Helppo ja herkullinen lohimousse

Helppo ja nopea lohimousse

Leivän tai ruisnapin päälle levitettävä lohitahna on yksi suosikkitahnoista ja se toimii loistavasti myös vaikkapa ruissipsin seuraksi. Lohitahnaa tuleekin tehtyä melko usein niin viikonlopun naposteluihin tai juhliin, aina hieman eri tavoin maustettuna. Viime juhlien tarjottavia miettiessäni pohdin jälleen lohitahnan käyttämistä ja sen eri muokkausvaihtoehtoja. Huomasin, että tahnaa muistuttavat lohimousse on ollut kokeilematta ja sehän päätyi kokeilulistalle. Ja eipä muuten ollut todellakaan viimeinen kerta, sillä tämä oli todella herkullista!

Lohimousse on maukkauden lisäksi ihanan helppo ja nopea tehdä. Aineet laitetaan yhteen kulhoon ja hurautetaan sekaisin esim. sauvasekoittimella. Ei siis pilkkomista. Muuta kuin ehkä juuri punasipulin kuoren ja kannan poistamisen verran. Taidan jo toistaa itseäni sanomalla, että tämä on nopeaa, helppo ja herkullista.

Kylmäsavulohesta ja graavilohesta ihana mousse

Yleensä teen lohitahnat lämminsavulohesta, mutta moussea varten vaihdoin sen kylmäsavu- ja graaviloheen. Tein moussen itseasiassa kahteen otteeseen, sillä ensimmäinen kokeilu meni täysin plörinäksi. Käytin ekaan versioon pelkkää kylmäsavulohta, joka toi lohen maun esiin vähän turhankin plissuksi. Lisäksi moussen koostumus muistutti enemmän kastiketta kuin moussea. Käytiin tytön kanssa kaupasta hakemassa uudet aineet ja tällä kertaa mukaan tarttui myös graavilohi. Se olikin todella hyvä päätös, sillä graavilohi toi kylmäsavun lisäksi lohimoussen makuun oman, herkullisen vivahteensa.

Herkullinen lohitäyte leivälle, palttonapille tai ruisnapille

Tuorejuustona käytin Aurinkokuivatut tomaatit -tuorejuustoa, joka toi mukaan makeutta. Pieni makeus korostaa savuisen ja suolaisen lohen makua. Tarvittava makeus toki riippuu myös siitä, minkä kanssa moussea nautitaan. Makeutta saattaa tulla jo leivästä niin paljon, että tuorejuusto voi olla muulla tavoin maustettua tai maustamatontakin. Eli ihan oman maun mukaan, kuten muussakin leivonnassa 🙂

Juhliin pienet suupalat

Tässä tulee helpon lohimoussen ohje. Kurkkaa muunnosideoita vinkkiosiosta alempaa.

Lohimousse

Annoskoosta riippuen riittää noin 35 suupalaan

Aineet:

150 g graavilohta

150 g kylmäsavulohta

200 g (aurinkokuivatut tomaatit-)tuorejuustoa

1 dl turkkilaista jogurttia

1 pieni punasipuli kuorittuna ja pienemmäksi pilkottuna

n. 1 rkl sitruunan mehua

ripaus merisuolaa

Koristeluun:

tilliä

Ohje:

Laita kaikki aineet yhteen kulhoon ja hurauta esim. sauvasekoittimella sileäksi tahnaksi. Voit sekoittaa aineet tahnaksi myös tehosekoittimessa. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Anna moussen makujen tasoittua jääkaapissa jonkin aikaa. Levitä tai pursota moussea leivän tai ruisnapin päälle. Koristele tillillä ja eikun nauttimaan!

Vinkit:

* Kokeile mousseen erilaisia tuorejuustoja. Esim. jotain maustettua tuorejuustoa tai vaikka pelkkää maustamatonta tuorejuustoa, jolloin voit maustaa enemmän itse esim. ruohosipulilla tai tillillä.

* Turkkilaisen jogurtin sijasta voit käyttää muitakin maustamattomia jogurtteja (esim. maustamaton jogurtti), ranskankermaa tai smetanaa.

* Nimesin tämän mousseksi, vaikka virallisesti tämä ei välttämättä aivan yllä moussen kaltaiseen vaahdotettuun ruokalajiin. Moussemaisemman rakenteen aikaansaamiseksi joukkoon voisi lisätä hieman vaahdotettua kermaa.

 

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Helppo ja herkullinen lohimousse

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X