Ruoka

Tuure Kilpeläisen kanakeitto on saavuttanut vuosien aikana lähes kulttiaseman: ”Hakataan varmaan hautakiveenkin”

Muusikko Tuure Kilpeläisen ilmiömäiseksi hitiksi noussut kanakeitto on saanut päivitetyn version. Nykyisen Tuure korvaa kanan esimerkiksi soijakorvikkeilla ja kerman kaurakermalla.

Kaksikymmentä vuotta sitten Tuure Kilpeläinen maistoi kyläreissullaan kaikessa yksinkertaisuudessaan niin maukasta kanakeittoa, että se jäi mieleen. Vierailun jälkeen sitä tuli valmistettua useamman kerran. Tänä päivänä tuo keitto kantaa hänen nimeään.

”Hittiresepti syntyi siis varastetuista lähteistä”, Tuure kertoo Kotiliedelle.

Resepti julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2009 Kodin Kuvalehdessä. Viimeisen 15 vuoden aikana Tuure Kilpeläisen kanakeittoa on googletettu ahkerasti, ja sen perään edelleen kysellään Facebookin ruokaryhmissä.

Tuure toteaa hieman huvittuneesti, että kanakeiton suosio on saanut sellaiset mittasuhteet, että se varmaan hakataan hänen hautakiveensäkin. Hän pitää kuitenkin reseptin suosiota hienona asiana.

”Se on varmaan tärkeämpää kuin musahitin tekeminen, koska siitä voi olla konkreettista hyötyä.”

Tuure uskoo paljon palautetta saaneen reseptin suosion piilevän siinä, että sen ainekset ovat helposti saatavilla eikä sen valmistaminen ole mitään rakettitiedettä. Lisäksi keittoon tulevat mausteet löytyvät usein kaikkien kaapeista valmiiksi. Yhtä lailla keittoon voi myös lisätä esimerkiksi edellispäivältä jämiksi jääneitä riisejä, jolloin lopputulos on ruokaisampi.

”Se on kiitollinen ruoka tehdä, koska siinä on niin hankala epäonnistua.”

Lue lisää: Tämä kalakeitto nosti tamperelaisravintolan kaupungin kärkipaikkoihin – katso alkuperäinen resepti rakastettuun bouillabaisseen

Kanakeitto on saanut päivitetyn version

Tuure kertoo päivittäneensä kanakeittoa siinä määrin, että nykyisin hän usein korvaa kanan esimerkiksi soijakorvikkeilla ja kerman kaurakermalla. Sillä tavoin keitosta saa vegaanisen.

Kokkailijana hän tunnustautuu yksinkertaisten reseptien suosijaksi. Tärkeintä on, että raaka-aineet ovat hyviä ja maut puhtaita. Keittiössä valmistuukin usein kalaa ja perunaa, keittoja ja salaatteja. Seuraavana haasteenaan hän aikoo opetella tekemään juuresta leipää.

Nuorempana ravintola-alalla muutaman vuoden ajan työskennellyt Tuure ei pidä itseään minään gourmet-kokkina. Hän kokee olevansa kelpo kotikokki, joka nöyränä hämmästelee taitavien kokkien tuotoksia.

”Kun menee vähän hienompaan ravintolaan, jossa pelataan erilaisilla hapokkuuksilla ja makujen yhdistelmillä – se on pitkälle vietyä taidetta. Olen haltioitunut niiden mestareiden edessä.”

Bravuurikseen Tuure mainitsee hirvipadan. Arjessa hän kokkailee perheelleen usein kasvisruokia, kuten helposti syntyvää aurinkokeittoa. Bataatista, porkkanoista, sipulista ja mausteista syntyvä sosekeitto tuo mukavasti lämpöä talvikelien keskellä. Tuure antaa kokemuksen kautta syntyneen neuvon muille kotikokeille: keitinvesi kannattaa siirtää sivuun ennen soseuttamisen aloittamista.

”Lientä on helpompi lisätä kuin ottaa pois siinä vaiheessa, kun keitto on liurua.”

Lue lisää Anna.fi: Niko Saarisen kinkkunyyteistä tuli järjetön somehitti – katso ohje, jonka salaisuus on kolmen eri juuston tuhti täyte

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tuure Kilpeläisen kanakeitto on saavuttanut vuosien aikana lähes kulttiaseman: ”Hakataan varmaan hautakiveenkin”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.