Crème Brûlée – kermaista herkkua

Creme brulee

Voi veljet, kuinka ihanaa herkkua tästä Crème Brûléesta tuli! Ihan täydellistä! Samettisen pehmeän, vaniljaisen, suussasulavan, täyteläisen vanukkaan päällä oleva ohut, rapsahtava sokerikerros teki makunautinnosta täydellisen. Varmaan paras jälkiruoka, mitä olen koskaan tehnyt ja maistanut, tai ainakin yksi parhaista. Vaikka yleensä löydän tekemistäni jälkkäreistä ja muista herkuista paranneltavaa, niin tästä en löydä sellaista, vaikka kuinka yritän keksiä. Sen sijaan yhden harmituksen aiheen löydän. Nimittäin sen, miksi ihmeessä en ole tehnyt tätä herkkua aikaisemmin!

Uskaltauduin hankkimaan vähän aikaa sitten tohottimen. Siis sellaisen pientä liekinheitintä muistuttavan kaasulampun, jolla saa marenkipintaiseen kakkuun kauniin pinnan ja crème brûléen sokeripinnan kärtsättyä. Pääsin kokeilemaan tohotinta heti pian työpaikalle päätyneisiin ihaniin kinuski-puolukkakakkuihin. Koska kakun pinta onnistui kivasti ja säästyin itse palovammoilta (kakusta en puhu mitään, kröhöm), niin pian sen jälkeen innostuin kokeilemaan myös kauan haaveissa ollutta Creme bruleeta. Ja sanoinko jo, että vitsit kuinka ihania näistä tuli!

Paras jälkiruoka ikinä

Creme brulee (ok, nyt ei ole täysin oikein kirjoitettu, mutta mennään tästä eteenpäin tällä ilman hipsukoita olevalla nimellä) on ranskasta kotoisin oleva klassikkojälkiruoka. Kyllä ne siellä ranskassa osaavat 🙂

Vaniljainen vanukas uunissa eli creme brulee

Ennen paahtokermavanukkaan tekemistä vertailin netistä löytyviä erilaisia ohjeita. Kaikissa oli yhteistä kerman, keltuaisten, sokerin ja vaniljan käyttö. Kehittelin ohjeista omanlaisten reseptin, johon laitoin edellisten lisäksi myös vaniljakastiketta tuomaan vaniljaisuutta ja samalla jätin vaniljatangon pois. Vielä hidas, pitkä kypsennys uunissa ja jäähdyttäminen. Nams.

Netissä myös vanukkaisen tekotapoja oli useita. Itse päädyin vatkamaan keltuaiset ja sokerin vaahdoksi, mutta usein vanukasta tehdään vain sekoittamalla keltuaiset ja sokeri yhteen. Pitää vielä testailla kuinka suuri ero tekotavalla tulee, mutta näillä tiedoilla suosittelen ehdottomasti juuri tätä ohjetta.

Helppo ja nopea jälkiruoka

Tuli kyllä niin nappiohje että. Nyt lopetan tämän kehumisen ja annan ohjeen ja kuvien puhua puolestaan.

Crème brûlée

n. 4-5 annosta

Aineet:

5 keltuaista

0.5 dl sokeria

2 dl kuohukermaa

2.5 dl vaniljakastiketta

Lisäksi pinnalle:

sokeria

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 125 asteeseen.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi, paksuksi vaahdoksi.

Mittaa kerma ja vaniljakastike kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.

Kun kermaseos kiehahtaa, kaada se ohuena nauhana keltuaisvaahdon joukkoon koko ajan sekoitellen. Kaada kerma-keltuaisseos 4-5 uunin kestävään vuokaan. Laita vuoat pellille, jossa on korkeat reunat. Kaada pellille (hana)kuumaa vettä niin, että vesi ulottuu vuokien reiluun puoleen väliin asti.

Kypsennä Creme Bruleita uunin alatasolla noin 1h, tai kunnes ne ovat hieman kiinteytyneet, mutta hytisevät edelleen keskeltä. Jäähdytä 2-3 tuntia tai yön yli.

Paahtovanukas on valmis kun se löllyy hieman

Kuorruta Creme Bruleet juuri ennen herkuttelua sokerilla. Ripottele pinnalle ohut kerros sokeria ja polta se tohottimella (=kaasulampulla) kauniin ruskeaksi. Voit ruskistaa sokerin myös uunissa grillivastuksen alla, uuninluukku auki, kunnes sokeri sulaa. Jos teet ruskistuksen uunissa, tarkkaile tilannetta, sillä sokeri sulaa nopeasti ja palaa helposti.

Ja eikun kimppuun!

 

Ja vielä pieni varoitus. Jos aiot ottaa näistä kuvia, niin älä missään nimessä maista lusikallistakaan ennen kuin olet saanut kuvat otettua! Allekirjoittanut yritti sitä, maistoi pienen pala ja kamera unohtui samantein pöydälle. Lusikka kauhasi aina vaan uuden pienen annoksen tätä herkkua, kunnes koko kipon oli tyhjentynyt. Hups.

Kermainen ja vaniljainen paahtovanukas maistuu herrrrkulliselta

Kommentit

Kommentoi juttua: Crème Brûlée – kermaista herkkua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X