Suklaapossu

Helpot vadelmamuffinssit Omarkuorrutteella (munaton)

Helppo munaton leivonnainen

Nämä kuohkeat ja mehevät vadelmamuffinssit valmistuvat helposti ja nopeasti (miltei) ilman vatkaimia. Muffinssit ovat munattomat ja ehkäpä juuri sen takia koostumus on ihanan pehmeä. Muffinssi saa päällensä herkullisen Omarkuorrutteen.

Itse muffinssi valmistuu vain aineet sekoittamalla ja vasta kuorrutteen kohdalla vatkaimen voi kaivaa kaapista.

Vadelmamuffinssit omarkuorrutteella

Muffinsseihin nappasin jo blogista löytyvän helppojen ja mehevien mustikkamuffinssien ohjeen ja muokkasin sitä muun muassa jättämällä kardemumman ja kananmunan pois. Ja toki myös lisäämällä taikinaan vadelmia mustikoiden sijasta. Käytin näihin pakastevadelmia, mutta yhtä hyvin muffinssit voi tehdä myös tuoreista vadelmista.

Kuohkea muffinssi Omar-tuorejuusto kuorrutuksella

 

Ja haluatko vielä kuulla, kuinka paljon epäonnea näiden muffinssien kanssa oli? No, kerronpa kuitenkin. Ensimmäiset muffinssit tein kahdella munalla ja niistä tuli mielestäni aivan liian tiiviitä. Toisesta annoksesta otin munat kokonaan pois ja koostumus oli aivan mielettömän ihana ja makukin täyskymppi, mutta muffinssit mokomat levisivät pitkin peltiä. Aloin leipomaan kolmatta annosta innoissani ja heitin siihen viimeiset pakkasesta löytyvät vadelmat. Noh, kun muffinssit olivat miltei kypsiä, kattelin pöydällä nököttävään sokeripurnukkaa. Hups, olin unohtanut taikinasta sokerin. Eipä muuta kuin kauppaan hakemaan lisää vadelmia ja neljättä yritystä kohden. Myönnettäkööt, että tässä kohtaa teki jo ”hieman” mieli luovuttaa.

Neljäs kerta kuitenkin toden sanoi  ja muffinsseista tuli ihanan meheviä ja pehmeitä. Muffinssi painui hieman keskeltä kuopalle, mutta tuopa ei haitannut yhtään, sillä päälle oli joka tapauksessa tulossa kuorrute. Pieneen kuoppaan mahtui kuorrutetta enemmän ja lopputulos oli entistäkin parempi.

Muffinssit ilman vatkaimia

Muffinssin päällä on siis omareista tehtyä kuorrute. Vaikka voisi kuvitella sen olevan todella makea, näin ei kuitenkaan ole. Omareiden joukossa on kuitenkin reilusti kermaa ja myös hippasen suolaista tuorejuustoa, joka osaltaan taittaa makeutta. Myös muffinssien vadelmat tuovat ihana kirpeyttä makeamman kuorrutteen rinnalle.

Itse asiassa kuvittelin koristeluvaiheessa muffinssien koristelun onnistuneen sopivan rennosti, mutta kun katsoin niitä valmiina kuvina, niistähän tuli mieleen aivan minnihiiri tai jotenkin kierosti ajateltuna jopa pöllö isoine silmineen… Onneksi tuo ulkonäkö ei vaikuttanut makuun 🙂

Helpot munattomat vadelmamuffinssit

Pikku vinkkinä vielä mainittakoon, että taikina on sen verran jäykkä, että jos käyttää tuoreita vadelmia, ne voisi olla hyvä lisätä muffinsseihin vuorotellen taikinan kanssa, jotta vatut pysyvät jotakuinkin ehjinä. Mä käytin pakastevadelmia, jotka kestävät paremmin kovemmankin käsittelyn, joten ne pystyi sekoittelemaan suoraan taikinaan.

Mutta tässä tulee vihdoinkin ohje, olkaa hyvät.

 

Helpot ja herkulliset vadelmamuffinssit (munaton)

12 kpl

Aineet:

3 dl  (=195g) vehnäjauhoja

1.5 dl sokeria

1.5 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

0.5 tl ruokasoodaa

0.33 tl (=1/3 tl) suolaa

2 dl piimää, maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä

1 dl rapsi- tai rypsiöljyä

noin 3 dl (=150 g) (pakaste)vadelmia

Kuorrute (saattaa jäädä vähän yli):

165 g (= à 220 g pussista 3/4) Omarkarkkeja

3 dl vispikermaa

200g maustamatonta tuorejuustoa (käytin Philadelphiaa)

Lisäksi: 

12 kpl amerikan muffinivuokaa

Ohje:

Aloita muffinssien tekeminen kuorrutteesta, sillä sen pitää jäähtyä jääkaappikylmäksi. Tee se mielellään vaikka jo edellisenä iltana tai vähintään muutamaa tuntia ennen kuorruttamista. Kuorrutusta varten mittaa reilu 1 dl vispikermaa kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, mutta älä keitä. Nosta kattila pois levyltä ja lisää Omarit. Anna hetki seistä. Sekoittele omareita joukkoon. Jos ne eivät ala sulaa, nosta kattila uudelleen levylle ja lämmitä miedolla lämmöllä jatkuvasti sekoitellen, kunnes kaikki karkit ovat sulaneet. Nosta kattila pois levyltä ja sekoita joukkoon loput kermat. Jäähdytä ensin huoneenlämpöiseksi (vaikka pitämällä kattilaa kylmässä vesihauteessa altaassa) ja nosta lopuksi jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

Valmistele muffinssien paisto. Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen. Valmistele muffinssipelti ja lisää 12 koloon isot amerikan muffinivuoat.

Tee taikina: Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää samaan kulhoon öljy ja piimä. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa taikinaa. Lisää lopuksi vadelmat ja kääntele ne vielä hyvin joukkoon.

Jaa taikina 12 isoon amerikan muffinssivuokaan. Taikina on melko jäykkää, joten voit tarvittaessa hieman tasoittaa sitä vuokiin. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 20-25 (tuoreita vadelmia käyttäessäsi) tai 25-30 minuuttia (pakastevadelmia käyttäessäsi) tai kunnes muffinit ovat kypsiä. Pakastemarjoja käyttäessä paistoaika on hieman pidempi kuin tuoreilla marjoilla. Kokeile kypsyys esim. hammastikulla. Jos keskelle muffinssia tökättyyn tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on muffinit kypsiä.

Nosta muffinssit ritilälle jäähtymään ja suojaa ne hyvin, etteivät kuivu suottas. Anna jäähtyä kokonaan.

Tee kuorrute loppuun. Vatkaa kylmä Omarkastike paksuksi vaahdoksi.

Notkista tuorejuustoa lusikalla sekoittaen ja se täytteen joukkoon. Vatkaa nopeasti sekaisin. Lusikoi kuorrute pussiin, jossa on esimerkiksi tähtipäinen tylla. Pursota muffinssien päälle ruusukkeita. Koristele tuoreilla vadelmilla, puolitetuilla Omarkarkeilla ja pakastekuivatuilla vadelmilla.

Ja eikun kimppuun!

Vinkki:

* Muffinit onnistuvat sekä tuoreista että pakastetuista vadelmista. Taikina on sen verran paksua, että tuoreet vadelmat voi olla hyvä lisätä vuokiin kerroksittain taikinan kanssa, jos haluaa niiden pysyvän kokonaisina.

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helpot vadelmamuffinssit Omarkuorrutteella (munaton)

remi peltorinne

huomenta

Anniina

Hei, missä vaiheessa kuorrutteen loput kermat tulisi lisätä? Määränä lukee 3dl mutta ohjeessa käsketään kuumentamaan vain reilu dl eikä lopuista kermoista puhuta mitään.

Suklaapossu

Hei Anniina! Ohjeessa on mainittu: ”Nosta kattila pois levyltä ja sekoita joukkoon loput kermat.” Eli kun Omarit ovat sulaneet tuohon 1 dl:aan, joukkoon lisätään loput kermat.

Rosita

Hei, voiko näitä pakastaa ilman kuorrutettua?

Suklaapossu

Hei Rosita! Tämän tyyppiset muffinssit kestävät hyvin pakastamisen. Uskoisin, että nämäkin 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *