Suklaapossu

Helppo suklaakuorrute

Pehmeä suklainen kuorrutus

Suklaakuorrute kruunaa muffinssit ja sopii sekä täytekakun täytteeksi että kuorrutteeksi. Toki sitä voi syödä sellaisenaankin pahimpaan suklaannälkään… Tämä kuorrute päätyi jokin aika sitten nuoremman tyttäreni leipomien helppojen, munattomien suklaamuffinssien päälle. Noista muffinsseista lisää juttua lähipäivinä. EDIT. 28.10.2021: Nyt noiden munattomien suklaamuffinssien ohje löytyy blogista.

Useimmissa näkemissäni suklaakreemeissä ja -kuorrutteissa on reilusti voita. Vaikka ei olekaan rasvakammoinen, olen yleensä kiertänyt tuollaiset ohjeet kaukaa ja niiden sijasta tehnyt kuorrutteita ja täytteitä joko pelkästä kermasta suklaasta tai korvannut osan voikreemin voista tuorejuustolla silläkin uhalla, ettei lopputulos ole aivan niin suussasulava kuin kunnon voikreemipohjaisessa versiossa. Tuorejuusto kuitenkin toimii tämäntyyppisissä suklaakuorrutteissa todella hyvin, sillä se tekee täytteestä pehmeämmän ja keveämmän.

Ihana suklaakreemi

Usein, vaikka aitoa suklaata sisältävät kuorrutteet maistuvatkin aivan ihanilta, on niissä ainakin pelkkään kermaan sekoitettuna se riski, että kuorrute jämähtää liian nopeasti liian kovaksi, eikä pursotusjälki ole enää kummoisenkaan näköinen.

Tämän kuorrutteen suklaisuus tulee suklaan sijasta kaakaojauheesta. Koska kaakaojauhe antaa kuorrutteelle ja muffinsseille the maun, kannattaa muffinsseissa käyttää hyvää kaakaojauhetta. Tätä maistellessani mietin, että voisin seuraavaksi kokeilla sellaista versiota, jossa olisi sekä suklaata että kaakaojauhetta. Mutta siis tosi hyväähän tämä oli näinkin, pelkällä kaakaojauheella tehtynä.

Helppo suklaatäyte kakkuun

Samantyyppisen kuorrutteen voi tehdä myös käyttämällä hyvää tummaa suklaata. Ohje sellaiseen löytyy mehevien kesäkurpitsa-suklaamuffinssien yhteydestä. Tuo kuorrute on todella hyvä. Halusin kuitenkin kokeilla, voisiko kuorrutteen tehdä myös kaakaojauheesta, sillä suklaata sisältävä kuorrute saattaa mennä joko liian jämäkäksi tai jäädä löysäksi, riippuen käytetystä suklaasta. Kaakaojauhepohjaiset kuorrutteet koostumus ehkä hieman helpommin säädettävissä ja pysyy helpommin vakiona. Mikäli kaakaojauhetta laittaa 1.5 dl, on maku jo melko voimakkaan suklainen, vai pitäisikö sanoa kaakaoinen. Jos siis kaipaat vähemmän suklaista makua, kannattaa kaakaojauhetta laittaa korkeintaan 1 dl tai jopa hieman vähemmän.

Edit. 1.11.2021 Ohjetta muokattu ja lisätty vinkit tomusokerin käytöstä. Riippuen muun muassa voin ja tuorejuuston suolaisuudesta sekä omasta mausta, tomusokeria ei välttämättä kannata laittaa heti alussa ohjeessa olevaa määrää, vaan vain noin 2dl. Kuorrutetta kannattaa maistella kaakaojauheen lisäämisen jälkeen ja lisätä tomusokeria lisää vasta tässä vaiheessa tarpeen mukaan.

 

Pehmeä suklaakuorrute

Riittää noin 12 muffinssin päälle pursotettuna tai noin 20 cm täytekakun kahteen väliin

Aineet:

100 g huoneenlämpöistä, pehmeää voita

200 g maustamatonta tuorejuustoa

noin 3 dl tomusokeria (ks. vinkkiosio alempaa)

noin 1.5 dl tummaa, hyvää kaakaojauhetta (esim. VanHouten)

0.25 tl hienonnettua merisuola

tarvittaessa 1-2 rkl maitoa tai kermaa (laitoin maitoa noin 2 rkl ja koostumus oli just passeli)

Ohje:

Ota voi huoneenlämpöön pari tuntia ennen ja tuorejuusto noin puoli tuntia ennen kuorrutteen tekemistä. Mittaa huoneenlämpöinen pehmeä voi ja tuorejuusto kulhoon. Vatkaa voimakkaasti vatkaimella noin 1 minuutti, kunnes seos on sileää ja kuohkeaa. Lisää voi-tuorejuustoseoksen joukkoon tomusokeria 0.5 desilitraa kerrallaan samalla voimakkaasti vatkaten kunnes olet laittanut yhteensä 2 dl tomusokeria. Älä siis lisää kaikkea tomusokeria ennen maistamista. Näin pystyt säätelemään kuorrutteen makeutta.

Lisää kaakaojauhe siivilän läpi kolmessa erässä. Maista kuorrutetta siinä vaiheessa, kun olet lisännyt yhteensä 1 dl kaakaojauhetta. Lisää kaakaojauhetta lisää, jos kaipaat suklaisempaa makua. Lisää lopuksi ripaus hienonnettua merisuolaa ja vatkaa sekaisin. Maista ja lisää tarvittaessa hieman lisää suolaa. Suola taittaa hieman makeutta ja korostaa suklaan makua.

Jos kuorrute on kovin tinttua ja haluat löysemmän kuorrutteen, lisää täytteen joukkoon 1 rkl maitoa tai kermaa ja vatkaa seosta puolisen minuuttia. Jos kuorrute on edelleen liian jähmeää, lisää toinen ruokalusikallinen maitoa tai kermaa ja vatkaa taas voimakkaasti puolisen minuuttia.

Suklaatäyte ilman suklaata

Levitä tai pursota kuorrute esimerkiksi muffinssien päälle, kakun väliin tai päälle.

Pursotettava suklaakuorrute

Jos haluat jähmeämmän kuorrutteen, pidä kakkuja tai muffisseja, tai mihin ikinä tätä käytätkin, hetken aikaa jääkaapissa. Kuorrute kovettuu jääkaapissa ja taas pehmenee huoneenlämmössä.

Vinkit:

* Kuorrute on melko voimakkaan suklainen/kaakaoinen näillä määrillä. Jos kaipaat miedomman suklaista kuorrutetta, laita kaakaojauhetta korkeintaan 1 dl.

* Jos kuorrute meni liian makeaksi, kokeile lisätä joukkoon hieman suolaa. Suola taittaa makeutta.

* Makeutta voi lieventää myös vähentämällä tomusokeria niin, että laittaa sitä vain 2 dl. Muista vähentää samalla myös maidon määrää, jottei kuorrutteesta tule liian löysää. Jos käytät vähemmän tomusokeria, maistele kuorrutteen kaakaopitoituus kohdilleen.

* Suola korostaa suklaan makua ja tekee siitä intensiivisemmän. Maista kuorrutetta aina välillä ja lisää suolaa vähitellen.

* Huomaa, että kuorrutteen suklaisuus tulee paremmin esille pienen vetäytymisen jälkeen.

* Jos kuorrute menee liian löysäksi pursottamista ajatellen, laita se hetkeksi jääkaappiin ennen käyttämistä. Voit myös lisätä hieman tomusokeria, jos haluat makeamman kuorrutteen.

Suklainen kakun täyte

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo suklaakuorrute

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *