Helpot rapeakuoriset sämpylät ilman vaivaamista

Rapeakuoriset sämpylät ovat helppoja tehdä

Herkulliset, rapeakuoriset ja sisältä pehmeät sämpylät eivät välttämättä tarvitse vaivaamista lainkaan, vaan taikina syntyy näppärästi yhdessä kulhossa sekoittamalla. Taikinan voi tehdä jääkaappiin valmiiksi vaikka illalla ja paistaa aamulla tuoreet sämpylät. Tai jättää sen jääkaappiin kokonaiseksi vuorokaudeksi, ja laittaa sämpylät uuniin  iltapalan kynnyksellä. Meillä tämä ihanan helppo, ilman vaivaamista syntyvä sämpylätaikina jäi ensimmäisen kokeilukerran jälkeen samantein vakikäyttöön sen helppouden ja maukkauden vuoksi. Eräs, kriittinen syöjä jopa totesi, että ”nämähän ovat parhaita sämpylöitä ikinä!” ja lapset ovat innoissaan maistelleen erilaisista jauhokombinaatioista tehtyjä tuoreista sämpylöitä. Näitä on syöty aamupalalla, iltapalalla ja olenpa ottanut näitä myös evääksi.

Aamupalasämpylä on täyttävä ja maistuu myös lounaalla

Tutustuin hiivaleivonnaisten sielunelämään hieman normaalia enemmän laskiaisen kieppeillä kun harjoittelin pullataikinan tekemistä yleiskoneella. Tuo pullataikina onnistui ihan mahdottoman hyvin (ohje tulossa blogiin lähiaikoina, kun saan ensin toimivan yleiskoneen käyttöön ja varmistettua ohjeen toimivuuden). Ennen pullataikinaa ja tätä sämpyläohjetta tutustuin Molegyyligastronomian sivuilla pullataikinan saloihin. Ehkä tärkein oppimani asia oli se, että vehnäleivonnaisten sitko syntyy vaivaamisen lisäksi myös aivan itsekseen ajan kuluessa, kun vehnän proteiinit ovat tekemisissä nesteen kanssa. Huomasin itseasiassa tuon sitkon lisääntymisen jo kylmäkohotetussa pullataikinassa, jonka taikina oli puolen vuorokauden kylmässä olon jälkeen äärettömän sitkoinen. Tämän faktan takia myös näiden ihanan helppojen sämpylöiden tekeminen on älyttömän nopeaa ja helppoa. Aineet vain sekoitetaan keskenään löysähköksi, puuromaiseksi taikinaksi. Taikina jätetään jääkaappiin odottamaan vähintään puoleksi vuorokaudeksi, jonka jälkeen taikina nostetaan rentoina kokkareina leivinpaperin päälle pellille ja paistetaan kypsiksi.

Helpot sämpylt uuniin menossa

Pongasin tämän tyyppisen taikinan ensimmäisen kerran Sikke Sumarin sivuilla, jossa hän kehui sämpylöitään. Eikä ollut turha kehu. Olen innostunut tästä ohjeesta niin paljon, että meillä on jatkuvasti jääkaapissa taikina odottamassa. Taikina on helppoutensa lisäksi siitäkin ihana, että siitä voi paistaa vain tarvittavan määrän ja lopputaikina säilyy jääkaapissa hyvänä useammankin päivän. Meillä yhden taikinaerän jämät oli jääkaapissa vielä kolmen päivän jälkeen. Tuosta erästä paistetuista sämpylöistä tuli todella voimakkaan makuisia, aivan kuin ne olisi tehty juureen. Aika juurimainen tuo taikinakin on, sillä se jää melko löysäksi ja alkaa kuplia viettäessään aikaa jääkaapissa.

Nopea sämpylätaikina ilman vaivaamista

Jauhoja vaihtamalla ja leseitä lisäämällä sämpylöihin saa vaihtelua. Meillä ollaan koitettu mm. spelttijauhoja, grahamjauhoja, hiivaleipäjauhoja, tavallisia vehnäjauhoja, vehnäleseitä, ruisjauhoja erilaisina sekoituksina. Paras sekoitus, ainakin lasten mielestä, on ollut tähän mennessä sellainen, mihin tulee ainakin spelttiä, grahamjauhoja ja hieman ruisjauhoja. Suolan määrän voi myös laittaa oman maun mukaan. Itse suosin suolana merisuolaa, sillä se tuo makua jo pienempinä määrinä 🙂

Helpoimmat ja parhaimmat sämpylät ikinä

Tässä tulee ohje.

Helpot, herkulliset ja rapeat sämpylät ilman vaivaamista

Koosta riippuen n. 10 isohkoa sämpylää

Aineet:

7.5 dl kylmää vettä

2 dl grahamjauhoja

1 dl ruisjauhoja

5 dl spelttijauhoja

5 dl (hiivaleipä)jauhoja (eli jauhoja yhteensä noin 13 dl)

1 pss kuivahiivaa

2-3 tl suolaa

Lisäksi:

pinjansiemeniä

seesaminsiemeniä

leseitä tms.

Ohje:

Huomaa, että taikina kohoaa paljon, joten taikina kannattaa tehdä suoraan isoon, n. 3 litran kulhoon. Sekoita kulhossa jauhot, kuivahiiva ja suola sekaisin. Mittaa päälle kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi. Sekoita vain sen verran, että taikinaa syntyy aavistus sitkoa. Taikinan kuuluu tässä vaiheessa olla paksun puuron oloista. Laita kulhon päälle kelmu ja sen päälle vielä leivinliina. Nosta kulho jääkaappiin vähintään 10 tunniksi.

