Mainos Electrolux


New York cheesecake eli maailman paras juustokakku

Uunissa paistettavat juustokakut ovat yksi parhaimmista leivonnaisista. Ne ovat suussasulavia, pehmeitä, silkkisen sileitä ja muutenkin aivan älyttömän herkullisia. Kunhan ne on paistettu oikein. Täydellisen juustokakun paistaminen ei kuitenkaan rakettitiedettä, vaan salaisuus piilee uunissa eli lähinnä paistolämpötilassa sekä -ajassa. Luepas alaspäin, niin kerron lisää.

Leipoessa uuni on välttämätön apuväline. Ilman sitä ei syntyisi esimerkiksi herkullista New York -juustokakkua, suussasulavaa Tiramisu-juustokakkuaitsetehtyjä lihapiirakoita, perinteistä kahvikakkua eikä blogini suosituimpiin ohjeisiin kuuluvaa Mielettömän mehevää suklaakakkupohjaa.

Aloin miettimään tarkemmin erilaisia vuosien saatossa uunin käytöstä oppimiani juttuja, kun pääsin mukaan yhteistyöhön Kotilieden ja Electroluxin kanssa. Yhteistyön siivin sain pohtia tarkemmin kotileipurin tärkeimpiin välineisiin kuuluvan eli uunin käyttöön liittyviä vinkkejä. Kokosin omat niksini uunissa paistettavan New York -juustokakun leipomiseen. Antamillani vinkeillä onnistut leipomaan täydellisen juustokakun kesänjuhliin ja vaikka heti äitienpäiväksi.

En malttanut olla kirjoittamatta samalla muutamaa niksiä myös kahvikakun leipomiseen ja paistamiseen. Jollet siis ole vielä kokeillut paistettavia juustokakku- tai kahvikakkuohjeitani, niin suosittelen ehdottomasti koittamaan 🙂

Tiramisujuustokakku

Täydellinen kypsyys juustokakulle

Sileäpintainen, kermaisan mehevä New York -cheesecake säilyttää suussasulavan pehmeytensä, kun sen paistaa uunissa tarpeeksi matalassa lämpötilassa riittävän pitkään. Juustokakkujen kohdalla mieto lämpö ja melko pitkä kypsennysaika mahdollistaa sen, että kakku kypsyy tasaisesti sekä reunoilta että keskeltä. Tällöin lopputulos on mahdollisimman korkealaatuinen. Kannattaakin muistaa, että kakku hyytyy ja kypsyy vielä jälkilämmössäkin ja lopullinen kiinteytyminen tapahtuu vasta kakun jäähtyessä. Tarkan ohjeen tähän herkkukakkuun sekä kakun paistamiseen löydät New York -juustokakkupostauksesta. Jos innostuit Tiramisu-juustokakusta(kin), niin sen ohjeen löydät omasta postauksestaan.

Kahvikakkujen kypsyyden tarkistaminen onnistuu helposti tikun avulla, mutta uunissa paistettavien juustokakun kohdalla asia onkin toinen. Kakkuun ei voi niin vain tökätä tikkua, sillä tällöin kaunis pinta menee rikki. Testailu tikulla ei olisi millään tavalla muutenkaan järkevää, sillä tikkuun tarttuisi joka tapauksessa aimo annos pehmeää juustokakkumassaa.

Uunissa paistettavien juustokakkujen kohdalla onkin tärkeintä tarkkailla juustokakun pintaa ja sen heiluvaa ja höllyvää rakennetta. Useissa näkemissäni juustokakkuohjeissa uunin lämpötila on neuvottu aivan liian suureksi, jolloin kakun reunat kypsyvät liikaa sillä aikaa kun keskusta lämpenee. Paistoaikakin on usein lämpötilaan nähden aivan liian pitkä. Lopputuloksena on tällöin reunoilta kuiva ja pinnaltaan repeilevä juustokakku. Lisäksi liian kovassa lämmössä taikinassa olevat munat alkavat ”kiehua”, joka tekee taikinasta kokkelimaisen röpelöisen silkkisen sileyden sijasta. Ei kovin herkullinen ajatus, vai kuinka? Onneksi tämä on helppo välttää.

