Suklaapossu

Helpot ruisleivät ilman juurta

Ruisleivät itse tehdyt

”Äiti, tämä ruisleipä on paljon parempaa kuin kaupan!” kehuivat lapseni vuorotellen vanhimman tytön kaverin kanssa, kun maistoivat näitä testaamiani helppoja ruisleipiä. Ja kyllähän nämä ilman juurta valmistuvat helpot ruisleivät itsellekin maistuivat oikein hyvin.

Ruisleivät valmistuivat näppärästi ilman vaivaamista vain sekoittamalla aineet yhteen. Taikinaan tarvittiin vain viisi ainesta, eikä yksikään noista ole taikinajuuri. Pikaisen sekoituksen ja parin kohotuksen jälkeen leivät olivatkin valmiina uuniin ja pian päästiinkin jo herkuttelemaan näillä 100% ruisjauhoja sisältävillä leivillä. Helppoa, eikö? Ja jos meidän lapsilta kysytään, niin nämä ovat oikein herkkuleipiä.

Helppo ruisleipä ilman vaivaamista

Siitä on jo muutama vuosi aikaa, kun viimeksi leivoin tämän tyylisiä ruisleipiä. Silloin leipien maku jäi todella valjuksi, joten päätin kokeilla ohjetta vielä kerran. Heti, kun vain keksin, mikä noissa ensimmäiseksi leivotuissa leivissä mätti. Kuten postauksen aiheesta saattaa arvata, nyt se hetki koitti, kun mulla kerrankin välähti. Aiemmista leivistä puuttui selvästi sekä juuren avulla saatava happamuus että myös pieni suolalisä. Eipä auttanut muu kuin lisätä makua taikinaan, mutta miten sitä saisikaan ilman juurta? Vastaus on: samalla aineella, kuin esimerkiksi piimähyydykekakkuunkin eli piimästä.

Ruisleivät ilman juurta

Toki piimän antama maku lainkaan sama asia saatikaan yhtä voimakas kuin esimerkiksi hapatuksella aikaan saatu. Piimä tuo kuitenkin näihin ruisleipiin huomattavasti paljon enemmän makua, kuin vaikkapa pelkkään vesi, johon monet ohjeet näyttävät pohjautuvan.

Ensimmäisellä leipomiskerralla humpsautin vahingossa joukkoon siirappia vähän liikaa. Uunilämpiminä nuo leivät maistuivat hieman makeilta, mutta hyviltä. Testailin ohjetta uudestaan vähemmällä siirapilla ja totesimme yhdessä lasten kanssa, että nuo leivät olivat aivan yhtä hyviä kuin kunnon siirappitaikinasta tehdytkin. Ohjeessa on nyt tuon jälkimmäisen, vähemmän makean leivät määrät.

 

Ruisleivät ilman juurta

Noin 8 leipää

Aineet:

5 dl piimää

1 pss (á 11 g) kuivahiivaa

1 rkl tummaa siirappia

noin 6.5 dl (= noin 400 g) ruisjauhoja

2 tl hienoa merisuolaa

Ohje:

Lämmitä piimä hieman kättä lämpimämäksi (noin 40 asteiseksi). Vispaa piimän joukkoon kuivahiiva ja siirappi. Anna piimäseoksen seistä pöydällä rauhassa 5-10 minuuttia. Sekoita loput aineet piimän joukkoon. Taikinaa ei tarvitse vaivata sen enempää, vaan sekoitus riittää.

Peitä kulho liinalla ja anna taikinan seistä noin 15 minuuttia.

Ripottele pöydälle reilusti(!) ruisjauhoja, sillä taikina on tahmeaa. Nosta taikinasta 8 suunnilleen samankokoista nokaretta jauhojen päälle.

ja ripottele pinnalle lisää jauhoja. Muotoile palat kevyesti reilu 1 sentin paksuisiksi pyöreiksi kiekoiksi.

Nosta kiekot uunipellille leivinpaperin päälle. Kohota vielä noin tunti lämpimässä paikassa leivinliinan alla.

 Pistele leivät haarukalla ennen paistamista.

Paista 225 asteessa noin 30-35 minuuttia, kunnes leivät ovat saaneet väriä sekä päälipuolelle että pohjaan ja leipien pinta tuntuu suht kovalta.

Anna leipien jäähtyä ilman leivinliinaa. Halkaise leivät terävällä veitsellä jäähtymisen jälkeen ja paina puolikkaat takaisin yhteen niiden syömiseen asti, jotta sisusta pysyy pehmeänä.

Vinkit:

* Olen saanut muutamalta lukijalta viestin taikinaisesta sisällöstä. Tähän saattaa olla syynä liian vähäinen jauhomäärä, liian paksuksi muotoillut taikinanpalat, pari minuuttia liian lyhyt paistoaika tai se, että haarukalla tökittyjä reikiä on liian vähän, jolloin lämpö ei pääse sisälle kunnolla. Erään lukijan kommentista voisin myös päätellä, että jos huomaa ensimmäisen leivän leikkaamisen yhteydessä leivän sisältä taikinaiseksi, kannattaa loppujen leipien antaa jäähtyä kunnolla ja leikata ne vasta sitten.

* Ohjetta muokattu 18.2.2022 leipien halkaisemisen ajankohtaan liittyen. Alkuperäisessä ohjeessa neuvoin halkaisemaan leivät kuumina, mutta monien lukijoiden (ja myös omien uusintaleipomisten) jälkeen huomasin paremman ajankohdan olevan vasta jäähtymisen jälkeen. Tämä estää sen, ettei leivän sisältö jää niin helposti taikinaiseksi.

* Useimmiten miltei kaikki leivät ovat parhaimmillaan tuoreena, mutta nämä maistuvat parhaimmalle vasta jäähdyttyään. Ainakin miedän mielestämme.

Itsetehdyt helpot ruisleivät

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helpot ruisleivät ilman juurta

Kaisa

Hei! Montako leipää annoksesta suurin piirtein tulee?

Suklaapossu

Hei Kaisa! Hyvä kun kysyit. Määrä luki vain ohjeessa, mutta lisäsin sen myös otsikon alle, suoraan ainesosien yläpuolelle. Eli annoksesta tulee noin 8 leipää 🙂

Anaska

Hei,
Onnistuukohan tehdä maitoon tai veteen? Vai onko piimä just se juttu? 😊 Muut aineet löytyy, mutta piimää tässä talossa on aniharvoin.

Suklaapossu

Hei Anaska! Pahoittelen, että ehdin vastaamaan vasta nyt. Nämä voi toki tehdä myös maitoon tai veteen, mutta tällöin maku ei ole samanlainen ja koostumuskin on hieman eri.

Maitoa/vettä käytettäessä jauhojen määrää kannattaa lisätä 1.5-2dl tai kunnes taikina on kuin todella paksua puuroa. Useimmissa (=varmaan kaikissa) näkemissäni veteen tehdyissä ruisleipäohjeissa on käytetty osaksi vehnäjauhoja. En kokeilematta osaa tarkalleen sanoa, ovatko vehnäjauhot ”pakollisia” tuollaisessa veden kaltaiseen nesteeseen tehdyssä taikinassa vai onnistuisiko nekin pelkillä ruisjauhoilla menemättä näkkäriksi 🙂 Se selviää vain kokeilemalla 🙂

Pola 53

Millä uunin tasolla paistaminen? Ja kun kestää valmistus aika kauan, oletko kokeillut kiertoilmaa, niin saisi tuplasatsin kerralla?

Suklaapossu

Hei Pola53! Paistoin näitä keskitasolla. En ole (vielä) kokeillut kiertoilmaa, mutta uskoisin, että voisi onnistua, kunhan laskee lämpötilaa noin 25 asteella. Jos testaat, kuulisit mieluusti miten toimi 🙂

Pola 53

Paistoin tuplasatsin kiertoilmalla 200 astetta tasoilla 2 ja 5. Lisäsin noin 3 minuuttia paistoaikaan.
Lähetin maistiaiset tyttären perheelle ja heille on nyt jatkuva tilaus näistä.
Käytin kertakäyttöhanskoja, joita hieman kastelin kylmällä vedellä samalla kun muotoilin. Ei tarttunut taikina kiinni.

Suklaapossu

Kiitos Pola 53 tiedosta, että onnistuu hyvin myös kiertoilmalla! 🙂 Ja ihana kuulla, että leivät maistuivat noin hyvin, että saivat jopa jatkuvan tilauksen 😀

Laitsu

Mikä tarkoitus on leipien kuumina leikkaaminen? Tein ohjeen mukaan ja leivät jäivät sisältä osittain mössöksi, lukuunottamatta paria lepää, joita en halkaissut.

Suklaapossu

Hei Laitsu! Neuvoni liittyy siihen, että itse halkaisin leivät kuumina ja lopputulos oli näin tehden hyvä. Jos kuitenkin leivät onnistuvat paremmin, kun ne halkaisee vasta jäähtyneenä, niin silloin se kannattaa tehdä niin 🙂

Iida

Meilläkin jäi sisältä mössöksi 🙁

Suklaapossu

Hei Iida! Harmi, että leivät jäivät sisältä mössöksi. Tuossa jo Päivin vastauksessa mietin, että tuohon saattaa olla syynä liian vähäinen jauhomäärä, liian paksuksi muotoillut taikinanpalat, pari minuuttia liian lyhyt paistoaika tai se, että haarukalla tökittyjä reikiä on liian vähän, jolloin lämpö ei pääse sisälle kunnolla.
Laitsun kommentista voisi myös päätellä, että leivät onnistuvat varmemmin, jos leikkaa ne vasta jäähdyttyään.

Tämän ohjeen kohdalla olen taas kerran huomannut, kuinka sama ohje toimii eri leipojilla eri tavalla. Jotkut onnistuvat kerrasta ja toisilla leivät jäivät sisältä taikinaiseksi. Vaikka itse kehittelin tämän ohjeen, olen itsekin samalla ohjeella päätynyt molempiin lopputuloksiin. Joten ehkä näillä pienillä lisävinkeillä saa vieläkin enemmän onnistuneita leipiä aikaan. Laitankin nämä suoraan vinkkiosioon 🙂

Sämpylä

Heo! Millä siirapin voisi korvata? Meillä ei tule sitä muuten käytettyä, niin turha ostaa 1 kg purkkia kun reseptissä tarvitaan vain 1 rkl.

Suklaapossu

Hei Sämpylä! Siirapin voi korvata vaikka samalla määrällä fariinisokeria tai ihan vain sokerilla. Sokerituotteen tehtävä on pääosin toimia hiivan ravintona.

Jauhopeukalo

Kysyisin näin tavallista hiivaa suosivana, paljonko sitä olisi hyvä käyttää tuohon määrään?

Suklaapossu

Hei Jauhopeukalo! Yksi pussi kuivahiivaa vastaa noin puolta pakettia tuorehiivaa.

Päivi

En ymmärrä,mitä teen väärin..taikinaksi jäi sisältä. Ja sitten kun pidin pidempää uunissa,niin tuli näkkäriä😄

Suklaapossu

Hei Päivi! Oho! Meillä jäi myös yhdellä leipomiskerralla tämä hieman taikinaisen oloiseksi sisältä, mutta jäähdyttyään taikinaisuus muuttui pehmeäksi leiväksi. Taikinaisuuteen voi olla syynä myös liian vähäinen jauhomäärä, liian paksuksi muotoillut taikinanpalat, pari minuuttia liian lyhyt paistoaika tai se, että haarukalla tökittyjä reikiä on liian vähän, jolloin lämpö ei pääse sisälle kunnolla.

Toisaalta ei näkkärikään yhtään hassumpi vaihtoehto ole 😉

Ritva

Kiitos maukkaasta ohjeesta! Ensimmäinen satsi jäi sisältä taikinaiseksi, mutta toinen onnistui hyvin. Kypsensin muutaman minuutin kauemmin ja halkaisin jäähtyneenä. Leivät eivät kuivu niin helposti kuin useimmat, liekö piimästä johtuvaa. Ohje jää käyttöön!

Suklaapossu

Hei Ritva! Hienoa, että uskaltauduit kokeilemaan uudestaan ja silloin onnistui. Arvailit oikein. Piimä antaa useimpiin leivonnaisiin mehevyyttä, kuten myös näihin leipiin. Ja onpa kiva kuulla, että ohje jää käyttöön! 😀

Meri

Mulla tuli näkkäriä, joka sisältä taikinaa. Vaikka oli ohuita. Mikähän mulla meni pieleen?

Suklaapossu

Hei Meri! Olisikohan uuni ollut liian kuuma, jolloin pinta kypsyi liikaakin ja sisusta ei kuitenkaan ehtinyt kypsyä kunnolla? Ensi kerralla voisi kokeilla hieman pienempää lämpöä ja pidempää paistoaikaa.

Monet lukijat ovat myös kommentoineet, että kun leivät leikkaa jäähtyneenä, ne onnistuvat silloin parhaiten ja sisustan taikinaisuuden välttää tällöin. Jos teit niin, että leikkasit kuumina (kuten olin alunperin neuvonutkin), niin tällöin sisus voi jäädä helpommin taikinaksi. Muokkasin nyt ohjeeseen tuon leivän halkaisukohdan paremmaksi.

