Helpot suklaamuffinssit helpolla suklaakuorrutteella (munaton)

Suklaamuffinssien ohjeita löytyy niin netistä, kirjoista ja omasta blogistanikin jo useita, mutta en malttanut olla lisäämättä tätä ohjetta tänne. Ensinnäkin ihan jo siitä syystä, että ohje on todella helppo ja toisekseen siitä syystä, että näiden maku ja koostumus ovat hyviä.

Itse raakataikina muistuttaa maultaan ja koostumukseltaan hyvin paljon maailman parasta suklaakakkuohjetta eli mielettömän mehevää suklaakakkutaikinaa. Näihin muffinsseihin tulee kuitenkin vähemmän aineita ja tekotapakin on aavistuksen helpompi. Tässä ohjeessa voit vain mitata aineet kahteen kulhoon; toiseen kuivat aineet ja toiseen märät aineet + fariinisokerin. Tämän jälkeen aineet sekoitetaan keskenään sekaisin ja pian muffinssit ovat jo uunissa paistumassa.

Helpot suklaamuffinssit

Nämä muffinssit ovat myös munattomia, mutta silti (ja ehkä jopa sen vuoksi) ihanan meheviä. Ohje on myös helppo muistaa, sillä miltei kaikkia aineita tulee desilitroina mitattuna saman verran.

Helppo suklaakuorrute

Jos vertaa näitä muffinsseja toisiin blogista löytyviin ihaniin munattomiin suklaamuffinsseihin, näiden koostumus on tiiviimpi, mutta hieman kosteampi ja mehevämpi. Vaikka eivät nuo toisetkaan kuivia ole, päinvastoin.

Muffinssien päällä on suklainen kuorrute, joka ei kuitenkaan sisällä aitoa suklaata. Kuorrutteen suklaisuus tulee reilusta määrästä kaakaojauhetta. Koska kaakaojauhe antaa kuorrutteelle ja muffinsseille the maun, kannattaa muffinsseissa käyttää hyvää kaakaojauhetta.

Kuorrutteen voi tehdä myös käyttämällä hyvää tummaa suklaata. Ohje sellaiseen löytyy mehevien kesäkurpitsa-suklaamuffinssien yhteydestä. Tuo kuorrute on todella hyvä. Halusin kuitenkin kokeilla, voisiko kuorrutteen tehdä myös kaakaojauheesta, sillä suklaata sisältävä kuorrute saattaa mennä joko liian jämäkäksi tai jäädä löysäksi, riippuen käytetystä suklaasta. Kaakaojauhepohjaiset kuorrutteet koostumus ehkä hieman helpommin säädettävissä ja pysyy helpommin vakiona. Mikäli kaakaojauhetta laittaa 1.5 dl, on maku jo melko voimakkaan suklainen (mutta ihana!), vai pitäisikö sanoa kaakaoinen. Jos siis kaipaat vähemmän suklaista makua, kannattaa kaakaojauhetta laittaa noin 1 dl.

Muffinssit syntyivät yhteistyössä nuoremman tyttäreni (9v) kanssa. Tyttö teki muffinssit ja mä vatkasin niille kuorrutteen. Kivaa yhteistä puuhaa 🙂

Helpot suklaamuffinssit (munaton)

12 muffinssia

Aineet:

3 dl vehnäjauhoja

1.5 dl sokeria

1.5 dl tummaa, hyvää kaakaojauhetta

1.5 tl leivinjauhetta

0.5 tl soodaa

0.5 tl suolaa

1.5 dl fariinisokeria

1.5 dl maitoa

1.5 dl öljyä

1.5 dl ranskankermaa

Lisäksi:

Amerikan muffinssivuokia

Muffinssipelti

Pehmeä suklaakuorrute:

100 g huoneenlämpöistä, pehmeää voita

200 g maustamatonta tuorejuustoa

3 dl tomusokeria

noin 1-1.5 dl tummaa, hyvää kaakaojauhetta (esim. VanHouten)

0.25 tl hienonnettua merisuola

(1-2 rkl maitoa tai kermaa)

Ohje:

Sekoita taikinan kuivat aineet sekaisin vähintään 1.5 litran vetoisessa kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa fariinisokeri, maito, öljy ja ranskankerma. Lisää nesteet kuivien aineiden joukkoon ja sekoita. Sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään.

Laita 12 Amerikkalaista muffinssivuokaa uunipellille tai peltisen muffinssipellin koloihin. Lusikoi taikina muffinssivuokiin.

Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes muffinssit ovat kypsiä. Jäähdytä muffinssit kokonaan hyvin peitettynä.

Kun muffinssit ovat jäähtyneet, tee kuorrute. Ota tuorejuusto huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen kuorrutteen tekemistä. Mittaa huoneenlämpöinen pehmeä voi ja tuorejuusto kulhoon. Vatkaa noin 1 minuutti. Lisää joukkoon tomusokeria 0.5 desilitraa kerrallaan samalla voimakkaasti vatkaten. Lisää kaakaojauhe siivilän läpi kolmessa erässä. Maista kuorrutetta, kun olet lisännyt yhteensä 1 dl kaakaojauhetta. Lisää kaakaojauhetta lisää, jos kaipaat suklaisempaa makua. Lisää lopuksi ripaus hienonnettua merisuolaa. Maista ja lisää tarvittaessa hieman lisää suolaa.

Jos kuorrute on kovin tinttua ja haluat löysemmän kuorrutteen, lisää täytteen joukkoon 1 rkl maitoa tai kermaa ja vatkaa seosta puolisen minuuttia. Jos kuorrute on edelleen liian jähmeää, lisää toinen ruokalusikallinen maitoa tai kermaa ja vatkaa taas voimakkaasti puolisen minuuttia.

Levitä tai pursota kuorrute haluamaasi paikkaan.

Vinkit:

* Kuorrute on melko voimakkaan suklainen/kaakaoinen näillä määrillä. Jos kaipaat miedomman suklaista kuorrutetta, laita kaakaojauhetta korkeintaan 1 dl.

* Suola korostaa suklaan makua ja tekee siitä intensiivisemmän. Maista kuorrutetta aina välillä ja lisää suolaa vähitellen.

* Huomaa, että kuorrutteen suklaisuus tulee paremmin esille pienen vetäytymisen jälkeen.

* Jos kuorrute menee liian löysäksi, laita se hetkeksi jääkaappiin ennen käyttämistä. Voit myös lisätä hieman tomusokeria, jos haluat makeamman kuorrutteen.

 

Kommentit (2)

Jos tämän paistaa kakkuvuoassa, niin minkä kokoisessa, missä asteessa ja kuinka kauan?

Hei Pinkpepper! Pitäisin paistolämpötilan maltillisena, esim. 165 asteessa. Paistoaika riippuu vuoan koosta. Isommassa vuoassa pohja paistuu nopeammin, kun taas pienemmässä vuoassa paistaminen vie hieman kauemmin. Täältä voit kurkata toisen hieman vastaavanlaisen taikinan paisto-ohjeistuksen, josko siitä olisi apua: https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-meheva-munaton-ja-maidoton-suklaakakkupohja/ Tuo pohja on muutenkin sellainen, jota kannattaa kokeilla, jos se ei ole vielä tuttu 🙂

Kommentoi juttua: Helpot suklaamuffinssit helpolla suklaakuorrutteella (munaton)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X