Suklaapossu

Helppo pataleipä

Pataleipä on ihanan helppo leipä, joka valmistuu ilman vaivaamista. Leivässä on maukas pehmeä sisus ja rapea kuori.

© Irina Lisinen

Kyselin vuoden alkupuolella Instassa, mitä leivonnaisia lukijat haluaisivat nähdä blogissa vuonna 2023. Sain useammaltakin toiveita leipäohjeista, joten päätin tehdä samantein ainakin kahta erilaista leipää. Toinen noista leivistä oli tämä pataleivät. Tai itseasiassa pataleivät, sillä leivoin näitä samantein kaksi testatakseni nesteen lämpötilan vaikutusta valmiisiin leipiin.

Vaikka pataleipään tarvitaan aktiivista leipomisaikaa on vain muutama minuutti, ei se kuitenkaan ole valmis syötäväksi kovin äkkiä. Sekoitettu taikina pitää kohottaa puolesta vuorokaudesta vuorokauteen ennen paistamista. Tärkeintä on siis ennakoida se hetki, kun pataleivän pystyy paistamaan ja tehdä taikina noin 12-24 tuntia ennen paistamista. Mitä pidempään pataleipä ehtii kohoamaan, sitä paremman makuista siitä tulee.

© Irina Lisinen

Leivon elämäni ensimmäiset pataleivät jokunen vuosi sitten. Testailin jo silloin kahta erilaista taikinaa ja sitä, vaikuttaako veden lämpötila leipään vai ei. Ongelmani tuossa aiemmassa testauksessa oli se, että kokeilin veden lämpötilan vaikutusta erilaisiin taikinoihin, enkä samanlaiseen, joten varma tieto jäi silloin saamatta. Nyt kun taas muistin tämän herkullisen leivän olemassaolon ja sen helppouden, päätin testata uudestaan nesteen lämpötilan vaikutusta leivän koostumukseen ja makuun. Tällä kertaa kahdella samanlaisella taikinalla, joista löytyi veden, hiivan ja suolan lisäksi tavallisia vehnäjauhoja sekä grahamjauhoja.

© Irina Lisinen

Ero näiden kahden taikinan välillä oli ennen paistamista yllättävän pieni. Kohotusaika oli noin 20 tuntia. Lämpimään veteen tehty taikina oli noussut hieman enemmän ja oli väriltään vaalea. Sen tuoksu oli hitusen voimakkaampi, kuin kylmään veteen tehdyn taikinan.

Kylmään veteen leivottu taikina nousi siis hieman maltillisemmin, mutta silti hyvin. Se oli väriltään jotain syystä hieman tummempaa ja haju miedompi. Erot eivät olleet kuitenkaan kovin suuria tuossa vaiheessa. Jos kuitenkin kohotus olisi ollut vain 12 tuntinen, olisi ero ollut selvemmin havaittavissa, sillä kylmään veteen tehty taikina alkoi nousta kunnolla vasta tuon hetken jälkeen.

© Irina Lisinen

Paistoin molemmat leivät samassa kattilassa. Näin ollen jälkimmäinen eli kylmään taikinaan tehty leipä sai kohota 1 tunnin pidempään kuin toinen. Tein taikinat edellisenä päivänä kolmen aikaan ja muotoilin muotoonsa reilun 20 tunnin jälkeen. Olisin halunnut kohottaa niitä muotoilun jälkeen kauemmin, mutta aikataulu ei tällä kertaa antanut myöten, sillä havahduin liian myöhään siihen, että päivänvaloa ei riitä enää kovin pitkäksi aikaa. Toinen kohotus oli lämpimään veteen tehdyllä leivällä reilu 1 h ja toisella tuohon 1 tunti enemmän.

