Helppo, pehmeä ja mehevä omenapiirakka (munaton, maidoton)

Tämä helppo ja nopea piirakka valmistuu ilman kananmunaa ja maitotuotteita, mutta sitä ei valmiista piirakasta uskoisi. Lopputulos on ihanan pehmeä, mehevä ja herkullinen. Piirakka on maun lisäksi ihana myös siksi, ettei sen tekemiseen tarvita vatkainta. Aineet vain sekoitetaan nopeasti keskenään sekaisin, kaadetaan leivinpaperin päälle uunipellille (tai voideltuun vuokaan) ja päälle ripotellaan hedelmiä ja marjoja oman maun mukaan. Pian piirakka onkin jo valmis nautittavaksi!

Omena-aika on nyt selvästi parhaimmillaan. Vanhempi tyttömmekin on innostunut leipomaan parikin erilaista omenapiirakkaa kuluneen syksyn aikana.  Nyt, kun saimme lasten isovanhemmilta muutaman pussillisen omenoita, tytön leivontainnostus jatkui ja hän kutsui jälleen yhden kaverinsa kylään leipomaan. Aiemmat ohjeet on haettu leivontakirjoista, mutta tällä kertaa kaivoin helpon ja mehevän raparperipiirakan ohjeen esille. Tytöt alkoivat innoissaan tehdä taikinan ohjetta avuksi käyttäen ihan itse ja myös siivuttivat omenat itsekseen. Sain auttaa vain piirakan nostamisessa uuniin ja sieltä pois. Ja käskyttää hieman jälkien siivoamisesta 😉 Mutta olipas ihana huomata, kuinka lapset nauttivat leipomisesta ja kuinka innokkaina he katsoivat uunin luukusta sisään odottaessaan pääsevänsä maistamaan valmista tuotosta 🙂

Lopputuloksena on pehmeä ja mehevä piirakka. Ja muutenkin herkullinen. Munattomuuden huomaa oikeastaan vain tuoreesta, vielä kuumasta piirakasta, sillä tällöin maisteltuna pohjaosa on hieman tahmainen. Kun piirakka saa vetäytyä ja viilentyä, tuo tahmaisuuden tunne häviää ja piirakka on pehmeä kuin mikäkin. Taikinasta saa sopivan paksuisen kerroksen n. puolikkaalle uunipellille, joten tuplaa ohje, mikäli haluat koko pellin kokoisen omppuherkun.

Helppoudessaan tämän tekeminen onnistuu siis mahtavasti myös lapsilta, tai kiireisiltä, laiskoilta tai heiltä, jotka haluavat muuten vaan päästä mahdollisimman helpolla. Ja kerroinko jo, että tekemisen lisäksi myös syöminen käy tosi näppärästi. Meillä maisteltiin tätä 2 aikuisen ja 2 lapsen kesken. Tai no sai pienin 1-vuotiaskin oman pienen palansa ja lähetettiin naapuriinkin pikkupala kiitoksena leivonta-avusta. Omppupiirakasta ei näin tehden ollut leivontapäivän jälkeen jäljellä kuin muutama muru ruttuisella leivinpaperilla 🙂

Helppo, pehmeä ja mehevä omenapiirakka (munaton, maidoton)

Taikina (pienelle n. 20 x 30 cm pellille tai pyöreään n.27 cm korkealaitaiseen vuokaan):

1.5 dl sokeria

4 dl vehnäjauhoja

0.5 tl suolaa

2.5 tl leivinjauhetta

2.5 tl vaniljasokeria

2.25 dl vettä

1 dl rapsi- tai rypsiöljyä

Päälle:

Omenan viipaleita

Kanelia

Hieman sokeria

Lopuksi:

n. 1 rkl (omenoiden happamuudesta riippuen) sokeria

Ohje:

Sekoita kuivat aineet yhteen. Lisää vesi ja öljy ja se sekoita sen verran, että kaikki aineet ovat juuri ja juuri sekoittuneet. Älä vaivaa. Levitä taikina vuokaan. Heittele päälle omenan viipaleita rennoin ottein, ja ripottele pinnalle kanelia. Voit lisätä omenoiden päälle jo tässä vaiheessa hieman sokeria, jos ne ovat kovin happamia. Paista 200 asteessa  n. 25 min., kunnes piirakka tuntuu keskeltä kevyesti koitettuna kiinteältä, eikä siihen tökättyyn tikkuun tartu raakaa taikinaa. Älä paista liikaa, jottei piirakka menetä mehevyyttään. Ripottele pintaan heti uunistaoton jälkeen hieman sokeria. Anna jäähtyä hetki. Nautiskele sellaisenaan, jäätelö kanssa tai lorauta päälle vaikka hieman vaniljakastiketta.