Nosta taikinasta isolla lusikalla kokkareita leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele pinnalle halutessasi siemeniä tai leseitä.

Parhaat sämpylät ilman vaivaamista

Paista 220 asteessa n. 30-35 minuuttia. Anna rapeakuoristen sämpylöiden jäähtyä hetki ja eikun nauttimaan. Suosittelen paistamaan sämpylöitä vain sen verran, mitä tulee syötyä. Paistetut sämpylät toki säilyvät seuraavaan päivään, mutta niiden kuori ei ole enää niin rapea. Tosin jos paistat seuraavana päivänä lisää sämpylöitä, voit heittää eilisen sämpylät uuniin paistamisen loppupuolella n. 3-5 minuutiksi, niin niistäkin tulee uunituoreen oloisia.

Vinkki:

* Sämpylöihin voi käyttää jauhoja oman maun mukaan ja vaikkapa korvata osan jauhoista leseillä. Muista kuitenkin, että jos käytät leseitä, ne imevät nestettä jauhoja enemmän ja tällöin jauhojen kokonaismäärä kannattaa pitää pienempänä.

Kommentit

Kommentoi juttua: Helpot rapeakuoriset sämpylät ilman vaivaamista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Blogini yhden suosituimman ohjeen eli Järisyttävän hyvän sitruunajuustokakun sisar on tämä herkullinen limejuustokakku 💕 Ihanan pehmoista, silkkisen sileää, samaan aikaan sekä raikasta että sopivan makeaa, ja älyttömän helppotekoista herkkua. Tämän syömistä oli vaikea jättää yhteen palaan. Enkä jättänyt. Kakku oli mielestäni vähintään yhtä hyvää kuin sitruunainen versio. Kurkkaa koko ohje blogista.⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/taivaallinen-limejuustokakku-liivatteeton/⁣
⁣
HERKULLISTA PÄÄSIÄISTÄ!⁣
⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#ilmanliivatetta⁣
#limejuustokakku⁣
#lime
#juustokakku
#pääsiäinen⁣
#ihanitseleivottu
#cheesecake 
#yummy 
#foodphotography 
#bakinblogger 
#baking
  • Erään etäpäivän lounasajan nopeana ja helppona pelastuksena toimi tämä tomaatti-feta-uunimunakas, joka syntyi vain muutamasta aineesta. Munakasta on tosi helppo muokata omaan makuun sopivaksi ja siihen voi hukata juuri niitä aineksia, joita sattuu jääkaapissa milloinkin olemaan. ⁣
Katso tämän frittatan ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/uunimunakas-eli-frittata-feta-tomaattitaytteella/⁣
⁣
#munakas⁣
#frittata⁣
#arkiruoka⁣
#tomaatti⁣
#feta⁣
#helppojanopea⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit
  • Mämmi+vaniljakastike=helppo mämmimousse=💕 Tekiskö sinunkin mieli? Jos vastasit kyllä, niin kurkkaapas helppo ja nopea ohje blogin puolelta⁣ 😋
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/paasiaisen-superhelppo-mammijalkiruoka/⁣
#mämmi⁣
#pääsiäinen⁣
#helppojanopea⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#leivontablogi⁣
#leivonta
  • Erään kakun yhteydessä kokeilin gluteenitonta kakkupohjaa gluteenittoman jauhoseoksen ja pottujauhojen seoksesta. Hienosti onnistui. Kokosin blogiin myös vinkkejä kakkupohjan onnistuneeseen paistamiseen: Katso vinkit ja ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/gluteeniton-kakkupohja-ja-vinkit-onnistumiseen/⁣
⁣
#Gluteeniton⁣
#kakkupohja⁣
#maidoton⁣
#gluteenittomatjauhot⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit
  • Suklaapossun blogi laajenee hieman ja leivonnaisten lisäksi sinne sinne pöllähtää aina välillä helppoja arkiruokavinkkejä. Ensimmäisenä vinkkiä ihana puolilämmin tomaatti-vuohenjuustosalaatti, josta löytyy mm. lyömätön makuyhdistelmä eli vuohenjuusto+tomaatti+rukola+hunaja. Katso koko ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tomaatti-vuohenjuustosalaatti/⁣
⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#vuohenjuusto⁣
#pinjansiemen⁣
#rukola⁣
#salaatti⁣
#lounas⁣
#leivontabloggaaja⁣
#arkiruokavinkki
  • Kinuskimousse puolukoilla on yksi parhaista täytekakun täytteistä minkä tiedän. Tuo kirpeän makea täyte päätyi myös tämän kakun sisälle. Päällä sveitsiläinen marenki, joka valmistuu näppärästi ilman lämpömittaria (ja maistuu ihan erilaiselta kuin normimarenki). Kakku sai tosi paljon kehuja, eikä yhtään ihme. Kurkkaa ohje koko kakkuun blogista ⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinuski-puolukkakakku-marenkipaallisella/⁣
⁣
#kinuskimousse⁣
#puolukka⁣
#täytekakku⁣
#juhlakakku⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#leivontabloggaaja⁣
#cake⁣
#caramel⁣
#mousse⁣
#lingonberry⁣
#yummy
  • Yksi parhaista tekemistäni jälkiruoista on tässä! Creme Brulee, voi mahoton mitä herkkua tämä olikaan 😋 Rapsakan pinnan alla vaniljainen, kermainen, silkkisen sileä vanukasmainen herkku. Ja ihanan helppo tehdäkin. Katso ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/creme-brulee-kermainen-herkku/⁣
⁣
#cremebrulee⁣
#parasjälkiruoka⁣
#helppojanopea⁣
#leivontablogi⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#bestever

suklaapossu

X