Ruoka

Voileipä vie nälän – skandinaavisen keittiön klassikkoleivät hurmaavat

Runsaat ja mehevät skandinaavishenkiset voileivät saavat veden herahtamaan kielelle. Ne käyvät pienestä ateriastakin.

Toast Skagen on ruotsalaisen keittiön klassikkoleipä, jonka kehitti ravintoloitsija Tore Wretman. Rapeaksi paistettu paahtoleipä kuorrutetaan majoneesilla, katkaravuilla ja mädillä.

Tanskassa voileipien lisukkeiden valmistus ja niiden sommittelu ovat tarkkaa puuhaa. Smørrebrødit ovat kuuluisia laadukkaista raaka-aineista ja runsaista täytteistä. Niitä nautitaan aterialla pari – kolme kerrallaan. Kun voileivät valmistetaan juhla-ateriaksi, ensin tarjotaan kalaleivät.

Graavilohileivät sopivat vaikka keväisen juhlapöydän suolapalaksi. Kananmuna antaa leiville ruokaisuutta, mäti juhlavuutta ja retiisi sekä vesikrassi keväistä rapsakkuutta.

Tanskalaistyyppinen maksapasteijaleipä on näyttävä herkkupala, joka syntyy ruisleivästä, maksapasteijasta, pekonista ja punasipuli-mustaherukkahillokkeesta.

Sunnuntaipaistin jämistä syntyy vaikka alkuviikon lounasevääksi maukas paahtopaistileipä, joka saa makua piparjuuriremouladesta ja karamellisoidusta sipulista.

Lounaaksi sopii myös grillattu kanaleipä, joka täytetään broilerin fileellä, tomaatilla, salaatilla ja omatekoisella avokadomajoneesilla.

Samaa majoneesireseptiä muuntelemalla syntyy myös kalaleipiin sopiva tillimajoneesi sekä kevennetty majoneesi.

Lisää helppoja ruokaideoita: Arjen helpot ruoat Munakas on arjen pikaruokaa Uuniperuna neljällä eri täytteellä Suolainen piirakka x 10

Kuvat: Kristiina Kurronen

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Voileipä vie nälän – skandinaavisen keittiön klassikkoleivät hurmaavat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.