© Irina Lisinen

Myös paistamisen jälkeen leipien erot olivat hyvin pienet. Yritimme esikoistytön kanssa löytää niistä sekä mausta että koostumuksesta, mutta erot olivat niin pienet, että niitä sai etsimällä etsiä. Välillä toinen maistui paremmalle ja toisella kerralla taas toinen. Ehkä selvin ero oli koostumus, sillä lämpimään nesteeseen tehdystä taikinasta tuli aavistuksen höttöisempi, kun taas kylmään nesteeseen tehdystä taikinasta aavistuksen tahmeampi. Hyviä kuitenkin molemmat versiot.

Helppo pataleipä

1 leipä

Aineet:

3.5 dl vettä

0.5 tl kuivahiivaa

1-2 tl suolaa (laitoin 1.5 tl, mutta olisi voinut olla hippasen enemmänkin)

3.5 dl vehnäjauhoja

3.5 dl grahamjauhoja (tai ruis- tai ohra- tai muita jauhoja)

Ohje:

Sekoita kuivat eli hiiva, suola ja jauhot aineet keskenään isohkossa kulhossa. Lisää vesi. Jos kohotat leipä pitkään, voit käyttää joko kylmää tai lämmintä (noin 42 asteista) vettä. Kylmällä vedellä lopputulos on vain aavistuksen tahmeampi. Lyhyemmällä kohotusajalle lisää joukkoon lämmin vesi.

Sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään. Älä siis vaivaa taikinaa. Vuoraa kulho kelmulla ja nosta päälle vielä leivinliina. Jätä pöydälle huoneenlämpöön 12-24 tunniksi. Pidemmällä kohotusajalla tulee maukkaimmat leivät.

Kun taikina on kohonnut, kaada se jauhotetulle pöydälle. Painele ilmakuplat kevyesti pois. Taita taikina kulmista keskelle (kuten kirjekuori). Voit halutessasi muotoilla leipää käsin vielä pyöreämmäksi. Ripottele leivinliinan päälle reilusti jauhoja ja nosta taikinakasa siihen taitettu saumapuoli alaspäin. Jätä liinan alle kohoamaan vielä 2-2.5 tunniksi.

Nosta uuninkestävä noin 3 litrainen (tai muu halkaisijaltaan noin 20 cm) kattila tai pata uuniin ja laita uuni lämpeämään 225 asteeseen. Kun uuni on lämmennyt, kumoa kohonnut taikina kuumaan kattilaan ja nosta kansi päälle.

Laita kattila samantein takaisin uuniin. Paista ensin kannen alla 30 minuuttia ja sen jälkeen ilman kanssa vielä 20-30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Nam!

Vinkit:

* Voit käyttää leipään oman makusi mukaisia jauhoja. Vehnäjauhot tuovat kuohkeutta, kun taas kuitupitoisemmista jauhoista tulee hieman tiivimmät. Myös jauhojen suhdetta voi muuttaa oman maun mukaiseksi.

* Leipä on mehevää ja kosteaa seuraavana päivänäkin.

* Käytä kattilaa tai pataa, jonka voi laittaa uuniin (eli sellaista, jossa ei ole esim. muoviosia)

* Muista pitää patalaput-/tumput tms. kädessä käsitellessäsi kuumaa kattilaa. Kertoopi nimimerkki Auts.

* Ennen kuin nostat taikinan leivinliinan päälle, ripottele sille reilusti jauhoja, jotta taikina ei tartu siihen kiinni, vaan saat kumottua sen helposti kattilaan.

Tässä vielä paremmat kuvat taikinoista ja valmiista leivistä. Vasemmalla kylmään veteen tehty taikina ja oikealla lämpimään veteen tehty taikina.

Ennen kohottamista:

© Irina Lisinen

Kohottamisen jälkeen:

© Irina Lisinen

Ja valmiit leivät.

Lämpimään veteen leivottu leipä:

© Irina Lisinen

Kylmään veteen leivottu leipä:

© Irina Lisinen

Näillä eväin siirryttiin helmikuun puolelle. Oletko sinä jo kokeillut pataleipiä? Jos et ole vielä kokeillut, aiotko testata? Ja jos olet, mistä jauhoista tehty leipä on sinun lempparisi?


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo pataleipä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.