Heinäkuussa tekemästäni Pikaisesta mansikkakakusta jäi reilusti kreikkalaista jogurttia yli ja sehän piti saada upotettua johonkin. Huomasin, että punaherukat olivat sopivasti kypsiä, joten ei muuta kuin toimeen. Loppujogurtti hukkui siis tähän herkulliseen, makean kirpeään punaherukka-piirakkaan, jossa sekä pohja että täyte sisältää jogurttia. Piirakka on myös helppo ja nopea tehdä, sillä sen tekemiseen ei tarvita vatkaimia, vaan aineet vain sekoitetaan keskenään. Piirakasta tuli niin hyvää, etten keksinyt mitään paranneltavaa, vaikka kuinka yritin!

Pohja on pehmeä, kuohkea ja mehevä. Se muistuttaa sekä pehmoista piimäpohjaa, että tavallisempaa muropohjaa. Tarkemmin ajateltuna pohja on kuten muropohja, mutta ei lainkaan niin rasvainen ja jogurtista johtuen koostumus on mehevän pehmeä. Jogurtti toimii pohjan lisäksi hienosti myös täytteessä, nams!

Tai no ehkä piirakassa oli yksi huono puoli. Sen pikaisen katoamisen lisäksi nimittäin. Ja se oli se, että punaherukoita oli aavistuksen hintsusti. Itse laitoin 2.5 dl, mutta huomasin piirakan syömisvaiheessa, että niitä olisi voinut olla enemmänkin. Heittelinkin valmiin, jäähtyneen piirakan päälle punaherukoita vielä lisää ja se toi kivasti kaivattua lisäkirpeyttä. Punaherukoita kannattaakin laittaa piirakkaan oman maun mukaan.

Piirakantekoon kannattaa myös halkaisijaltaan vähintään 25 cm oleva korkealaitainen vuoka, jotta täyte pysyy vuoassa myös marjojen lisäämisen jälkeen. Tuota isommassa vuoassa piirakasta tulee matalampi, joten silloin laitojenkaan ei tarvitse olla välttämättä niin korkeat. Mutta suosittelen korkealaitaista vuokaa, sillä silloin pohjaa, täytettä ja marjoja saa yhteen suupalaan sopivan paljon 🙂 Niin ja voihan piirakan tehdä varmaan myös irtopohjavuokaan, mikäli sopivaa piirakkavuokaa ei löydy:)

Tähän kuluu jogurtti reilu 3 dl. Jos hankkii piirakkaa varten puolen litran purkin, jää jogurttia hieman yli. Sen voi hukata joko aiemmin mainitsemaani pikaiseen mansikkakakkuun tai sen sijasta vaikkapa ihanaan jogurtti-pannacottaan 🙂

Jogurtti-punaherukkapiirakka 
n. 25 cm korkealaitaiseen piirakkavuokaan
Taikina:
1.25 dl juoksevaa rasvaa
1.25 dl kreikkalaista jogurttia
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
0.5 dl perunajauhoja
1.25 dl sokeria
ripaus suolaa
1.5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria 

Päälle:

2 dl kreikkalaista jogurttia
1.25 dl sokeria
2 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
n. 2.5-3.5 dl punaherukoita
Ohje:
Mittaa taikinan kaikki aineet kulhoon ohjeen mukaisessa järjestyksessä ja sekoita nopeasti sekaisin, älä vatkaa. Kaada taikina kevyesti voideltuun piirakkavuokaan ja levitä tasaisesti pohjalle ja nosta hieman reunoilla. Jos taikina tarttuu kovin kiinni, koita tasoittaa taikinaa veteen kostutetulla lusikalla. 

Tee täyte sekoittamalla jogurtin joukkoon sokerit ja munat. Kaada taikinan päälle. 

  

Ripottele pinnalle vielä reilusti punaherukoita.

Laita koko komeus uuniin. Paista 180 asteessa, kunnes täyte on hyytynyt (aivan keskeltä täyte saattaa vielä hyllyä) ja reunat kauniin väriset eli n. 40 minuuttia.

Vinkit: 
* Tarjoile piirakan kanssa lisää punaherukoita, niin syöjät voivat itse säätää happamuutta halutessaan vieläkin punaherukkaisemmaksi.

* Kokeile piirakkaan myös muita kirpsakoita marjoja tai hedelmiä