Vinkki:

* Lukijalta saadun vinkin mukaan piirakka onnistuu hienosti myös gluteenittomista jauhoista (laita tällöin jauhoja hieman enemmän. Laita yli puolet kaurajauhoja ja loput gluteenitonta jauhoseosta).

* Kotimaiset omenat voi viipaloida kuorineen.

* Omenoiden happamuuksissa on eroja. Tähän sopii hieman kirpsakammat omenat, sillä pohja on miedon makuinen. Jos maku on liiankin kirpeä, vaniljakastike- tai jäätelö tasapainottamaan makua herkullisella tavalla.

Kommentit (48)

Nam! Näyttää ihan superherkulliselta! Mulla olis tarkoitus huomenna leipoa omenoista. Mutta mitä? Sitä en vielä tiedä 🙂

Annin Uunissa: Oli kyllä tosi herkkua, ja pienellä vaivalla! Sain myös naapurilta, kenelle laitoin palan mukaan, kehuviestin 🙂 Omenoista saa vaikka mitä herkkuja. Uskon, että keksit jotain herkullista 😀

Vähän ensin kummastelin ohjetta, koska pääaineksina ovat vain jauhot, sokeri, rasva ja vesi ja koska vettä on noinkin paljon. Ohjeesi ovat kuitenkin olleet niin luotettavia, että uskalsin ryhtyä tekemään piirakkaa. Kiitos, hyvää tuli!

Kyökkikissa: Onpa mahtava kuulla, että mielestäsi ohjeeni ovat luotettavia 🙂 Ja vielä hienompaa, että uskalsit kokeilla tätä ja se myös maistui. Yksinkertaisista aineksistakin saa usein yllättävän helposti hyvää 🙂

Hei, onnistuisiko piirakasta tehdä gluteeniton vastaavalla määrällä gluteenitonta jauhoseosta?

Heippa Deporah! 🙂 En ole kokeillut gluteenittomalla jauhoseoksella, mutta nykyään gluteenittomat jauhoseokset ovat niin hyviä, että saattaisi onnistuakin. Uskallatko kokeilla? 🙂

Heippa! Voisiko reseptissä olevan veden korvata esim. omenamehulla tai kauramaidolla?

Heippa Tepsu! Veden voi korvata hyvin mehulla tai kauramaidolla. Itsekin olen monesti käyttänyt mehua. Se maistuu taikinassa melko hyvin, mutta kypsästä piirakasta sitä ei juurikaan erota.

Kiitos, niin ajattelinkin 🙂 Taikinassa voi öljyn tilalla varmaan käyttää sulatettua voita tai margariinia?

Heippa Tepsu! Huomasin vasta äsken, etten olekaan vastannut tähän kysymykseesi. Kohdallasi on jo myöhäistä vastata, mutta vastaan silti, jos vaikka joku toinen kaipaa vastausta samaan kysymykseen. Eli kyllä, öljyn tilalla voi käyttää sulatettua voita tai margariinia. Jos voissa/margariinissa on suolaa, voi suolan määrää vähentää hieman. Myös koostumus saattaa hieman muuttua, mutta piirakka tästä huolimatta maistuu taatusti hyvältä 🙂

Mielestäni piirakka jää raaksi vaikka sitä pitää yli puoli tuntia enemmän mitä pitäisi. Osaatko sanoa miksi?

Koska piirakassa ei ole munaa, se ei ”hyydy” uunissa samalla tavalla kuin munaa sisältävät taikinat ja piirakka saattaakin vaikuttaa raa’alta lämpimänä, kun se on vielä hieman tahmainen. Jäähdyttyään tuon tahmaisuuden pitäisi hävitä (ainakin oman piirakkani kanssa kävi näin) ja koostumuksen muistuttaa enemmän tavallista piirakkaa. Oletko antanut piirakan jäähtyä kokonaan? Muuttuuko koostumus?

Kesti kauan etsiä Vegaaninen ja yksinkertainen omenapiirakan resepti, kaikkiin muihin resepteihin oli tungettu kaiken maailman ihme sokereita ja ainesosia, kiitos! Lähdenkin kauppaan ostamaan omenoita tätä varten!

Kiva että löysit tämän ohjeen. Toivottavasti piirakka maistuu/maistui 🙂

Samalla asialla kommentoin kuin nimimerkki kiitollinen vegaani. Selasin suunnilleen kaikki leivontablogit ja -sivustot etsien vegaanista omenapiirakkaa, mutta lähes kaikkiin tarvittiin kasvimaitoa/-jogurttia jotka kummatkin ovat päässeet loppumaan. Tämän ohjeen avulla pääsin siitä huolimatta tekemään omenapiirakkaa:) hyvää tuli!

