Ruoka

Onko tässä kaikkien aikojen överein jälkiruoka? Katariina Suuren uunijäätelö on maistunut jopa Ruotsin kuninkaalle

Legendaarisen Saslikin kabineteissa ovat illastaneet monet maailmantähdet ja arvovaltaiset vieraat. Illallisen kohokohta on Katariina Suuren uunijäätelö, joka saa monet asiakkaan henkäisemään ihastuksesta.

Ravintola Saslikissa on vahva luotto legendaan, että erillinen jälkiruokavatsa on ainakin jossain määrin totta. Kun Katariina Suuren uunijäätelö kannetaan pitkän illallisen päätteeksi pöytään, se katoaa mahtavasta koostaan huolimatta nopeasti parempiin suihin.

Katariina Suuren uunijäätelö on Helsingin Eirassa sijaitsevan ravintola Saslikin klassikko. Valtaisaa marenkihunnutettua jäätelöannosta on tarjottu ravintolassa aina vuodesta 1972 lähtien.

”Uunijäätelö on kyllä sellainen herkku, jota ei voida koskaan ottaa listalta pois”, sanoo Johanna Haataja, A&S Ravintoloiden myynti- ja markkinointijohtaja.

Maailmalla uunijäätelö tunnetaan nimellä Baked Alaska. Nimi tulee siitä, että samanniminen ravintola Yhdysvalloissa otti annoksen listalleen juhlistaakseen Alaskan yhdistymistä Yhdysvaltoihin.
Maailmalla uunijäätelö tunnetaan nimellä Baked Alaska. Nimi tulee siitä, että samanniminen ravintola Yhdysvalloissa otti annoksen listalleen juhlistaakseen Alaskan yhdistymistä Yhdysvaltoihin. © Ravintola Saslik

Tänä vuonna slaavilaista ruokaa tarjoileva Saslik viettää 50-vuotisjuhlavuotta, mikä on merkittävä virstanpylväs helsinkiläiselle ravintolalle. Eikä suosio ota laantuakseen – päin vastoin.

”Nyt huomaa, että nostalgisuus on muodissa. Jo kauan aikaa jo ennen koronaa ja sen jälkeen monet eri sukupolvet ovat ottaneet Saslikin omakseen”, Haataja sanoo.

Vaikka Saslik tunnetaankin venäläisenä ravintolana, sen taustalla hääräilee suomalainen perheyritys. Vuonna 1994 ravintoloitsijat Anne ja Sakari Tainio ottivat haltuunsa 70-luvulla perustetun ravintolan.

Uunijäätelö maistuu myös kuninkaallisille

Saslikin taika perustuu siihen, että ravintola on säilynyt samanlaisena koko sen ajan. Tunnelmaa luovat mahtavat mosaiikki-ikkunat ja sokkeloisilla käytävillä sijaitsevat värikkäät kabinetit. Viikonloppuisin asiakkaita viihdyttävät trubaduurit.

Prameiden kabinettien seinien sisälle mahtuu monenlaisia tarinoita ja historiallisia tapahtumia.

”Meillä ovat vierailleet yhteiskunnan merkittävät henkilöt niin politiikasta kuin kulttuurista. On ollut Phil Collinsit, Totot ja Alice Cooperit”, Haataja sanoo.

Onpahan ravintolassa vieraillut myös Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa, joka on herkutellut uunijäätelöllä Pankki-kabinetissa. 

Toki ravintolaan saavutaan herkuttelemaan myös muilla kuuluisilla annoksilla. Listalta löytyvät rakastetut blinit ja Helsingin kalleimpanakin ravintola-annoksena tunnettu Shubinin karhunfilevarras, jonka voi nauttia pääruoaksi 129 euron hintaan.

Saslikissa tunnelmaa luovat mahtavat mosaiikki-ikkunat. Ravintolasta löytyy peräti 8 persoonallista kabinettia.
Saslikissa tunnelmaa luovat mahtavat mosaiikki-ikkunat. Ravintolasta löytyy peräti 8 persoonallista kabinettia. © Ravintola Saslik

Miten jäätelö voi selviytyä uunissa?

Takaisin Venäjän keisarinnan mukaan nimettyyn jäätelöannokseen. Uunijäätelö saapui Suomeen kansainvälisten virtausten mukana 70-luvulla, jolloin herkku oli erittäin trendikäs.

”Jos haluttiin syödä jotain parempaa ja mahtavampaa, niin se oli uunijäätelö”, Haataja kertoo.

Maailmalla uunijäätelö tunnetaan kuitenkin nimellä Baked Alaska. Nimi tulee siitä, että Delmonico’s niminen ravintola Yhdysvalloissa otti annoksen listalleen juhlistaakseen Alaskan yhdistymistä Yhdysvaltoihin.

Katariina Suuren uunijäätelön pohja koostuu tavallisesta sokerikakkupohjasta. Sisälle tulee vadelmasorbettia ja laadukas vaniljajäätelö. Marenkikuorrutuksessa on valkuaista ja sokeria.

Jäätelöherkku on mahdollista valmistaa myös kotikeittiössä, kunhan muistaa yhden kriittisen vaiheen.

”Uunijäätelön onnistumisessa tärkeää on, että marenkikuorrutus pursotetaan koko kakun yli niin, ettei yhtään saumaa jää auki niin, että jäätelö pääsee sulamaan uunissa.”

Uunijäätelö on noin viisi minuuttia kuumassa uunissa, jolloin marenki saa kauniin ruskean pinnan. Juuri ennen pöytiintarjoilua annos koristellaan Romanovin mansikoilla, portviinisiirapilla ja tomusokerilla.

”Appelsiini-sokeriliemessä marinoidut Romanovin mansikat ovat jo itsessään ihanan makuiset. Marjat tuovat raikkautta, jotta marenkijäätelöannos ei olisi niin överimakea.”

Appelsiini-sokeriliemessä marinoidut Romanovin mansikat tasapainottavat muuten makeaa jäätelöherkkua.
Appelsiini-sokeriliemessä marinoidut Romanovin mansikat tasapainottavat muuten makeaa jäätelöherkkua. © Ravintola Saslik

Koska uunissa käytetty jäätelöannos on varsin herkkä sulamaan, keittiön ja salin välille on hioutunut vuosien saatossa toimiva rutiini, että annos saadaan lähes suoraan uunista asiakkaan nenän eteen.

”Uunijäätelöitä voi mennä monia kymmeniä illan aikana, joten on tarkkaa puuhaa, että annos on pöydässä oikealla hetkellä”, Haataja sanoo.

Saslikissa annos tarjoillaan vähintään kahdelle, mutta uunijäätelön voi tilata myös suurempana  vaikka kuudelle hengelle. Kun jäätelökakku kannetaan pöytään, asiakkaiden suusta kuuluu usein wau-henkäisyjä.

Haataja uskoo, että juuri se on tehnyt jälkiruoasta rakastetun klassikon, joka erottuu muista.

”Jälkiruokia on monenlaisia, mutta kun pöytään tuodaan suuri, vähintään kahden hengen annos, niin kooltaan se on todella valtava ja syötävää riittää. Toki mukana on jakamisen ilo, kun jäätelöannos jaetaan koko pöytäseurueen kanssa.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko tässä kaikkien aikojen överein jälkiruoka? Katariina Suuren uunijäätelö on maistunut jopa Ruotsin kuninkaalle

Sinun täytyy kommentoidaksesi.