MAINOS |
MAINOS |  Suklaapossu

Hyvin valitussa uunissa paistuu täydellinen juustokakku

Mainos Electrolux

New York cheesecake eli maailman paras juustokakku

Uunissa paistettavat juustokakut ovat yksi parhaimmista leivonnaisista. Ne ovat suussasulavia, pehmeitä, silkkisen sileitä ja muutenkin aivan älyttömän herkullisia. Kunhan ne on paistettu oikein. Täydellisen juustokakun paistaminen ei kuitenkaan rakettitiedettä, vaan salaisuus piilee uunissa eli lähinnä paistolämpötilassa sekä -ajassa. Luepas alaspäin, niin kerron lisää.

Leipoessa uuni on välttämätön apuväline. Ilman sitä ei syntyisi esimerkiksi herkullista New York -juustokakkua, suussasulavaa Tiramisu-juustokakkuaitsetehtyjä lihapiirakoita, perinteistä kahvikakkua eikä blogini suosituimpiin ohjeisiin kuuluvaa Mielettömän mehevää suklaakakkupohjaa.

Aloin miettimään tarkemmin erilaisia vuosien saatossa uunin käytöstä oppimiani juttuja, kun pääsin mukaan yhteistyöhön Kotilieden ja Electroluxin kanssa. Yhteistyön siivin sain pohtia tarkemmin kotileipurin tärkeimpiin välineisiin kuuluvan eli uunin käyttöön liittyviä vinkkejä. Kokosin omat niksini uunissa paistettavan New York -juustokakun leipomiseen. Antamillani vinkeillä onnistut leipomaan täydellisen juustokakun kesänjuhliin ja vaikka heti äitienpäiväksi.

En malttanut olla kirjoittamatta samalla muutamaa niksiä myös kahvikakun leipomiseen ja paistamiseen. Jollet siis ole vielä kokeillut paistettavia juustokakku- tai kahvikakkuohjeitani, niin suosittelen ehdottomasti koittamaan 🙂

Tiramisujuustokakku

Täydellinen kypsyys juustokakulle

Sileäpintainen, kermaisan mehevä New York -cheesecake säilyttää suussasulavan pehmeytensä, kun sen paistaa uunissa tarpeeksi matalassa lämpötilassa riittävän pitkään. Juustokakkujen kohdalla mieto lämpö ja melko pitkä kypsennysaika mahdollistaa sen, että kakku kypsyy tasaisesti sekä reunoilta että keskeltä. Tällöin lopputulos on mahdollisimman korkealaatuinen. Kannattaakin muistaa, että kakku hyytyy ja kypsyy vielä jälkilämmössäkin ja lopullinen kiinteytyminen tapahtuu vasta kakun jäähtyessä. Tarkan ohjeen tähän herkkukakkuun sekä kakun paistamiseen löydät New York -juustokakkupostauksesta. Jos innostuit Tiramisu-juustokakusta(kin), niin sen ohjeen löydät omasta postauksestaan.

Kahvikakkujen kypsyyden tarkistaminen onnistuu helposti tikun avulla, mutta uunissa paistettavien juustokakun kohdalla asia onkin toinen. Kakkuun ei voi niin vain tökätä tikkua, sillä tällöin kaunis pinta menee rikki. Testailu tikulla ei olisi millään tavalla muutenkaan järkevää, sillä tikkuun tarttuisi joka tapauksessa aimo annos pehmeää juustokakkumassaa.

Uunissa paistettavien juustokakkujen kohdalla onkin tärkeintä tarkkailla juustokakun pintaa ja sen heiluvaa ja höllyvää rakennetta. Useissa näkemissäni juustokakkuohjeissa uunin lämpötila on neuvottu aivan liian suureksi, jolloin kakun reunat kypsyvät liikaa sillä aikaa kun keskusta lämpenee. Paistoaikakin on usein lämpötilaan nähden aivan liian pitkä. Lopputuloksena on tällöin reunoilta kuiva ja pinnaltaan repeilevä juustokakku. Lisäksi liian kovassa lämmössä taikinassa olevat munat alkavat ”kiehua”, joka tekee taikinasta kokkelimaisen röpelöisen silkkisen sileyden sijasta. Ei kovin herkullinen ajatus, vai kuinka? Onneksi tämä on helppo välttää.

Opi oikea paistotaso

Toki nykyajan erillisuuneista löytyy myös ne perusjututkin eli ylä- ja alalämmön valinnat. Usein käytän itse leivonnassa samaan aikaan sekä ylä- ja alalämpöä. Tällöin kypsyminen on tasaista sekä ylä- että alapuolelta.

Ylä- ja alalämmön vaikutuksen suuruutta leivonnaiseen voi muuttaa valitsemalla paistotaso kypsennettävän leivonnaisen perusteella.

