Suklaapossu

Jogurtti-punaherukkapiirakka

Heinäkuussa tekemästäni Pikaisesta mansikkakakusta jäi reilusti kreikkalaista jogurttia yli ja sehän piti saada upotettua johonkin. Huomasin, että punaherukat olivat sopivasti kypsiä, joten ei muuta kuin toimeen. Loppujogurtti hukkui siis tähän herkulliseen, makean kirpeään punaherukka-piirakkaan, jossa sekä pohja että täyte sisältää jogurttia. Piirakka on myös helppo ja nopea tehdä, sillä sen tekemiseen ei tarvita vatkaimia, vaan aineet vain sekoitetaan keskenään. Piirakasta tuli niin hyvää, etten keksinyt mitään parannettavaa, vaikka kuinka yritin!

Pohja on pehmeä, kuohkea ja mehevä. Se muistuttaa sekä pehmoista piimäpohjaa, että tavallisempaa muropohjaa. Tarkemmin ajateltuna pohja on kuten muropohja, mutta ei lainkaan niin rasvainen ja jogurtista johtuen koostumus on mehevän pehmeä. Jogurtti toimii pohjan lisäksi hienosti myös täytteessä, nams!

Tai no ehkä piirakassa oli yksi huono puoli. Sen pikaisen katoamisen lisäksi nimittäin. Ja se oli se, että punaherukoita oli aavistuksen hintsusti. Itse laitoin 2.5 dl, mutta huomasin piirakan syömisvaiheessa, että niitä olisi voinut olla enemmänkin. Heittelinkin valmiin, jäähtyneen piirakan päälle punaherukoita vielä lisää ja se toi kivasti kaivattua lisäkirpeyttä. Punaherukoita kannattaakin laittaa piirakkaan oman maun mukaan.

Piirakantekoon kannattaa varata myös halkaisijaltaan vähintään 25 cm oleva korkealaitainen vuoka, jotta täyte pysyy vuoassa myös marjojen lisäämisen jälkeen. Tuota isommassa vuoassa piirakasta tulee matalampi, joten silloin laitojenkaan ei tarvitse olla välttämättä niin korkeat. Mutta suosittelen korkealaitaista vuokaa, sillä silloin pohjaa, täytettä ja marjoja saa yhteen suupalaan sopivan paljon 🙂 Niin ja voihan piirakan tehdä varmaan myös irtopohjavuokaan, mikäli sopivaa piirakkavuokaa ei löydy:)

Tähän kuluu jogurtti reilu 3 dl. Jos hankkii piirakkaa varten puolen litran purkin, jää jogurttia hieman yli. Sen voi hukata joko aiemmin mainitsemaani pikaiseen mansikkakakkuun tai sen sijasta vaikkapa ihanaan jogurtti-pannacottaan 🙂

Jogurtti-punaherukkapiirakka 

n. 25 cm korkealaitaiseen piirakkavuokaan

Taikina:

1.25 dl juoksevaa rasvaa

1.25 dl kreikkalaista jogurttia

1 kananmuna

3 dl vehnäjauhoja

0.5 dl perunajauhoja

1.25 dl sokeria

ripaus suolaa

1.5 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

Päälle:

2 dl kreikkalaista jogurttia

1.25 dl sokeria

2 kananmunaa

2 tl vaniljasokeria

n. 2.5-3.5 dl punaherukoita

Ohje:

Mittaa taikinan kaikki aineet kulhoon ohjeen mukaisessa järjestyksessä ja sekoita nopeasti sekaisin, älä vatkaa. Kaada taikina kevyesti voideltuun piirakkavuokaan ja levitä tasaisesti pohjalle ja nosta hieman reunoilla. Jos taikina tarttuu kovin kiinni, koita tasoittaa taikinaa veteen kostutetulla lusikalla.

Tee täyte sekoittamalla jogurtin joukkoon sokerit ja munat. Kaada taikinan päälle.

Ripottele pinnalle vielä reilusti punaherukoita.

Laita koko komeus uuniin. Paista 180 asteessa, kunnes täyte on hyytynyt (aivan keskeltä täyte saattaa vielä hyllyä) ja reunat kauniin väriset eli n. 40 minuuttia.

Vinkit:

* Tarjoile piirakan kanssa lisää punaherukoita, niin syöjät voivat itse säätää happamuutta halutessaan vieläkin punaherukkaisemmaksi.

* Kokeile piirakkaan myös muita kirpsakoita marjoja tai hedelmiä


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jogurtti-punaherukkapiirakka

Taru

Nämä jogurttia sisältävät piirakat on niin hyviä! Mulla on kanssa blogissa tämän tapainen ohje jota oon tehnyt sen miljoona kertaa, niin hyvä se on ? Ohje on Maistuis varmaan sullekin-blogista.

Suklaapossu

Näin on! Jogurtti tekee piirakoista ihanan kosteita ja meheviä, ja tuo tietty makuakin, superherkkua! Muistan kans joskus nähteeni sulla ja Maistuis varmaan sullekin -blogissa samantapaisen piirakan, taisin itsekin tehdä silloin vastaavanlaisen rahkasta 🙂

Leena-muori

Voi nams, aivan ihana piirakka!!! Kokeilen tätä mustaherukasta kunhan kypsyvät, punaisia kun ei meillä ole. 🙂

Suklaapossu

Nam, mustaherukat on ihania! Mä en ehtinyt leipomaan meidän mustaherukoista tuoreeltaan mitään, vaan päätyivät pakkaseen odottamaan sopivampaa hetkeä. Niissä mustissa on niin paljon makua, että niitä yleensä riittää vähemmänkin kuin punaisia. No nyt innostuin itsekin tuosta mustaherukkaversiota, kerrotkos sitten millaista tuli 🙂

Anonyymi

En tiedä, mitä tein väärin, mutta piirakan reunat lähtivät uunissa valumaan piirakan keskustaan päin ja työnsivät täytteen keskelle. Mittasin kyllä aineet. Kreikkalaista jogurttia minulla ei sattunut olemaan, joten käytin turkkilaista ja tavallista. Ehkä se ei kuitenkaan ollut syynä asiaan. Yhtä kaikki piirakka oli niin hyvää, että tästä taitaa tulla vakio-ohjeeni. Toivon onnistuvani seuraavalla kerralla paremmin. Ihmeellistä, että piirakan maku ja rakenne olivat tavallista paremmat, vaikka ainekset olivat tuiki tavalliset. Hyvää varmaan myös vaihtamalla marjat omenaan ja jopa ilman täytettä.

Suklaapossu

Mullakin pohjan taikina jäi melko löysäksi, mutta pysyi juuri ja juuri reunoilla. Mietinkin, olisiko itse voinut tehdä laskuvirheen, kun luin tuon alempana olevan kommentin, että muillakin käynyt samoin. Kokeilepas laittaa ensi kerralla hieman enemmän jauhoja, josko nousisi paremmin reunoille. Itsekin pitää kokeilla uudestaan. Mutta pääasia, että maistui ja onpa mahtavaa, jos löysit tästä itsellesi vakkariohjeen! 😀 Yleensä yksinkertaisista aineksista tehdyt leivonnaiset ovat just niitä parhaita. Muita marjoja tosiaan kannattaa myös kokeilla :

Anonyymi

Testasin, todella hyvää ja mehevää! Taikina oli kyllä niin juoksevaa, ettei sitä paljoa reunoille nosteltu, mutta eipä tuo haitannut. Kiitos hyvästä reseptistä.

Suklaapossu

Ihana kuulla! Tuossa ylempänä jo mietinkin, että olisikohan itselleni sattunut jonkinlainen laskuvirhe, jos taikinasta tuli paljon löysempi kuin itselläni. Pitää vielä testailla. Mutta makuhan se tärkein ja hienoa, että se oli kohdillaan! 🙂

Anonyymi

(Jatkoa kommenttiini 16.8.) Tein pari päivää sitten piirakkaa uudestaan ja laitoin hieman enemmän jauhoja, mutta täytyy sanoa, että ensimmäinen oli maultaan parempi. En tiedä vaikuttiko asiaan se, että toisella kertaa piirakka oli uunissa hiukan liian kauan ja välillä vielä alalämmössä. Seuraavilla kerroilla aion kyllä pitäytyä antamassasi jauhomäärässä.

Suklaapossu

Ihana kuulla, että innostuit kokeilemaan jo näin pian piirakkaa eri jauhomäärällä 🙂 Tämä on hyvä tietää! Mennään siis ohjeessa olevalla jauhomäärällä. Paistoaika on tosiaan myös tosi tärkeä, ettei piirakka kuivu suotta ja menetä makuja. Kiitos vielä, kun tulit kertomaan lopputuloksen 🙂

TittaO

Hei,
Olin haeskellut jotain nopeata ja sekoitettavaa marjapiirakkaohjetta, kun kerrostalossa ei passaa enää myöhään alkaa mitään vatkailemaan. Tämä putkahti Pinterestissä eteeni ja oli hiukan erilainen kuin muut ohjeeni.
Kommentteja luettuani tein seuraavasti:
Rasvana oli Flora Culiness, mikä on koostumukseltaan muita vastaavia paksumpaa.
Jogurttina Alpron maustamaton soijajogurtti, joka olikin taas suht paksua.
Jätin kananmunan pois, koska se yleensä löystyttää taikinaa tekovaiheessa. Laitoin sen sijaan 1 rkl chian siemeniä ja jätin ne turpoamaan kosteisiin, kunnes olin mitannut kaikki muut aineet.
Erikoisvehnäjauhoja ohjeessa mainittu määrä, samoin muita pohja-aineita.
Lisäsin 1 tl soodaa, koska taikinassa on jogurttia.
Lisäsin myös pomeranssia noin 1 tl ja hiukan sitruunamehua. Lorautin myös ehkä noin 1 rkl etikkaa joukkoon.
Viinimarjat olivat, tietysti, pakastettuja ja olin ne riipinyt ihan ekaksi ja laitoin ne sitten odottamaan takaisin pakastimeen. Niitä oli tosi reilusti. En mitannut.
Täytteeseen lisäsin 1/2 dl jogurttia koska laitoin sokeria ajatuksissani desin, vaikka tiesin, että se on itselleni liikaa. Tosin jogurttia sai ollakin sen verran.
Lisäsin joukkoon 1 rkl perunajauhoja, hiukan vaniljatahnaa ja sitruunaa.

Yleensä sekoitan taikinat toiste päin, silloin pystyy paremmin kontrolloimaan nesteitä, mutta nyt meni toisin.
Voin vain sanoa, että ei ollut todellakaan mitään löysää. Ripottelin päälle ehkä 2 tl ylimääräisiä vehniksiä, että sain paineltua sen vuokaan ja reunoille, kertishanskat kädessä.
Vuoka 22×22 cm neliö, kun siinä on korkeat reunat ja leivinpaperi ensiksi vuokaan.
Hyvin pysyi paikoillaan. Oli kuin muutkin hyvät piirakkataikinat. 👍
Täyteneste päälle, marjojen joukkoon perunajauhoja ja vaniljasokeria, ne sitten viimeiseksi.
Reunat ovat pysyneet paikoillaan, kävin juuri katsomassa. Eli ei ole ollut mitään virhettä mitoissa 😉
Uunissa vielä.
Lisää sunnuntaina Instassa, jos muistan.
Kiitos ohjeesta ja anteeksi, kun tuli näin pitkä sepustus.
Mukavaa sunnuntaita 👋

Suklaapossu

Heippa TittaO! Kiva ”kuulla” näin perusteellinen selvitys taikinan muokkauksesta 🙂 Ja onnistumisesta! Onkohan instatilisi julkinen, jotta pääsen katsomaan tuotostasi? 🙂 Mukavaa alkanutta kesää 🙂