Hienoa että eksyit tällä sivulle ja sait piirakan tehtyä. Ja kiva että se myös maistui 🙂

Hei! Halusin vain kertoa, että tämä ohje on pelastanut monet herkun puutteiset illat ja nopealla aikataululla sovitut kahvittelut! Ohje on superhelppo ja -herkullinen! Kiitos <3

Miten hyvin piirakka säilyy. Voiko koulun kahvilaan suunnitellun piirakan leipoa jo edellisenä päivänä?

Hei Maija 🙂 Piirakka säilyy hyvin (jos sitä vain ei tule syötyä pian), joten voit huoletta leipoa sen jo edellisenä päivänä valmiiksi.

Minkälainen tästä tulis jos laittais mustikoita ja vadelmia ?

Mustikka+vadelma kuullostaa hyvältä parilta tähän. Vadelmista tulee kivasti kirpeyttä, joka sopii tähän pohjaan tosi kivasti 🙂

Tein ohjeen tuplana ja pellillinen siitä tuli jee. Jätin rasvan pois kokonaan eikä ollut mitään millä korvata se niin laitoin hasselpähkinäkrutonkeja vai mitä nyt olikaan taikinaan sekaan 😀 ja päälle punaherukoita. Saa nähdä mitä tulee se on nyt parhaillaan uunissa, hyvältä vaikuttais 🙂 kardemummaakin oli pakko laittaa!

Kuullostaa mielenkiintoiselta muokkaukselta nuo krutongit. Kardemumma kuullostaa herkulliselta lisäykseltä. Kiinnostaa myös kovin, millainen piirakasta tuli noilla muunnoksilla? 🙂

Hyvä tuli. Vastaus hieman myöhässä mutta nyt testaan taas tätä reseptiä ilman mitään rasvaa taas kerran 😀 täytteeksi omena- ja puolukkahilloa nam.

Kiva, että edellinen versio maistui. Sinulla on näimmä kunnon testitehdas pystyssä! 🙂

Kiitos tästä ohjeesta. 1 vuotiasta tyttöä imetän ja hänen vuokseen joudun välttämään kananmunaa niin tämä piirakka oli ihanaa eikä yhtään huomannut kananmunan uupumista. Tällä taidan jatkossa tehdä piirakat.

Kiitos Nalamuru kommentistasi ja ihana kuulla, että tykkäsit piirakasta 🙂 Tämä on myös yksi mun luottoresepteistä, jota tulee tehtyä, vaikkei munattomuudelle olisikaan tarvetta 🙂

Ohje toimi tosi hyvin myös gluteenittomana. Laitoin vähän enemmän jauhoja kuin ohjeessa. Suurin osa jauhoista oli kauramaitoa ja loput jauhoseosta. Tosi herkullinen lopputulos! Kiitos ohjeesta!

Loistavaa Omppu! Tosi hyvä kuulla, että onnistuu myös gluteenittomina. Laitan tämän vinkiksi muillekin, niin gluteenitonta ruokavaliota noudattavatkin pääsevät herkuttelemaan tällä 🙂

*kaurajauhoa

Nyt täytyy kehua tätä mainiota ohjetta! Noudatin ohjetta prikulleen, paitsi korvasin öljyn juoksevalla margariinilla. Kananmunat ja maito uupui jääkaapista ja ei haitannut yhtään, päinvastoin! Tosi hyvänmakuinen piirakka tuli ja nättikin, kuin mikä. Kiitos, suosittelen! 😊

Ihana kuulla Eeva! 🙂 Leipominen ilman munia ja maitotuotteita on yllättävän helppoa ja palkitsevat usein herkullisuudellaan. Kiitos vielä, kun kerroit kokemuksesi 🙂

Pakko sanoa että mietitytti, millainen pohja tulee. Ja turhaan epäilin; tuli maukas, mehevä ja halpa piirakka. Pyörälenkin varrella huomasin erään tontin nurkalla, jalkakäytävien risteyksessä pienen pöydän, jonka päällä oli muovilaatikko omenoita täynnä ja ottajaa vailla. Täytin taskut ja tänään tein piirakan. Resepti pääsee kyllä kansioon ja uudestaan käyttöön 🙂

Moikka Pauliina 🙂 Aineista päätellen voisi tosiaan luulla, että piirakka on ei voi olla kovin hyvä, mutta munien ja maitotuotteiden puuttuminen ei välttämättä tee piirakasta yhtään tavallista huonompaa. Ja tosiaan onhan tämä edullinen vielä. Ihana kuulla, että tämä maistui myös sinulle 🙂

Kiitos tästä! Olin kadottanut ohjeen, jolla aiemmin olen omppupiirakkaa tehnyt, mutta tämä resepti on vielä parempi 😊 Olen pilkkonut pestyjä kotimaisia omenia pakkaseen ja laitoin ne jäisenä piirakkataikinan päälle. Onnistuu myös näin samalla paistoajalla loistavasti!

