MAINOS |
MAINOS |  Suklaapossu

Kesäinen lettukakku

Mainos Electrolux

Lättykakku

Letut, lätyt, räiskäleet, ohukaiset… Ne maistuvat aamuisin, päivisin, iltaisin, pelkiltään, sokerin tai hillon kanssa, kuumina, lämpiminä, kylminä. Mutta miten olisi letuista tehty kakku? Kyllä, maistuu niinkin ja on ihanan kesäinen tarjottava vaikka kesän kekkereissä tai muuten vain kesäpäivän iloksi.

Tämä kesä on ollut blogihistoriani, tai ehkäpä jopa elämäni lähivuosien jännittävin. Erityisesti yksi päivä on jäänyt mieleen älyttömän jännittävänä, mutta niin hitsin mukavana päivänä, että sitä tulee väkisinkin vielä muisteltua. Tuo päivä on perjantai kesäkuun 15. päivä, jolloin pääsin yhteistyön siivin kokkailemaan Taste of Helsinki-tapahtumaan Electroluxin teltalle leikkimieliseen kokkikisaan Fruttidimutsi-blogin kirjoittajaa vastaan. Molemmilla meillä oli tukenamme kokkimaajoukkueen kokit. Frutti Di Mutsi-blogin pitäjä kirjoitti kisasta hienon postauksen, jossa pääsin itsekin uudestaan fiilistelemään tuon päivän hauskaa meininkiä. Omasta puolestani voin yhtyä tuosta postauksesta löytyviin samoihin sanoihin. Keittiössä pääsimme nimittäin testaamaan Electroluxin induktioliettä ja en voi muuta kuin ihailla sitä lämpenemisen nopeutta, joka nykyajan induktiotasoissa on vanhanajan liesiin verrattuna. Mahtavaa! Jännitys oli kokkisodassa sen verran suuri, että meinasin jopa polttaa leivät pannulle, kun en tajunnut pannun kuumenevan niin nopeasti. Huh. Onneksi ei käynyt pahemmin, vaan saatiin leivät valmiiksi ja mahtavan fiiliksen.

kauniita syotavia kukkia

Mainitsin jo täydellisestä juustokakusta kertovassa postauksessani, että meille tehtiin keittiöremontti parisen vuotta sitten. Samalla kun kaikki kodinkoneet vaihtuivat uusiin, päätin vaihtaa vanhan lieden induktiotasoon. Ja voi että mikä muutos tapahtuikaan hellalla kokkailussa! Voisin miltei sanoa, että elämäni muuttui induktiotason myötä. Näin jälkikäteen mietittynä miltei harmittaa, ettei hellanvaihtoa tullut tehtyä aiemmin, sillä olin jo luullut, etten osaa paistaa edes lettuja. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

paistaminen-entista-miellyttavampaa

Nyt tosiaan lettujen paistaminenkin onnistuu hienosti, kun lämpötilan voi säätää oikeaksi vain muutamassa sekunnissa, eikä levyn kuumenemista tai jäähtymistä tarvitse enää odotella minuuttitolkulla. Letut kun tuppaavat kärvähtää liian kuumassa ja liian miedossa ne taas eivät kypsy rapeiksi. Jos vaikuttaa siltä, että letut uhkaavat kypsyä liikaa, induktiotasolla lämpötilan säätö onnistuu hipaisunäppäimillä suit sait sukkelaan ja se lämpötila oikeasti laskee. Parisen vuotta sitten kärsivällisyyteni ei riittänyt oikean lämpötilan etsimiseen, mutta nyt minä vihdoinkin onnistun lettujen paistamisessa, jipii! Ja näin kesällä, mikä oliskaan ihanempi lettuherkku kuin lettukakku, jonka välissä on mm. mansikkahilloa, vaniljaista kermavaahtoa, tuoreita mansikoita, nam!

Lettuja miettiessäni päähäni pälkähti kokeilla tavallisen lettutaikinan sijasta kookoksella maustettua taikinaa. Maistoin raakaa taikinaa ja pakko sanoa, että tämä oli ensimmäinen kerta, kun mun teki mieli maistaa sitä lisää. Niin hyvää se oli. Eikä tuo jäänyt edes mielitekoon, vaan kaivoin kaapista toisen lusikan ja kauhoin vielä ison lusikallisen suuhuni. Edelleen hyvää. Vasta valmistuneet letut olivat ihanan meheviä ja pehmeitä, jotka maistuivat miedosti makealle kookokselle ja ihanalle vaniljalle.

plattyja

Paistoin taikinan pannulla, jonka pohjan halkaisija on noin 20 cm Sain taikinasta yhteensä 13 lettua, mutta kuten tarkkasilmäisimmät huomaavat, kakussa on vain 11 lettua. Nuo kaksi lettua, tuota noinni, kröhöm, katosivat lautaselta kesken paistamisen. Pitihän sitä koemaistamiset tehdä 🙂

Kesäinen lettukakku

Lettutaikina:

400 g kookosmaitoa

4 dl maitoa

3 munaa

4 vehnäjauhoja

1 rkl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

1.25 tl suolaa

Paistamiseen:

rasvaa

Täyte ja päällinen:

2 dl vispikermaa

200 g vaniljatuorejuustoa

reilusti tuoreita mansikoita ja mustikoita

Ohje:

Sekoita kookosmaito ja maito kunnolla sekaisin. Lisää munat yksitellen sekoitellen joukkoon. Ripottele päälle vehnäjauhoja koko ajan vispaten. Mausta sokereilla ja suolalla. Laita taikina jääkaappiin turpoamaan noin puoleksi tunniksi.

Paista turvonneesta taikinasta lettuja. Laita ensin kuumalle pannulle rasvaa ja kun se on sulanut ja saanut hieman väriä, kaada kauhallinen taikinaa pannulle. Nosta paistetut letut lautaselle jäähtymään.

Kun letut ovat jäähtyneet, vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon myös vaniljatuorejuusto. Laita ensimmäinen lettu (tarjoilu)lautaselle. Levitä ohuehko kerros kermatäytettä ensimmäisen letun päälle. Laita päälle mansikansiivuja ja vaikkapa mustikoita. Nosta päälle toinen lettu ja levitä sen päälle mansikkahilloa.

lettukakun täyttäminen

Jatka loppujen lettujen kanssa. Laita päälle vielä reilusti mansikan puolikkaita. Halutessasi voit koristella kakun vaikka näteillä syötävillä kukilla.

Vinkit:

* Maut tasaantuvat, jos kakku saa olla jääkaapissa muutaman tunnin.

* Voit säätää makeutta oman makusi mukaiseksi mansikkahillon määrällä. Itse laitoin hilloa joka toiseen väliin, eikä kakku ollut kovin makea. Tuoreet mansikat taittavat makeutta lisää.

* Halutessasi kakusta kunnolla makean, kokeile vatkattavaa vaniljakastiketta kakun täytteeksi kerma-tuorejuuston sijasta.

* Jos haluat laittaa kerma-tuorejuustoseosta jokaiseen väliin, tee sitä tupla-annos.

* Tein letut n. 20 cm pannulla. Isommalla pannulla tulee vähemmän lettuja, ja pienemmällä vastaavasti enemmän. Samalla kakun korkeutta pystyy säätämään matalammaksi ja korkeammaksi. Tai sitten vain syö ne ”ylimääräiset” letut 🙂

kesän lettukakku
Kesäinen lettukakku

Lettukakun syönnin jälkeen on hyvä hetki palata vielä hetkeksi induktiotasoasiaan. Tuli meinaan mieleen, että vanhan hellan kanssa pelkäsin aina lasten polttavan kätensä kuumaan levyyn. Induktiotason kanssa tätä ei ole tarvinnut pelätä, sillä kun levyn päällä ei ole esim. kattiloita, ei levy lämpene lainkaan vaikka se jostain syystä menisi päälle vahingossa. Levyn lämpötila ei myöskään nouse keittotasolla olevan kattilan vieressä, jolloin ylikiehuneet liemet uskaltaa puhdistaa heti. Induktiotason pinnan putsaaminen on muutenkin aivan älyttömän helppoa. Näidenkin lettujen paistamisessa tasolle lensi rasvaa ja taikinaa, mutta putsaaminen onnistui vain kostealla liinalla pyyhkimällä. Ja aikaa jäi muuhun kivaan 🙂

Elecroluxin induktiotasolla muuten pystyy tekemään helposti myös isommalle porukalle sapuskaa, sillä keittotasot pystyy yhdistämään yhdeksi isoksi alueeksi. Induktiotasossa saa päälle myös ajastuksen, joka helpottaa ruoanlaittoa niin kiireisissä tilanteissa tai muuten vain, jos haluaa helpotusta keittiöpuuhiin. Loistavaa kehitystä, vai mitä mieltä olette! Ja tätä apuna käyttäen on helppo järjestää kesäksi vaikkapa kunnon juhlat! 🙂

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kesäinen lettukakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *