Ruoka

Turkkilainen ruoka – mausteiden hurmaa

Turkkilaisen keittiön rikkaus on esi-isien perintöä. Vieraanvaraiset turkkilaiset rakastavat ruokaa ja sen nauttimista ystävien seurassa. Vieras tuo tuliaisiksi jotakin makeaa, joka nautitaan yhdessä.

Ennen ateriaa pestään kädet, lausutaan rukous ja taitetaan leipä. Ruoka syödään kolmella sormella. Aterian aluksi ja lopuksi nautitaan hyppysellinen suolaa. Ennen lähtöä kiitellään kokkia.

Mezet

Ennen mezepöytä oli miesten etuoikeus. Raki-lasin ääressä meditoidessa nautittiin jotakin maukasta.

Mezepöytään istutaan nautiskelemaan kiireettä. Perinteinen meze koostuu pähkinöistä, oliiveista ja hedelmistä.

Ezme on toinen tapa tarjota meze-pöytää. Se on runsas, tahnoista koostuva herkkuvalikoima. Kikhernetahna hummus, härkäpapusose fava ja salaatit kuuluvat ezme-valikoimaan.

Mausteet

Turkkilainen keittiö on mausteiden keittiö. Arabien maustekaravaanien huikean värikkäät, tuoksuvat ja ruoalle makua sekä säilyvyyttä antavat mausteet tulivat Eurooppaan Turkin kautta.

Turkkilaisella torilla värikkäät maustepöydät houkuttelevat tuoksuillaan. Tarjolla on turkkilaista punaista chiliä eli kirmizi biberiä, juustokuminaa, kanelia, maustepippuria ja neilikkaa. Lukemattomia tuoreita yrttejäkin löytyy. Punainen chili on turkkilaisten kansallismauste. Parasta on öljytty chili.

Turkkilaiset lammaspyörykät maustetaan kanelilla ja tarjoillaan arabityyppisesti maustetussa tomaattikastikkeessa. Pyöryköissä on rusinan makeutta, pinjansiementen täyteläisyyttä ja chilin poltetta.

Imam bayildi eli pyörtynyt imaami on munakoisoruokien klassikko. Runsaassa öljyssä maukkaaksi muhitettu, yrttisellä tomaattiseoksella täytetty kasvisruoka hurmaa vakiintuneimmankin makkaranpurijan.

Kahvi ja tee

Turkkilainen vahva, paksu ja usein kardemummalla tai mintulla maustettu kahvi kiehautetaan pitkällä kädensijalla varustetussa, kapeassa ja syvässä, tinasta tai kuparista valmistetussa cezve-kannussa.

Pavut ovat keskipaahtoista arabicaa, joka jauhetaan hienoksi pölyksi. Pannuun mitataan vesi, kahvijauhe ja sokeri. Hyvä vaahto syntyy sekoittamalla kahvia vain pinnasta. Kahvi on valmista, kun pinta poreilee.

Tee on ystävyyden ja vieraanvaraisuuden juoma, josta ei voi kieltäytyä, ja teehuone on kylän keskuspaikka.

Teelehdet tulevat Rizen alueelta Mustanmeren rannalta. Vahva tee nautitaan sokerin kera. Tarjolla voi olla myös minttuteetä tai punaista hibiscuksen kukista kuivattua teetä.

Kuvat: Norman Ojanen

 

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Turkkilainen ruoka – mausteiden hurmaa

turkin kulkija

Teekulttuuriin mainittakoon lisäyksenä: Turkkilaiseen kotiin mentäessä, jolloin tarjotaan teetä, vain yhden kupillisen juominen on loukkaus, kaksi kupillista on merkki vieraan olevan tyytyväinen ja kolme kupillista on kiitos talon isännälle.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.