Hei Ellasa! 😊 Loistava idea laittaa piirakan päälle valmiiksi pilkottuja jäisiä omenansiivuja ja vielä kun lopputuloskin on onnistunut! Taidan pilkkoa jatkossa itsekin omenoita pakkaseen valmiiksi talvea varten. Ja ihana kuulla, että ohje oli mieleesi 😊

Tytär juuri leipoi tämän piirakan. Ohjeessa ei ollut mainittu mitä öljyä, niin tytär laittoi sitä mitä meillä nyt sattui olemaan, eli oliiviöljyä. Piirakka maistuu ja tuoksuu yllättävästi play doh muovailuvahalle 🤣 seuraavalla kertaa ei laiteta oliiviöljyä. Rakenne on ihanan mehevä ❤️

Ups! Lisäänkin öljyyn tarkemmin vaihtoehdot. Tosin hyvä tietää, että jos kaipaa muovailuvahan makuista piirakkaa, tällöin kannattaa käyttää juuri oliiviöljyä 🤣

Aivan super hyvä ohje ❤️ nyt tehty kahtena iltana peräkkäin, käy myös vähän sellaiseksi ”kun kaapeista ei löydy mitään” piirakaksi 😂 minäkin käytin jäisiä ompun viipaleita ja toimii hyvin. Päälle laitoin kanelisokeria, kaurahiutaleita ja muutaman pienen voinokareen 😋 nam! Seuraavaksi voisi testata persikoilla tai mansikoilla 👌

Ihanaa, että tykkäsit ❤️ Ja oih, kauramurupäällinen sopii tällaisiin piirakoihin niin ihanasti! Seuraavat kokeilusi kuullostavat myös herkullisilta. Herkullisia leivontahetkiä!

Moi! Sopiiko kauramurupäällinen, jota olet käyttänyt toisessa ohjeessasi myös tähän piirakkaan? 🙂

Moi Emma! 🙂 Se sopii todella moneen piirakkaan, joten uskoisin, että sopii tosi hyvin myös tähän.

Hyvä tuli, mehevä. Sokeria on kyllä minun makuni liikaa, vähensin kolmasosan pois, mutta vieläkin ehkä vähän liikaa. Laitoin puolet kaurajauhoa ja puolet vehnää, veden korvasin kermalla ja piimällä ja puolet leivinjaujetta/soodaa nostatukseen. Ölyn sijaan sulatettua voita. Löysin ohjeen kun hain munatonta omenapiirakan ohjetta. Oli helppo ja hyvä tuli. Suosittelen ja teen toiste!

Kiitos kommentistasi Sinikka! Sokerisuuttaa voi tosiaan muutella omaan makuun sopivammaksi. Myös omenoiden happamuudella voi vaikuttaa makuun. Kirpsakammat omenat saattavat vaatia enemmän sokeria kuin makeammat sukulaisensa.

Voisiko tämän tehdä muista kuin vehnäjauhoista? Ei tarvitse olla gluteiiniton, mutta lapsenlapsella maitosokeri, vehnä- ja muna=allergia

Hei Harrastelija. Olen käyttänyt hyvin vähän leivonnassa muita kuin vehnäjauhoja, joten omakohtaista kokemusta ei ole, mutta eräslukija kertoi onnistuneensa kaurajauho+gluteenitonjauho -sekoituksella. Tuolla kombolla ainakin onnistunee. Valitse vain sellainen gluteeniton jauhoseos, josta ei löydy vehnätärkkelystä.

Heippa!
Voisikohan tässä ohjeessa toimia omenasose? Sitä kun pakastimesta löytyisi vielä monta purkillista. Millaisella määrällä kannattaisi lähteä kokeilemaan?

Heippa Sintti! Pelkäänpä, että omenasose uppoaa tähän taikinaan ja piirakan pohjalle turhankin reippaasti, jolloin lopputulos ei ole aivan kaivatun oloinen, joten soseella en uskaltaisi lähteä kokeilemaan. Mutta blogista löytyy ainakin yksi ohje johon omenasosetta saisi hukattua ja se on omenamutakakku: https://kotiliesi.fi/suklaapossu/omena-mutakakkua-ja-kanelikermaa/ . Maistuisiko tämä sinulle? Toinen omenasoseen tuhoaja on omenamuffinit (ohje löytyy täältä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/taivaalliset-omenamuffinit-murupaallisella/). Löytyisikö näistä reseptiä leipomisiisi? 🙂

Kommentoi juttua: Helppo, pehmeä ja mehevä omenapiirakka (munaton, maidoton)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X