Suklaapossu

Vadelmavispipuuro

Vispipuuron voi tehdä puolukoiden tai punaherukoiden sijasta myös muista marjoista. Tässä vadelmavispipuurossa maistuu kesä.

© Irina Lisinen

Lapsuudessani vispipuurot keitettiin aina joko omalta pihalta kerätyistä punaherukoista tai silloin tällöin myös pakkaseen eksyneistä puolukoista. Vähän aikaa sitten koin mielestäni aikamoisen älynvälähdyksen, kun keksin, että hei, teen seuraavan vispipuuron joko mustaherukoista tai jostain muusta marjasta. Pikaisen googletuksen jälkeen huomasin, että ohjeita löytyi jo pilvin pimein eli en ollut ensimmäinen näin ajatteleva.

Tuo ajatus jäi kuitenkin muhimaan, kunnes löysin jääkaapista ihanan vadelmamoussekakun leivonnasta ylijääneen, paseeratun vadelmasoseen ja mun piti keksiä jotain helppoa ja nopeaa syötävää sairasvuoteella makaavalle lapselleni ja itselleni. Päätinkin siltä istumalta tehdä puuron vadelmista. Tästä tuli hyvää! Ihanasti erilaista puolukka- tai punaherukkaversiohin verrattuna.

© Irina Lisinen

Puuro syntyi tällä kertaa kauramannaryyneistä. Koska ryyneissä on enemmän kuituja kuin tavallisissa mannaryyneissä, ei puuro vatkautunut kovin kuohkeaksi. Tavallisilla mannaryyneillä kuohkeus on eri luokkaa. Kauramannoissa on lisäksi oma ominaismakunsa, joka saattaa jakaa hieman mielipiteitä. Se myös osittain peittää vadelman makua, joten jos haluat puurossa maistuvan vadelman selkeämmin, suosittelen käyttämään tavallisia mannaryynejä.

© Irina Lisinen

Käytin tähän puuroon paseeratun vadelmasoseen lisäksi myös suunnilleen saman verran kokonaisia vadelmia, jotta puurosta tuli tarpeeksi vadelmainen. Kokonaisista vadelmista puuroon tuli siemeniä, mutta ainakaan näin pienessä mittakaavassa ne eivät olleet häiritseviä. Jos kuitenkin haluat puurosta täysin sileän eli siemenettömän, kannattaa vadelmat paseerata = painella siivilän läpi niin, että siemenet tarttuvat siivilään.

Vadelmavispipuuro

Aineet:

350 g kokonaisia vadelmia (TAI noin 230 g paseerattua vadelmasosetta)

1 litra vettä

1 dl sokeria

1.75 dl tavallisia mannaryynejä (TAI 2 dl kauramannaryynejä)

ripaus suolaa

Ohje:

Voit käyttää vadelmat joko kokonaisina tai soseena. Jos haluat vispipuurosta siemenetöntä, paseeraa ne ensin. Eli keitä vadelmia pienessä vesitilkassa pari minuuttia, jonka jälkeen painelet soseen siivilän läpi.

Mittaa vadelmat (tai vadelmasose), vesi ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Ripottele joukkoon mannaryynit koko ajan vispilällä vispaten. Keitä noin 5 minuuttia hämmennellen. Nosta kattila pois levyltä ja anna hautua kannen alla vielä ainakin 5 minuuttia tai pidempään.

Jos haluat vispipuurosta kuohkeamman ja sileämmän, anna sen jäähtyä kunnolla ja vatkaa sen jälkeen kuohkeaksi vaahdoksi. Voit nopeuttaa jäähtymistä esimerkiksi laittamalla puuron yleiskoneeseen ja vatkaamalla sitä 1-2 minuuttia muutaman minuutin välein. Kun puuro on kokonaan jäähtynyt, vatkaa noin 5 minuuttia tai kunnes puuro on tarpeeksi kuohkeaa.

Vinkki:

* Puuroon voi käyttää joko tavallisia mannaryynejä tai kauramannaryynejä. Mulla oli käytössä kauramannaryynit eikä niitä käyttämällä vaahdosta tule niin kuohkeaa, kuin tavallisilla mannaryyneillä. Kauramannasta tulee myös oma makunsa, joka ainakin mein perheessä jakaa mielipiteitä. Jos haluat pelkän vadelman nousevan hyvin esille, suosittelen käyttämään tavallisia mannaryynejä.

* Kokeile puuroon myös muita marjoja. Esimerkiksi korvaamalla osan vadelmista mustikoilla, saat kuningatarvispipuuroa.

© Irina Lisinen


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vadelmavispipuuro

Liittymät

Kiitos ohjeista ja vinkeistä 😊👍

Irina Lisinen

Eipä kestä. Kiva, jos ohjeesta ja vinkeistä on iloa ja hyötyä 🙂

Kyökkikissa

Olen usein ihmetellyt, miksi speltti- ja kauramannaryyneistä tehty vispipuuro ei vaahtoudu kovinkaan hyvin vaan jää aavistuksen liisterimäiseksi. Nyt selvisi. Kiitos tiedosta!

Irina Lisinen

Oon myös aika monta kertaa itse ihmetellyt, miksi nuo puurot käyttäytyvät eri tavalla vatkatessa, mutta pienen googlettelun ja loogisen päättelyn avulla löytyi siihenkin syy 🙂 Mieluusti käyttäisin aina noita enemmän kuituja sisältäviä ryynejä, mutta joskus se koostumus on the juttu 🙂

Sinun täytyy kommentoidaksesi.