Paistotason valinnassa muistan aina äitini neuvot ja lapsuudessa saamani opin. Pikkuiset keksit paistettiin ylätasolla, kun taas hieman pullukammat pullat kypsyivät näppärästi keskitasolla. Jos leivonnainen oli näitä korkeampi, kannatti se paistaa alatasolla. Yleisohjeena voisi siis sanoa, että mitä matalampi ja ohuempi leivonnainen on, sitä ylempänä se paistetaan. Ja päinvastoin mitä korkeammasta leivonnaisesta on kyse, sitä alempana se paistetaan. Mm. uunissa kypsennettävät juustokakut ja lihapiirakat paistuvat näppärästi uunin keskitasolla, kun taas kahvikakut kannattaa siis paistaa hieman alempana, jotta nouseminen pääsee kunnolla vauhtiin ennen kuin pinta kypsyy liikaa ja kuorettuu.

Aina kahvikakkua uuniin laittessani kuvittelen sen paisuvan kunnolla, ja alitajuisesti laitan sen alatasolle, jotta kakku ei noustessaan ota uunin kattoon kiinni. Perinteinen kahvikakkukin valmistuu siis hieman keskitasoa matalammalla tasolla.

Kahvikakku munaton

Matalalla tasolla paistamisesta huolimatta kahvikakkujen pinta saattaa joskus repeillä uunissa olon aikana. Tätä voi yrittää välttää paistamalla kakku seuraavalla kerralla hieman matalammassa lämpötilassa, jolloin kohoaminen on maltillisempaa ja tasaisempaa.

Huippuleipuriksi oikealla uunilla!

Nykyisissä erillisuuneissa on aivan valtava valikoima kaikenlaisia mahdollisuuksia säätää miltei kaikkea mahdollista, jotta tavallinenkin kotileipuri ja ruoanlaittaja onnistuu olemaan huippukokki. Uuneissa on muun muassa grillitoimintoja, pyrolyysejä, edistyksellisiä Ultra Fan plus-lämmitysjärjestelmiä, jotka ohjaavat lämpötilan kypsyttämään ruoan tasaisesti. Lisäksi löytyy Plus Steam-toimintoja, jolla saa rapeutta pintaan sekä selkeät ohjauspaneelit, joiden avulla uunin pystyy jopa ajastamaan uunin käyttöä. Ja toki paljon paljon muuta. Näistä vähän lisää alempana 🙂

Pyrolyysitoiminta helpottaa puhdistusta

Pyrolyysitoiminta uunissa on leivontaa tai kokkausta harrastavan unelma. Meille tehtiin keittiöremontti reilu kaksi vuotta sitten ja halusin itselleni ehdottomasti kunnon erillisuunin. Sellaisen uunin, jossa on tietenkin riittävästi erilaisia toimintoja kaikkeen. Uunin piti olla sellainen, jossa on automaattinen puhdistustoiminta, kuten Electroluxin Steam ovens-malleissakin. Se on aivan mahtava ominaisuus.

Mä suttaan ja pluttaan uunin pohjalle (ja usein myös) reunoille kaikkea mitä vain voi kuvitella. Vanhassa uunissa putsaaminen vei älyttömästi aikaa. Lika oli tarttunut niin kiinni, että putsaamiseen tarvittiin myös vaikka mitä pesuaineita, -liinoja ja karkeita sieniä ja kaikkea millä pystyin vähänkään kuvittelemaan saavani lian irti. Lopputulos ei kuitenkaan kovasta jynssäämisestä huolimatta koskaan miellyttänyt, sillä kiinnipalaneita ruoanjämät eivät irronneet kunnolla.

Mutta voi että minkälaisen muutoksen pyrolyysiuunin hankkiminen tekikään! Pyrolyysissa uuniin joutunut lika ja rasva poltetaan kovassa lämmössä tuhkaksi, tuhka pyyhitään kostealla liinalla pois ja uuni on kuin uusi. Pyrolyysitoiminnon aikana voi vaikka istuskella lukemassa lehteä ja siemailla kahvia juustokakun parissa 🙂

Tasainen paistotulos ilman pellin kääntämistä

Tiedätkös ne ohjeet, joissa käsketään kääntää pelti kesken paiston tasaisen lopputuloksen saamiseksi? Tai joissa pyydetään vaihtamaan vuokien paikkaa uunissa kesken paistamisen? Mulla oli tuo sama ongelma aiemman uunini kanssa. Taisin aika moneen ohjeeseenkin kirjoittaa käskyn kääntää vuokaa tai peltiä paistamisen puolessa välissä, sillä ilman kääntämistä leivonnainen olisi ollut yhdestä kulmasta musta ja toisesta raaka. Onneksi tämä koski vain vanhaa uunia. Nykyisessä uunissani voin paistaa kaiken rauhassa, ilman pelkoa ja paniikkia siitä, että milloin on hyvä hetki avata luukku ja kypsyykö juustokakku sittenkään tarpeeksi tasaisesti. Leipominen on paljon rauhallisempaa ja tasalaatuisempaa laadukkailla välineillä 🙂

Just passeli käyttökorkeus ja kaivattu hiljaisuus

Entinen uunini oli tavallinen ”lattiauuni”. Keittiöremppaa suunnitellessani erillisuuni, jonka saa nostettua oikealle työskentelykorkeudelle, oli ainut mieleeni tullut vaihtoehto. En luopunut siitä, vaikka aluksi sopivaa paikkaa ei tahtonut löytyä. Kun raivasimme toiselta puolelta keittiötä vanhan, ison kaapin pois, erillisuunikin löysi pakkansa. Ja kyllä kannatti! Selkäkin kiittää, kun leivonnaisen valmistusta voi seurata kyykkäämättä ja sen voi nostaa näppärästi selkä suorana pöydälle jäähtymään 🙂

Pakko vielä mainita yksi juttu näistä ihanista erillisuuneista. Mä tykkään uudessa uunissani nimittäin yllämainittujen ominaisuuksien lisäksi myös siitä, että se sulkeutuu hiljaisesti. Näin leivontahetken pystyy ajoittamaan myös hetkeen, jossa lapset ovat unten mailla tai juuri nukahtamaisillaan. Vanhassa uunissa kolina oli sitä luokkaa, että pikkuhiljaa luovuin sen käytöstä iltaisella.

Kerro vinkkisi!

Kuulisin mielelläni teidän vinkkejä uunin käyttöön ja kakkujen paistamiseen. Kommentoi alle oma vinkkisi ja voit voittaa liput Taste of Helsinki -tapahtumaan.

Arvon kaikkien kommentin jättäneiden kesken kolme kahden hengen lippupakettia Taste of Helsinki -tapahtumaan. Tapahtuma on Helsingissä 14. – 16. 6. 2018. Arvonta päättyy 2.6.2018.

ARVONTA ON PÄÄTTYNYT! 

Kiitos hurjasti kaikille kommenteistanne! Niissä tuli paljon hyviä lisävinkkejä esille. Suoritin arvonnan 3.6.-18 aamulla random.org-numerogeneraattorin kanssa. Vastauksia tuli kaikenkaikkiaan 20. Numeroin kommentit tulojärjestyksessa ykkösestä kahteenkymmeneen (1-20) ja suoritin arvonnan käyttäen näitä järjestysnumeroita. Arvonnan voittajiksi pääsivät kommentit nro. 14, 7 ja 19. Voittajille on ilmoitettu voitoista.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hyvin valitussa uunissa paistuu täydellinen juustokakku

Leena/Mansikkaheinä

Oi että tuli ikävä aiempaa uuniani lukiessani postaustasi. Sanoin sitä teflonpintaiseksi uuniksi, koska sana teflon tuo mieleen helppohoitoisuuden. Teimme keittiöremontin reilut 30v sitten ja jo silloin oli myynnissä vastaava uuni. Hintaa sillä oli juhlavasti, mutta tiesin sen tulevan ahkeraan käyttöön, joten kannatti satsata laatuun. Nyt on pakko pärjätä perusuunilla, koska muutimme valmiiseen uuteen taloon 4v sitten ja tietenkin rakentaja oli mennyt edullisimmat keittiönkoneet -ajatuksella. Onneksi nykykoneet tulevat tiensä päähän nopsaan, joten pari vuotta vielä ja sitten uuni menee vaihtoon. ?
Kiitos kertakaikkiaan ihanasta postauksesta!

Anne Hellman-Gale

Kiitos hyvistä vinkeistä.

Outi

Pyrolyysipuhdistus on ihan huippu! Enää en vaihtaisi tavalliseen.

Pia L

Meillä meni 16 vuotta vanha uuni rikki reilu kuukausi sitten ja ostimme kiertoilmauunin. Ja hyvin pullat, leivät ja kakut paistuu. Ja ruokaakin olemme tehneet useasti kahdessa tasossa. Ja molemmissa tasoissa on ruot kypsyneet hyvin, kiertilma uunitoimminon myötä. Tosi iso plussa uudessa uunissa on ajastustoiminto. Electrolux uuniin päädyimme.

Tanja

Olen oppinut, että uunin kanssa on tultava sinuiksi ja opeteltava oman uunin käyttö. Onko se kuinka tehokas tai tehoton. Uunit eroavat niin, että etenkään herkkiä leivonnaisia ei voi paistaa ohjeaikojen/lämpötilojen mukaan suoraan.

Marianne

Itselläni kierto-ilma uuni alati käytössä joten en varmaan enään malttaisi edes odottaa normi lämpenemistä joka vie oman aikansa vaikka tosin juustokakun kannalta tasainen lämpötila olisikin tarpeen. Tätä kyseistä herkkua en ole vielä leiponutkaan kuin kylmäversiona raw cake tyyliin. Muistelisin jääkaapista löytyvän pari maustamatonta Philadelphian tuorejuustoa, joten niistä voisinkin tämän luettuani ryhtyä tuumasta toimeen ja uuni-juustokakun tekoon. ??

Laura

Muutin juuri uuteen asuntoon, jossa uuden uunin opetteleminen käynnissä! Vanhassa asunnossa en ikinä paistanut leipomuksiani kiertoilmalla, sillä äitini oli opettanut, ettei kakut kohoa niin hyvin sillä asetuksella. Jos haluaa korkeita ja näyttäviä kakkuja, niin siinä ylä- ja alalämpö yhdessä on paras!

Kirsikka

Jos käyttää kiertoilma-uunia kannattaa lämpötilaa laskea 25 astetta ohjearvosta. Kypsyy paremmin.

Johanna

Kiertoilma-uunia käyttäessä laitan lämmön allemmas mitä ohjeessa sanotaan. Jokainen uuni on erilainen ja kokeilemalla löytää parhaiten ?

Hanna

Meillä on uudehko lattialiesi kiertoilmatoiminnilla. Tämän ostoksen jälkeen pullat ovat palaneet pohjasta ja sisältä raaka. Vaatii vielä harjoittelua tämän uunin käyttö. Kirsikan neuvo lämpötilan laskemisesta menee kokeiluun. Olen mielestäni eri asetuksia kokeillut, mutta vielä on opeteltavaa.

Anu Potkonen

Mulle kakkujen leipominen on vähän sellaista fiilis-pohjalta hommaa. Ahdistun aina uuden uunin kanssa ja ainut vinkki, mikä minulla on annettavaksi kuuluu: KEEP CALM AND JUST BAKE.

Mari

Pitäisi pitää tuntumaa yllä, niin paistaminenkin olisi helpompaa. Nykyään kun leivon harvoin, niin paistaminen on aika takkuista ja joudun kyttäämään viimeiset minuutit uuninluukulla ja silti on vähän liian raakaa tai yleisemmin vähän ylikypsää ja kuivahtanutta.

Ilona

Moikka,
Hyviä pointteja, samat niksit paistotasojen kohdalla käytössä täälläkin! Juustokakkujen kohdalla olen aina miettinyt, että auttaisiko vesihauteessa paisto siihen, että kypsyminen olisi tasaista paiston aikana? Minulla ei kuitenkaan ole tästä omakohtaista kokemusta, mutta ehkä tästä postauksesta inspiroituneena täytyisi uunijuustokakkua testata 😉
Mukavaa loppuviikkoa!

virpi

Anoppi paistaa kaiken leivinuunissa ja onnistuu aina minulla miniällä on leivinuuni ja kiertoilmauuni eikä paisto tulokset ole koskaan hänen tuotosten vertaisiaan?

Heidi

Ei minulla kyllä mitään uutta vinkkiä ole 🙁 tahtoisin vaan niiiiiin kovasti tuonne messuille <3

Kristiina

Olen asunut tässä vain vähän aikaa, joten uuni ei ole tullut tutuksi. Pitää vain opetella oman uunin käyttö, miten se toimii parhaiten, kokeilua kokeilua.

Kikka Österlund

Enetgiapihi kiertoilmauuni on käytössä kun äitini kanssa lähdenmme myymään leipää. Kaasu-uunini on joskus ennalta-arvaamaton, matalat lämpötilat haasteelliset.

Maire

Olisi kiva tosiaan ostaa uusi uuni, mutta minun asunnoissani on vanhoja uuneja ollut, eipä niissä kovasti ole ollut säätämistä. Pitää testata uunia ja seurata sen käyttäytymistä – ennen juhlia teen aina koeversion uudesta reseptistä – olen huomannut, että kypsymisajat eivät useinkaan pidä paikkaansa…

Tiina

Laitan vain uuniin ja toivon parasta. Ei ole lainkaan kokemusta kalliimmista ratkaisuista, koten en voi vertailla. Tulee enemmän tehtyä pääruokia kuin kakkuja kuitenkin.

SaraR

Meille tuli muutama vuosi sitten uusi kiertoilmauuni. Muutamat kakut poltin ennenkuin opin uunin tuntemaan, oli meiän vanhaan verrattuna nii tehokas. 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *