Ruoka

Tuhtia lämmintä talviruokaa

Talvisäässä ulkoilu vaatii tuhtia ja lämmintä ruokaa. Nyt maistuvat pitkään haudutetut padat, maukkaat keitot ja mureat uuniherkut.

poronkäristys

Poronkäristys on koko perheen talviherkku. Maukas mutta helppo perinneherkku syntyy voissa ruskistetusta käristyslihasta ja pekonista.

Myös karjalanpaisti on perinneruokien parhaimmistoa. Tuhti lihapata onnistuu helposti aloittelijaltakin.

lammaspata

Maukas lammaspata syntyy lampaanpotkasta tai muusta luullisesta lihasta, joka saa hautua hissuksiin uunissa tai liedellä säilyketomaattien, punaviinin ja yrttien kera.

Mausteinen makkarapata on taatusti lämmittävää talviruokaa. Chili con carnen tapaan valmistettavan pataruoan voi tehdä lihasuikaleista, jauhelihasta, makkarasta tai kokonaan ilman lihaa.

Makealla maustekastikkeella hunnutettu ylikypsä possunniska saa kypsyä lempeässä lämmössä tuntikausia. Murean possunniskan voi tarjota kuumana tai kylmänä vaikka eväsleipien väliin riivittynä.

nyhtöbroileri

Nyhtöbroileri kypsennetään miedossa uunin lämmössä ylikypsäksi nyhtöpossun tapaan. Nyhtöbroilerin voi tarjota pääruoaksi riisin kera tai repiä haarukalla leivän täytteeksi.

Mausteinen linssipata on nopeasti kypsyvä kasvispata. Mausteinen tomaattikastike tarvitsee kuitenkin haudutusaikaa muhiakseen täyteen aromiinsa.

madekeitto

Madekeitto on keskitalven herkkusoppa, johon kannattaa rohkeasti käyttää koko kala maksaa myöten.

Inkiväärilohi uunitomaattien kera on kerralla uunissa kypsyvä kala-ateria. Aasialaisittain maustetun lohen kaveriksi kypsennetään mehukkaita minitomaatteja. Lohen lisukkeeksi sopivat myös ihanat uunijuurekset, jotka karamellisoidaan appelsiinilla ja hunajalla makeaksi makupalaksi.

gratiini

Leivästä, kasviksista ja chorizosta syntyy uunissa ruokaisa gratiini, joka sopii keiton pariksi tai ruokaisaksi iltapalaksi.

Lisää talvisia ruokaideoita:
Lämpimiä juomia talvipäiviin
Merimiespihvit ja muut tuhdit lihapadat
Blinit ovat keskitalven herkkua
Välimerellinen talvimenu
Madekauden herkkuja
Ruoka.fi: Värikäs kasvispata

Kuvat: Sampo Korhonen / OM-arkisto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tuhtia lämmintä talviruokaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.