Suklaapossu

Ihana mustaherukkavispipuuro

Mustaherukka sopii vispipuuroon todella hyvin. Jos pidät mustaherukasta, todennäköisesti rakastat myös tätä!

Tein viime vuoden puolella vadelmavispipuuroa elämäni ensimmäisen kerran. Jo tuolloin päätin, että teen seuraavana kesänä samanmoista puuroa mustaherukoista, jos omat, vastaistutetut pensaat antavat sen verran satoa.

Nyt kun yksi kolmesta viime kesänä istuttamastani mustaherukkapensaasta antoi ensimmäisen pienen satonsa (noin 1 litran verran), päätin samantein tehdä mustaherukkavispipuuroa. Ja se kyllä kannatti! Tästä taisi tulla oma lempparivispipuuro samantein!

© Irina Lisinen

Istutin viime vuonna useamman herukkapensaan: kolme mustaa, kolme vihreää, kolme punaista sekä yhden vaaleanpunaisen ja yhden valkoisen. Mikael-niminen mustaherukka antoi näistä tänä vuonna suurimman, noin 1 litran kokoisen sadon. Lisäksi Vilma-viherherukka noin pari kourallista ja muut pensaat vain 0-20 marjan verran satoa.

Pääsin maistelemaan mustaherukoista Mikaelin lisäksi myös Marski-nimistä muutaman marjan verran. Maistatutin marjoja myös lapsille ja kaikki oltiin samaa mieltä; Mikael on ihanan maukas mustaherukka, kun taas Marski on tällä hetkellä häätöuhan alla. Niin paljon voi sisänsä samoissa, mutta vain eri nimisissä marjoissa olla eroja…

© Irina Lisinen

No mutta palataanpa hetkeksi vielä tähän herkkupuuroon.

Laitoin puuroon mustaherukoita puolet litran saaliistani eli 300 g. Mustaherukkapuuron maku oli näin tehden juuri sopivan kirpsakka ja herkullisen mustaherukkainen. Huoneenlämpöinen puuro maistui myös lapsille, mutta jääkaappikylmänä kirpsakkuus korostui ja lasten mielestä se oli jo vähän liiankin voimakas. Tämän takia laitan ohjeeseen vaihtoehdoksi myös pienemmän marjamäärän, jos tykkää hieman miedomman makuisista puuroista.

Ihana mustaherukkavispipuuro

Noin 5 syöjälle

Aineet:

200g-300 g (= noin 3.3-5 dl) mustaherukoita, ks. vinkkiosio alempaa

1 l vettä

1 dl sokeria

1.5-1.75 dl mannaryynejä

Ohje:

Mittaa vesi ja mustaherukat kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä, kunnes mustaherukat alkavat hajota. Vispaa joukkoon sokeri sekä mannaryynit.

Keittele miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 10 minuuttia. Nosta jäähtymään.

Jäähdytä puuro kokonaan ja nosta vielä jääkaappiin kylmettymään. Vatkaa jääkaappikylmä puuro kuohkeaksi joko käsivatkaimella tai yleiskoneella noin 5-10 minuuttia. TAI Kaada kuuma puuro yleiskoneen kulhoon ja vatkaa silloin tällöin, kunnes puuro on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. Kun puuro on huoneenlämpöistä, ala vatkaamaan isolla teholla, kunnes puuro kuohkeutuu.

Vinkit:

* Itse tein puuron käyttäen 300 g mustaherukoita. Tuo määrä oli omaan makuuni juuri sopiva, mutta jos tietää pitävänsä hieman miedomman makuisista puuroista, kannattaa puuroon laittaa korkeintaan vain 200 g mustaherukoita.

* Yleiskone on vatkaamisessa usein tehokkaampi ja nopeampi kuin käsivatkain, joten vatkausaika saattaa yleiskoneella olla hieman lyhyempi.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ihana mustaherukkavispipuuro

Marja-Liisa

Herkullisen tuntuinen. Pitää kokeilla.

Irina Lisinen

Hyvää oli, suosittelen kokeilemaan 🙂

Liisa-muori

Olen keittänyt kaikista marjoista vispipuuroa ,ovat herkullisia ,,ja näin syksyllä tottakai uutispuuro mustaherukoista

Irina Lisinen

Tähän mennessä testaamani vispipuurot erilaisista marjoista ovat olleet herkullia. Nyt olisi suunnitelmissa testailla vielä niilläkin marjoilla, joita en vielä ole kokeillut. Vaikea uskoa, että mustaherukkavisparia voittaa mikään, mutta sitten sen näkee 🙂

Sinun täytyy kommentoidaksesi.