Suklaapossu

Helpot ja mehevät mustikkamuffinssit

Nämä ovat varmaan parhaat mustikkamuffinssit, jotka olen koskaan leiponut! Näistä tuli ihanan pehmeitä, todella kuohkeita ja superherkullisia. Nämä (ainakin tällä hetkellä) maailman parhaat mustikkamuffinssit onnistuvat helposti ilman vatkaimia, vain yhdessä kulhossa sekoittamalla aineet yhteen. Aikaa tekemiseen kuluu siis vain muutama minuutti. Helppoa, nopeaa ja hyvää, nam!

Ohje eroaa useimmista (=kaikista?) muista mustikkamuffinssiohjeista sillä, että mustikoita ei sekoiteta suoraan taikinan joukkoon, vaan lisätään vuokaan vuorotellen taikinan kanssa. Näin edes helposti sulavat pakastemustikat eivät värjää taikinaa liilaksi, vaan mustikat erottuvat muffinsseista selkeästi ja muu taikina jää vaaleaksi. Katso vaikka, eikö olekin nätti mustikkaraita muffinssin sisällä, vaikka näissä on käytetty pakastemustikoita.

Tuohon hieman erilaiseen tekotapaan on kaksi syytä. Ensimmäinen on se, että en kerta kaikkiaan onnistunut sekoittamaan pakastemustikoita taikinan joukkoon ilman, että ne värjäsivät koko taikinan. En sitten niin millään, vaikka yritin kaikkeni ja sekoitin taikinaa niin vähän kuin mahdollista. Tuntui, että mustikat sulivat taikinaan samantein, vaikka otin ne suoraan pakkasesta. Taikinasta siis tuli lopulta liila ja osittain jopa ”kauniin” vihreä. ”Kaunista”…

En ole kuitenkaan varma, oliko vika omassa sekoitustyylissäni, liian lämpimässä huoneilmassa, pakastemustikoissa vai taikinassa. Nappasin nimittäin ohjeen pohjaksi blogistani valkosuklaa-raparperimuffinssiohjeen. Vähensin ohjeen kananmunien määrän yhteen, sillä poikamme muna-allergia ei ole vielä helpottanut täysin, mutta nyt hän pystyisi syömään ainakin yhden muffinssin ilman oireita. Munan poisjättäminen vaikutti muidenkin ainesten määriin, jolloin taikinasta tuli hippasen paksumpi. Tällöin marjojen lisääminen ja sekoittaminen suoraan taikinaan vaatii pari käsiliikettä enemmän kuin löysempi taikina, ja ehkä siksi mustikat ehtivät sulamaan liikaa. Tuosta ”tönköstä” taikinasta tulee vain niin älyttömän herkulliset muffinssit, että mieluusti kokoan ne vuokaan jatkossakin näin kerroksittain.

Leivoin nämä mustikkamuffinssit poikamme toiveesta hänen nimpparipöytään vähän aikaa sitten. Olin jo heinäkuussa muokannut raparperimuffinssiohjetta pakastemustikoille sopivaksi ja ohjeeseen jäi silloin vielä hieman säätövaraa. Mutta nyt kun tuli hyvä tilaisuus leipoa muffinsseja nappasin tuon muokatun ohjeen ja tein ne vielä kerran.

Vaikka muuten kuvissa näkyy pensasmustikoita, niin taikinaan tulee suomalaisia metsämustikoita. Niissä on se oma ihana makunsa. Vaikka ovat pensasmustikatkin hyviä.

© Irina Lisinen

Näistä tuli niin täydellisiä! Tai jopa maailman parhaita! Ainakin siihen asti, että keksin, miten näitä voi vielä parantaa. Tai no yksi juttu mulle pyörii mielessä ja se on muffinssien pinta. Paistoin muffinsseja ehkä minuutin liikaa, jolloin muffinssien pinta hieman kovettui. Ei pahasti, mutta se ei ollut niin pehmeä kuin olisi voinut olla. Mutta ei tuosta haittaakaan ollut, koostumus muutoin oli aivan ihana.

 

Helpot ja herkulliset mustikkamuffinssit

12 kpl

Aineet:

4 dl (= 260 g) vehnäjauhoja

2 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

0.5 tl soodaa

0.33 tl (=1/3 tl) suolaa

1 tl kardemummaa (ei pakollinen, mutta tuo muffisseihin ihanan pullan maun)

1 muna

2 dl maustamatonta piimää, jogurttia tai kermaviiliä

1 dl rapsi- tai rypsiöljyä

3 dl (=150 g) metsämustikoita

Lisäksi: 

amerikan muffinivuokia

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. Valmistele muffinssipelti ja lisää 12 koloon isot amerikan muffinivuoat.

Tee taikina: Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita joukkoon öljy, piimä ja muna. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa taikinaa.

Taikina on melko jäykkää, ja mustikat voivat helposti värjätä taikinan. Jos pelkäät mustikoiden värjäävän taikinan, älä lisää mustikoita suoraan taikinaan, vaan lisää vuokiin taikinaa ja mustikoita vuorotellen. Laita ensin hieman taikinaa muffinssivuokaan, ripottele pinnalle mustikoita, lisää hieman taikinaa ja ripottele lisää mustikoita ja päälle vielä hieman taikinaa. Tähän tyyliin:

Jaa taikina 12 isoon amerikan muffinssivuokaan ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15-20 minuuttia tai kunnes muffinit ovat kypsiä. Pakastemustikoita käyttäessä paistoaika on hieman pidempi kuin tuoreilla mustikoilla. Kokeile kypsyys esim. hammastikulla. Jos keskelle muffinssia tökättyyn tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on muffinit kypsiä.

Nosta muffinssit ritilälle jäähtymään ja suojaa ne hyvin, etteivät kuivu suottas.

Vinkit:

* Muffinit onnistuvat sekä tuoreista että pakastetuista mustikoista. Taikina on sen verran paksua, että myös tuoreet mustikat voi olla hyvä lisätä vuokiin kerroksittain taikinan kanssa.

 

PS. Näiden leipomisen ja syömisen jälkeen muistin, että blogista löytyy muitakin herkullisia mustikkamuffinssiohjeita kuten Helpot ja mehevät mustikkamurumuffinssit ja Pehmeät mustikkamuffinssit rapealla kauramurupäällisellä. Oli kiinnostavaa ja samalla myös lohduttavaa huomata, että noiden aiemmin tehtyjen muffinssien taikinoiden ohjeet muistuttivat hyvin pitkälti juuri tätä ohjetta. Tästä(kin) voisin vetää johtopäätöksen, että ohje on ennenkin ollut erittäin toimiva 🙂


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helpot ja mehevät mustikkamuffinssit

Np

Hei, minulla tuli ongelmia tällä ohjeella. Ensinnäkin olin ostanut todella isoja jenkki muffinssi vuokia ja tämä taikina ei kohonnut kuin vähän. Ei tullut siis muhkeita. Joko jauhoja oli liian vähän tai näissä pitää käyttää normi kokoisia vuokia?
Täytin nuo isot vuoat ja taikina loppui kesken vaikka 12 vuokaa oli.
Toinen ihmetys oli miksi pitää olla sekä leivinjauhetta että soodaa, maistuivat oudolle:(
Kolmanneksi miksi noin paljon öljyä, taikina lillui öljyssä ja vuoat olivat läpimärkiä öljystä. Mittasin mitalla kaikki aineet eikä tämä nyt ollut yhtään hyvä ohje.
Koitin erästä toista ohjetta ja se toimi paremmin, minulla oli vielä pensasmustikkaa eikä pakastettuja kun tein tämän kanssa, siksi ihmettelen kuinka näin erilaiset ohjeet?
Vertailuna käytin Meillä kotona blogin mustikkamuru muffinssit.

Irina Lisinen

Mietin, onkohan mittaamisessa kuitenkin tapahtunut jokin virhe? Itselläni taikina piisasi hyvin 12 amerikkalaiseen muffinssivuokaan (niihin, joita löysin perusruokakaupasta, en tiedä onkohan niitä isompiakin jossain tarjolla…), eikä koostumus ollut lainkaan öljyinen. Lisäksi leivinjauhe eikä sooda maistunut yhtään. Noita kahta nostatusainetta käytetään monissa muissakin ohjeissa samaan aikaan, kun halutaan lisäkuohkeutta). Toki soodan voi jättää pois, näin halutessaan. Kuohkeus vain hieman muuttuu.

Kurkkasin myös pikasesti Meillä kotona blogin mustikkamurumuffinssit ja näissä on aika tarkkaan sama määrä nesteitä suhteessa jauhoihin, joten koostumuksen ei pitäisi olla juurikaan rasvaisempi. Siksikin epäilen jonkinlaista mittavirhettä. Mutta makuja (ja mittakäsiä) on monia, ja ehkä nämä eivät vain osunneet sun makumaailmaan 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *