu riittää taltuttamaan herkkunälän! Hyvä hinta–laatusuhde.

Sijoitus: 2/8.

3. Testin yllättäjäksi nousi alle euron jäätelötiili

Lidl vaniljakermajäätelö, 0,95 €/1 l

Lidl vaniljakermajäätelö
Kolmanneksi eniten kehuja keräsi Lidlin vaniljakermajäätelö. Kuva: Sinimaria Halonen

Testin halvin vaniljajäätelö yllättää! Oikein hyväksi perusjäätelöksi luonnehdittu paketti kerää raadilta kehut vaniljaisuudestaan. Luontainen vanilja-aromi on niin voimakas, että melkein luulisi, että mukana olisi ehta vaniljatankokin. Suuhun ei jää myöskään häiritseviä sivumakuja.

Paketilla on Hyvää Suomesta -merkki, joka tarkoittaa sitä, että kaikki tuotteen raaka-aineet ja valmistus ovat kotimaisia. Sydänmerkki kertoo puolestaan siitä, että tämä pakettijäätelö on terveydelle pikkuisen parempi vaihtoehto. Jäätelöissä ja muissa maitotuotteissa kriteereinä ovat muun muassa sokerin ja pehmeiden rasvojen määrä. Sokeria tässä tiilessä on 17,1 grammaa/100 grammaa ja rasvaa 6,4 grammaa, josta tyydyttynyttä rasvaa 3,6 grammaa.

Jäätelö sulaa hitaasti mutta kauniisti, joten se soveltuu mainiosti esimerkiksi lastenkutsuille jäätelökakuksi. Paras hinta–laatusuhde. Litran paketti irtoaa alle eurolla.

Sijoitus: 3/8

4. Paras vaniljajäätelö jäätelökakkuun

Ingman vaniljakermajäätelö, 1,95 €/1 l

Ingman vaniljakermajäätelö
Ingmanin vaniljakermajäätelö sopii jäätelökakkuun. Kuva: Sinimaria Halonen

Hyvä perusjäätelö, jossa raaka-aineet ovat balanssissa. Makeutta ei ole liikaa, eikä suu ei jää rasvaiseksi, vaikka jäätelössä on kerman lisäksi täysmaitoa. Luontaisen vanilja-aromin maku on hento, mutta erottuu kuitenkin selvästi.

Jäätelö toimii hyvin mansikoiden kanssa, mutta sitä voisi kuvitella käyttävänsä myös pirtelössä tai jäätelökakussa. Sulaa hitaammin kuin muut kilpakumppanit.

5. Pakettijäätelö, jossa vähiten rasvaa, sokeria ja kaloreita

Pingviini kevyt laktoositon vaniljakermajäätelö, 2,35 €/ 1 l

Pingviini kevyt laktoositon vaniljakermajäätelö
Sydänmerkillä varustettu vaniljajäätelö: Pingviini Kevyt. Kuva: Sinimaria Halonen

Sydänmerkillä varustettu vaniljajäätelö sopii terveellisempää vaihtoehtoa etsivälle. Pakkauksessa kerrotaan olevan rasvaa jopa 50 prosenttia vähemmän, mikä myös pitää paikkansa, kun vertaa jäätelöä saman valmistajan tavalliseen vaniljajäätelöön. Rasvaa on testin kaikista jäätelöistä selvästi vähiten, 4,1 grammaa/100 grammaa, joista tyydyttynyttä 2,3 grammaa. Se on alle kolmannes siitä rasvamäärästä, mitä testivoittaja sisältää. Sokeria on 15 grammaa/100 grammaa.

Perinteistä täyteläisen samettista kermajäätelöä ei kuitenkaan kannata odottaa, vaikka massassa kotimaista kermaa onkin. Kevytjäätelö on niin höttöistä, että se sulaa silmissä maitomaiseksi velliksi. Suutuntuma on turhan kevyt, ja aito vanilja puuttuu. Maku on keinotekoinen. Valitettavasti mansikatkaan eivät muuta sitä tosiasiaa, että kermaa on aivan liian vähän kermajäätelöksi. Sopii laktoosittomaan ruokavalioon sekä kolesteroliarvoja tarkkailevalle.

6. Vaniljajäätelö, jossa vahva kerman maku

Pirkka vaniljakermajäätelö, 1,39 €/ 1 l

Pirkka vaniljakermajäätelö
Pirkka vaniljakermajäätelö. Kuva: Sinimaria Halonen

Vaniljajäätelö sulaa todella nopeasti, mutta suutuntuma on todella samettinen ja kermainen. Ensisuullisella kerma ja maito ovat jopa niin hyökkääviä, että hento vanilja jää täysin jalkoihin. Aivan kuin kerma olisi pakastettu sellaisenaan.

Kun jäätelö hieman sulaa suussa, vaniljaisuus alkaa aueta. Maku tulee vanilja- ja vanilliiniaromista.

7. Pakkauksen kuvitus hämää: ei aitoa vaniljaa, pelkkiä aromeja

Kotimaista laktoositon vaniljakermajäätelö, 1,98 €/1 l

Kotimaista laktoositon vaniljakermajäätelö
Kotimaista-tuoteperheen laktoositon vaniljajäätelö. Kuva: Sinimaria Halonen

Pakkaus on koristeltu lähes koko paketin levyisillä vaniljatangoilla ja vaniljan kukilla, joten odotukset aidosta vaniljasta ovat korkealla. Valitettavasti ulkonäkö pettää. Itse jäätelössä ei ole lainkaan vaniljatankoa, vaan makua on haettu vanilliini- ja vanilja-aromista. Sen myös huomaa.

”Maistuu betonille, ei lainkaan vaniljalle.” ”Kuin jäädytettyä kermaa”, testaajat luonnehtivat.

Sopii laktoosittomaan ruokavalioon.

8. Epäselväksi jää, mistä jäätelön vaniljan maku tulee

Rainbow vaniljakermajäätelö, 0,99 e€1 l

Rainbow vaniljakermajäätelö
Rainbow vaniljakermajäätelö. Kuva: Sinimaria Halonen

Ainoa testin jäätelöistä, jota ei ole valmistettu Suomessa. Aitoa vaniljaa jäätelössä ei ole lainkaan. Epäselväksi jää, mitä mausteena on tarkalleen ottaen käytetty – paketissa, kun lukee ainoastaan ”aromi”. Jäätelön maku muistuttaa pikemminkin jäädytettyä, erittäin makeaa maitokastiketta kuin täyteläistä vaniljajäätelöä. Sokeria on lisätty reippaalla kädellä, 20 grammaa/100 grammaa.

Liettuassa tehdyn jäätelön massasta 16 prosenttia on kermaa, mutta maito on korvattu rasvattomalla maitojauheella ja herajauheella. Jäätelön koostumus on ilmava, jokseenkin  rakeinen. Testin heikoin lenkki, jota eivät mansikatkaan pelasta.

Lue myös Annan juttu: Tässäkö maailman oudoin jälkiruoka? Testasimme, miltä soijakastike maistuu vaniljajäätelön kera – lopputulos löi ällikällä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Testasimme suomalaisten rakastamat vaniljajäätelöt mansikoiden kylkeen – paras pakettijäätelö ihastuttaa samettisella kermaisuudellaan ja aidolla vaniljalla

Pekka K.

Voittajajäätelön arvioista olen samaa mieltä. Wanhan ajan jäätelö on erityisen hyvää ja koostumus eniten lähellä gelatoja. Koskahan nostavat hintaa, kun menekin huomaavat?

Eruri

Tarjoiluehdotukset ”pieni pallo” ja ”pieni siivu” lähinnä virnuiluttivat. Mitä olisikaan kunnon all female panel ilman tämän tyyppisiä mainintoja!
Vaniljajätskin ja mansikoiden sesonkiaika on niin lyhyt että ne pari kertaa kun niitä yhdessä syön niin otan molempia ihan reilusti 😀

Sinun täytyy kommentoidaksesi.