Laitsu

Hei taas. ☺️
Tein uudestaan näitä leipäsiä. Pudotin siirapin määrän puoleen. Halkaisin jäähtyneenä. Leivästä tuli kypsää ja hyvää.
Kiitos hyvästä ohjeesta Suklaapossu!

Suklaapossu

Heippa Laitsu! 🙂

Jee, loistavaa, että nyt onnistui! Muokkasin nyt suoraan ohjeeseen, että leivät kannattaa halkaista vasta jäähtyneenä.

Suurkiitos sulle ja muillekin lukijoille, jotka kommentoivat ja kysyvät ohjeista. Näin ohjeita saadaan hiottua aina vain paremmiksi ja toimivammiksi! 🙂

Piipunrassi

Mulla tuo taikinan määrä oli kyllä isompaan määrään kun vain 8 leipään. No isonsin sitten leivän kokoa niin sain vain 8. Kaikki aines osa määrät tein ohjeen mukaan.

Suklaapossu

Hei Piipunrassi. Leipien määrä riippuu niiden koosta. Itse tein arviolta reilun 10 cm halkaisijaltaan olevia leipiä, joiden paksuus oli ehkä lähemmäs 1.5 cm. Leivistä voi tehdä myös pienempiä, jolloin niitä luonnollisesti tulee hieman enemmän 🙂

Pola 53

Voiko ohjeen mukaan tehdä 1-2 isompaa pyöreää ruisleipää, jossa keskellä reikä?

Suklaapossu

Heippa Pola 53. Reikäleivät ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoinen idea! Taikina on sen kokoinen, että siitä tulee todennäköisesti ainakin 2 reikäleipää. Muistat vain rei’ittää leivät hyvin ennen paistoa ja painaa veitsellä valmiit urat niihin kohtiin, mistä leivänpalat saa taitettua. Jos innostut kokeilemaan (ennen minua), niin kuulisin mieluusti minkälaisia tuli 🙂

Päivi M

Asun Kanadassa eikä täällä ole kunnon suomalaista ruisleipää. Ennen kuin nyt! Tämä on sitä ”reissumiestä”, jota olen aina tuonut Suomesta. Nyt kun en ole sinne päässyt, sain sieltä omasta keittiöstä♥️ Täältä saa onneksi kaikkia aineksia helposti.

Kiitos Suklaapossu, sydämeni pohjasta!♥️

Suklaapossu

Ole hyvä Päivi M! Ja aivan ihana kuulla, että ohjeesta on paljon iloa ja hyötyä ja pääset nyt sielläkin päin maailmaa ruisleivän kimppuun <3

Päivi M

😊 Ajattelin kokeilla myös kaurajauhoilla😊, kokeilen jos onnistuisi.

Suklaapossu

Hei Päivi M! Mulla on ollut sama testi mielessä, joten odotan innolla kuulevani sinusta ja kokeilustasi lisää 😊

Seija

Kiitos tosi hyvästä ohjeesta , minäkin olen Kanadasta ja on vaikeuksia löytää hyvää leipää ja aikaisemmin tehnyt perinteistä juuresta mutta nyt on jäänyt tekemättä vähään aikaan , huomasin tuon ohjeen ja testasin viikko sitten ja oli tosi hyvää ja helppoa ja nopeaa , uunissa on parasta aikaa tulossa uusi satsi eli Kiitos

Suklaapossu

Hei Seija! Ole hyvä! Ihana kuulla, että tästä ohjeesta on näin paljon iloa 😀

Najadi

Heipä hei! Minäkin rohkaistuin kokeilemaan ja hyvää tuli! Kokeilin aiemmin erästä toista ohjetta tehdäkseni reikäleipää, mutta sen yrityksen tuloksesta olisi voinut tehdä urheiluvälineen kiekonheittoon. Sillä ohjeella leivästä tuli niin kivikova ettei sitä voinut syödä. Joten kokeilin tätä sinun ohjettasi, ja nyt on tekeillä jo toinen satsi, ensimmäinen tehtiin ja syötiin eilen. Minullakin sisus jäi hiukan mössöiseksi kun malttamattomana keikkasin uunikuuman leivän, mutta maistui silti kypsältä. Asiaan luultavasti vaikuttaa se, että käytin äidin uunia kun hänen luonaan käydessäni innostuin kokeilemaan, ja innostuksissani laitoin pellin pykälää alemmalle tasolle. Pohja tuli vähän liuankin tummaksi, ja voi olla, ettei pintapuoli vastaavasti kypsynyt niin hyvin kuin olisi pitänyt. Viimeuset kolme, jotka eivät mshtuneet ensimmäiselle pellille paistoin keskitasolla ja ne paistuivat tasaisesti. Nyt testaan omaa uuniani, voi olla, että joudun joko laskemaan lämpötilaa tai lyhentämään paistoaikaa, se on tavallista ainakin piirakoita tehdessä. Odotan mielenkiinnolla miten oma uunini kohtelee ruisleipiä. Kiitos joka tapauksessa ihanasta ohjeesta!

Suklaapossu

Hei Najadi! Hienoa, että innostuit testaamaan näitä ja vieläkin ihanempaa, että ne maistuivat noin hyvin! Meilläkin tehtiin näitä ensimmäisen kerran jälkeen useampaan otteeseen miltei peräkkäisinä päivinä, kun lapset halusivat lisää herkkuleipiä 🙂

Mari

Voisikohan piimän tilalla käyttää kermaviiliä?

Irina Lisinen

Hei Mari! En ole kokeillut tähän kermaviiliä, mutta ainakaan tällä hetkellä ei tule mieleeni syytä, miksi se ei toimisi. Voisi hyvinkin onnistua myös sillä. Jos innostut kokeilemaan, kuulisin mieluusti minkälainen lopputuloksesta tuli 🙂

Minka

Mitä jauhoja suosittelisit gluteenittomaan leipään

Irina Lisinen

Hei Minka! Harmittavasti en ole niin paljon perehtynyt gluteenittomaan leivontaan, että osaisin vastata tähän kokeilematta. Löytyiskö googlettamalla joitain hyviä valmiita ohjeita? 🙂

Elena

Espanjassa on myös kokeiltu ja hyviksi todettu😋 Piimän tilalla kefiiri. Jälkiuunileipä on lemppari ja tämä on melkein sama. Ainakin mun tekemänä yhtä kova😆 Kiitis ohjeesta!

Irina Lisinen

Jes, ihana kuulla Elena!

Elena

… Ja siirapin korvasin hunajalla, kun ei sitä muuten käytetä meilläkään.

Taina

Aivan täydellisiä ❤️ Tästä reseptistä on tullut meidän perheen suosikki! Tänäkin viikonloppuna 2 satsia paistettu. Kiitos Suklaapossu!

Irina Lisinen

Ihana kuulla Taina! Kiitos sulle kommentistasi ja herkullista alkavaa kevättä ❤️

Piipa

Taikina kohosi jostain syystä vähän huonosti. Paistoin kuumassa leivinuunissa ja lopputuloksena niin herkulliset leivät, jotta varmasti jää luottoreseptiksi 👍

Irina Lisinen

Voi kuinka ihana kuulla Piipa! 😀 Taikina ei kohoa aivan yhtä paljon kuin esim. vehnäjauhoista leivotut leivät, mutta lievää kohoamista pitäisi olla havaittavissa.

Ssohvikki

Kolmannen kerran lähden tällä reseptillä leipomaan 🤤 on herkullista leipää! Eka satsi unohtui vähän liian kauaksi aikaa uuniin ja pinnasta tuli liian kova, puukko lipsahti leivästä peukaloon😆 mutta ne tuli silti kaikki syödyksi, maistui etenkin paahtimessa käytettyinä. Seuraavan satsin tein heti seuraavana päivänä ja se onnistui täydellisesti! Viikon tauon jälkeen tekee taas mieli tuoretta ruikkaria🍞

Irina Lisinen

Moikka Ssohvikki! 🙂 Auts, toivottavasti peukku ei kärsinyt osumasta liikaa. Mutta kiva, että uskaltauduit siitä huolimatta kokeilemaan uudestaan ja sait maistaa niitä onnistuneitakin versioita. Herkullista alkanutta kevättä sulle! 🙂

Orvokki

Hei, jaan vinkkini muillekin jotka eivät maitotuotteita käytä. Olen itse käyttänyt piimän tilalla veden ja maustamattoman soijajugurtin seosta ja se toimii oikein hyvin. Kiitos hyvästä reseptistä, tämä on myös meillä ihan ehdoton suosikki. Mitä taikinaisuuteen tulee niin joskus jäävät lössömmiksi sisältä ja joskus ei, syytä en ole onnistunut selvittämään mutta aina on kauppansa tehneet.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *