Ruoka

Vety ja atomi ovat Lappeenrannan ylpeydenaihe – kuumien lihapiirakoiden sisään kuuluu sipaisu voita ja tietyt ruokaisat täytteet

Vety ja atomi saivat alkunsa Lappeenrannassa vuonna 1963, kun paikallinen toriyrittäjä alkoi myydä kioskissaan kananmunalla täytettyjä lihapiirakoita. Nykyinen omistaja kertoo, miten täytetyistä lihapiirakoista saa maukkaat ja mehevät.

Jos olet joskus liikkunut Lappeenrannassa, olet todennäköisesti kuullut kehotuksen mennä torille kojulle, jonka listalta löytyvät vety ja atomi. Ne ovat nimittäin niittäneet mainetta eteläkarjalaisessa kaupungissa jo 60 vuoden ajan.

Vety on lihapiirakka kinkulla ja kananmunalla. Atomi tarkoittaa puolestaan lihapiirakkaa pelkällä kinkulla tai kananmunalla.

Vedyn ja atomin keksijänä pidetään Kahvikioski Laakon perustajaa, Taimi Laakkoa. Lappeenrannan Kauppatorilla sijaitsevan Kahvikioski Laakon kiskalla täytettyjen lihapiirakoiden syntytarina on nykyisenkin omistajan tiedossa.

”Asiakkaat kysyivät, mitä Taimi tarjoaa kotona lapsille ruoaksi. Hän kertoi paistavansa lihapiirakoita. He pyysivät, että Taimi toisi kojullekin niitä piirakoita”, Marja Toikka-Rantanen kertoo.

Vuosi oli 1963. Ydinsodan uhka oli yksi polttavista puheenaiheista. Vedyn ja atomin nimet liittyvätkin tiettävästi vety- ja atomipommeihin.

”Alun perin väliin laitettiin vain kananmuna. Asiakkaat sanoivat, että tämä on vahvaa kuin atomia. Siitä se nimi tulee”, Marja Toikka-Rantanen kertoo.

Vety ja atomi
Vedyssä on täytteenä kinkkua ja keitettyä kananmunaa. Kahvikioski Laakossa keitetään kerralla kattilallinen munia. Munien keittoaika on noin 13 minuuttia. © Kahvikioski Laakko

Lue myös: Sotkun munkit ovat sotilaskotien hittituote – leipuri paljastaa, mikä on supersuosittujen munkkien salaisuus

Vety ja atomi lämmitetään vesihöyryssä – piirakan sisälle sipaistaan voita

Kahvikioski Laakolla vedyt ja atomit tehdään aina paikallisista Kesämäen leipomon lihapiirakoista. Niissä on Marja Toikka-Rantasen mukaan paras maku. Lisäksi ne kestävät lämmitystä. Joskus kioskilla on kokeiltu myös toisen valmistajan lihapiirakoita, mutta ne muuttuivat lämmittäessä lötköiksi.

Ennen täyttämistä lihapiirakat lämmitetään vesihöyryssä, jotta niistä tulee meheviä. Halkaistun lihapiirakan pohjalle laitetaan silaus voita makua antamaan.

Kahvikioski Laakon asiakkaat voivat valita vedyn väliin täytteeksi keitto- tai savukinkkuviipaleen. Keitetyksi kananmunaksi kelpaa vain luomukananmuna.

”Luomumunat tekevät pisteen i:n päälle. Ne ovat todella hyviä, eivät mitään keinotekoisia etikkamunia”, Marja sanoo.

Vety mausteilla
Vety ja atomi saavat väliinsä myös mausteet. Kahvikioski Laakon maustehyllystä löytyy sinappia, ketsuppia, kurkkusalaattia ja valkosipulimajoneesia. © Kahvikioski Laakko

Torikauppiaat hakivat vedylle ja atomille tavaramerkkisuojaa 90-luvulla

Marja Toikka-Rantanen on törmännyt Lappeenrannan ulkopuolella vetyihin ja atomeihin, joiden sisällä on ollut keitetyn kananmunan sijaan paistettua kananmunaa. Sellaiset versiot eivät ole kioskiyrittäjän mukaan vetyä ja atomia nähneetkään.

Samaa mieltä olivat paikalliset torikauppiaat jo kolme vuosikymmentä aiemmin. He hakivat vedylle ja atomille tuotemerkkisuojaa vuonna 1997 havahduttuaan siihen, että Lappeenrannan ulkopuolella liikkuu ”vääränlaisia tuotteita”, kertoo Yle vuonna 2017 julkaistussa jutussaan.

Patentti- ja rekisterihallitus kumosi ensin myöntämänsä tavaramerkkisuojan, kun Lappeenrannan ulkopuoliset vetyjen myyjät tekivät päätöksestä valituksen.

”Minun mielestäni tavaramerkkisuoja olisi ihan ok. Ne ovat kuitenkin halpoja jäljitelmiä, mitä muualla myydään”, Marja sanoo ja naurahtaa.

Miljoonan kuoren Mari on tehnyt vetyjä ja atomeita yli 30 vuotta

Marja Toikka-Rantanen on myynyt vetyjä ja atomeja oman muistinsa mukaan vuodesta 1989 asti. Silloin hän tuli Kahvikioski Laakkoon kesätyöntekijäksi.

”Jossain vaiheessa leikillä laskettiin asiakkaan kanssa, kuinka monta kananmunaa olen vuosien aikana kuorinut. Vähän aikaa minua kutsuttiin miljoonan kuoren Mariksi”, Marja muistelee.

Aprillipäivänä 2004 Marja Toikka-Rantasesta tuli Kahvikioski Laakon virallinen omistaja, kun silloinen yrittäjä etsi yritykselle tuttua jatkajaa.

”Olin aina vannonut, että yrittäjäksi en rupea, mutta pikkuhiljaa, kun lievää painostusta käyttivät, totesin, että eiköhän se ole siinä”, Marja sanoo.

Kioskin perustajan Taimi Laakon kanssa Marja ei sen sijaan ole tehnyt töitä. Taimi Laakko myi kioskin 1980-luvun alkupuolella Marjaa edeltäneelle omistajalle.

Kahvikioski Laakon myyjät
18-vuotiaat Aava (vas.) ja Anna ovat kesätöissä Kahvikioski Laakon kioskilla. © Kahvikioski Laakko

Kioskin takaovelta kurkisti Antti Tuisku

Vedyt ja atomit ovat säilyttäneet suosionsa vuosikymmenestä toiseen. Parhaimpina kesäpäivinä  Lappeenrannan Kauppatorin kaikissa kioskeissa kaupaksi voi mennä yhteensä lähemmäs tuhat vetyä ja atomia. Niitä voi ostaa Kauppatorin lisäksi Lappeenrannan Rantatorilta.

”Ne ovat ihan selkeästi klassikkoja. Turistit tietävät tilata niitä tullessaan”, Marja Toikka-Rantanen sanoo.

Silloin tällöin paikalle osuu myös julkisuuden henkilöitä. Yhtenä syysiltana myyjät ja Marja olivat purkamassa tavaroita, kun avonaisen takaoven takaa tuli pyyntö.

”Sieltä kuului, että olisiko mitenkään mahdollista saada vielä piirakkaa. Katsoin, että aika tutun näköinen pää. Se kuului Antti Tuiskulle. Totesimme, että kyllä onnistuu.”

Perinteisen höyryn sijaan lihapiirakka lämmitettiin mikrossa. Se ei näyttänyt laulajaa haittaavan.

”Hyvin tuntuivat maistuvan”, Marja sanoo.

Lue myös Anna.fi: Muistatko tämän nostalgiaherkun? Peltilihapiirakka valmistuu nopeasti uunissa – katso ohje!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vety ja atomi ovat Lappeenrannan ylpeydenaihe – kuumien lihapiirakoiden sisään kuuluu sipaisu voita ja tietyt ruokaisat täytteet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.