TittaO

Heippa,
Meinasin unohtaa vastata, sorry 😁
Instatilini on toistaiseksi vielä julkinen: @tittaokkonen. Joku ’pölli’ joskus tuon TittaO nickin mitä käytin joka puolella ja sillä on instanssa jonkun muun, melko käyttämätön, tili. Tägäsinkin sinut kyllä siihen postiin 😁
Mainitsen vielä piiraasta, että kestää ainakin lyhyen pakastuksen, pitää vain sulattaa mikrossa miedolla teholla. Itse käytän sulatustehoa. Nyt menee ip kahvin kera viimeinen palanen ja pitää tehdä tänään uusi.
Oikein mukavaa juhannusta sinulle perheinesi
Toivoo Titta 🌹

Suklaapossu

Heippa TittaO! No nyt löysin ja huomasin sun instapostauksesi. Se taisi tosin vilahtaa silmien ohi jo aiemminkin, sen verran tutulta näytti 🙂

Ja kiitos hyvistä lisävinkistä sulatuksen suhteen 😀

Oikein ihanaa ja herkullista kesää Titta! <3

TittaO

Jälkikommentti:
Voin vain sanoa, että nam 😋
Pohja muistutti sekoitettavaa murotaikinapohjaa, mutta oli parempi. Täyte kivasti hiukan kirpakkaa. Hyvä combo 👍 Tästä pohjasta tulee kyllä yksi mun lemppareistani, nyt loppui etsintä. Kun oli hiukan pienempi vuoka, niin pohja oli juuri sopivan paksu ja täytettä kunnolla, kuten hyvässä piirakassa pitääkin olla. Sitä pystyy myös syömään käsin, täyte ei valu, on sopivan kiinteätä eikä pohja hajoa käsiin, mutta on silti sopivan pehmeä.
Jos jotain tekisin toisin, niin täytteeseen lisäisin ehkä vähän valkosuklaata, saisi muuta sokeria vieläkin vähentää, mutta nyt ne olivat kummasti hävinneet johonkin kaapista ☺️
Tämä on piirakka minun makuuni. Kaikki aineet löytyy yleensä aina kotoa ja töytteeseen voi laittaa muitakin marjoja tms. Kiitos 🌹

Suklaapossu

Vastaus vielä tähän jälkikommenttiin: Jee, ihana kuulla että maistui. Jogurtti tuo pohjaan ihanaa pehmeyttä, mutta siitä huolimatta tai siis sen takia rakenne on tosi hyvä. Valkosuklaalisä saa kannatusta täälläkin. Pitää itsekin kokeilla joskus hieman enemmän sinun tavallasi eli vähintään tiputtaa se 1 muna pois pohjasta ja ehkä laittaa sitä valkosuklaatakin 😋

TittaO

Heippa 👋
Piti tulla tänne kerran vielä kertomaan, että ei tullut pohjataikinasta toisellakaan kerralla löysää tai valuvaa ja nyt jouduin laittamaan siihen vähän öljyäkin, kun Culinesse loppui kesken. Hyvin käsiteltävää ja pysyy reunoilla. Eli suosittelen ainakin jättämäön sen munan pois. Itse laitan niitä chian siemeniä tilalle, ne sitoo. Soijajogurttihan köyttäytyy muutoinkin hieman erilailla kuin muut vastaavat tuotteet. Sitähän käytetään myös korvaamaan munia. Ennen se tosin hyytyi paremmin, kun siinä oli jo valmiiksi sakeuttamisainetta.
Täytteen jogurttimäärää lisäsin reilusti, mutta se on maku/vuokakysymys 😉
Kiitos vielä kerran tästä oivallisesta reseptistä. Tämä tulee jäämään 💖

Suklaapossu

Voi kiitos TittaO testailuista ja kokemuksesi jakamisesta. Pitänee käydä hakemassa kaupasta muutama punaherukkapussi (omat vastaistutetut pensaat eivät anna vielä satoa), niin pääsen tekemään tätä uudestaan. Ja tällä kertaa ilman sitä munaa.

Kiitos, tuo on aivan parasta palautetta, että resepti jää vakiokäyttöön <3

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.