Opi oikea paistotaso

Toki nykyajan erillisuuneista löytyy myös ne perusjututkin eli ylä- ja alalämmön valinnat. Usein käytän itse leivonnassa samaan aikaan sekä ylä- ja alalämpöä. Tällöin kypsyminen on tasaista sekä ylä- että alapuolelta.

Ylä- ja alalämmön vaikutuksen suuruutta leivonnaiseen voi muuttaa valitsemalla paistotaso kypsennettävän leivonnaisen perusteella.

Paistotason valinnassa muistan aina äitini neuvot ja lapsuudessa saamani opin. Pikkuiset keksit paistettiin ylätasolla, kun taas hieman pullukammat pullat kypsyivät näppärästi keskitasolla. Jos leivonnainen oli näitä korkeampi, kannatti se paistaa alatasolla. Yleisohjeena voisi siis sanoa, että mitä matalampi ja ohuempi leivonnainen on, sitä ylempänä se paistetaan. Ja päinvastoin mitä korkeammasta leivonnaisesta on kyse, sitä alempana se paistetaan. Mm. uunissa kypsennettävät juustokakut ja lihapiirakat paistuvat näppärästi uunin keskitasolla, kun taas kahvikakut kannattaa siis paistaa hieman alempana, jotta nouseminen pääsee kunnolla vauhtiin ennen kuin pinta kypsyy liikaa ja kuorettuu.

Aina kahvikakkua uuniin laittessani kuvittelen sen paisuvan kunnolla, ja alitajuisesti laitan sen alatasolle, jotta kakku ei noustessaan ota uunin kattoon kiinni. Perinteinen kahvikakkukin valmistuu siis hieman keskitasoa matalammalla tasolla.

Kahvikakku munaton

Matalalla tasolla paistamisesta huolimatta kahvikakkujen pinta saattaa joskus repeillä uunissa olon aikana. Tätä voi yrittää välttää paistamalla kakku seuraavalla kerralla hieman matalammassa lämpötilassa, jolloin kohoaminen on maltillisempaa ja tasaisempaa.

Huippuleipuriksi oikealla uunilla!

Nykyisissä erillisuuneissa on aivan valtava valikoima kaikenlaisia mahdollisuuksia säätää miltei kaikkea mahdollista, jotta tavallinenkin kotileipuri ja ruoanlaittaja onnistuu olemaan huippukokki. Uuneissa on muun muassa grillitoimintoja, pyrolyysejä, edistyksellisiä Ultra Fan plus-lämmitysjärjestelmiä, jotka ohjaavat lämpötilan kypsyttämään ruoan tasaisesti. Lisäksi löytyy Plus Steam-toimintoja, jolla saa rapeutta pintaan sekä selkeät ohjauspaneelit, joiden avulla uunin pystyy jopa ajastamaan uunin käyttöä. Ja toki paljon paljon muuta. Näistä vähän lisää alempana 🙂

Pyrolyysitoiminta helpottaa puhdistusta

Pyrolyysitoiminta uunissa on leivontaa tai kokkausta harrastavan unelma. Meille tehtiin keittiöremontti reilu kaksi vuotta sitten ja halusin itselleni ehdottomasti kunnon erillisuunin. Sellaisen uunin, jossa on tietenkin riittävästi erilaisia toimintoja kaikkeen. Uunin piti olla sellainen, jossa on automaattinen puhdistustoiminta, kuten Electroluxin Steam ovens-malleissakin. Se on aivan mahtava ominaisuus.

Mä suttaan ja pluttaan uunin pohjalle (ja usein myös) reunoille kaikkea mitä vain voi kuvitella. Vanhassa uunissa putsaaminen vei älyttömästi aikaa. Lika oli tarttunut niin kiinni, että putsaamiseen tarvittiin myös vaikka mitä pesuaineita, -liinoja ja karkeita sieniä ja kaikkea millä pystyin vähänkään kuvittelemaan saavani lian irti. Lopputulos ei kuitenkaan kovasta jynssäämisestä huolimatta koskaan miellyttänyt, sillä kiinnipalaneita ruoanjämät eivät irronneet kunnolla.

Mutta voi että minkälaisen muutoksen pyrolyysiuunin hankkiminen tekikään! Pyrolyysissa uuniin joutunut lika ja rasva poltetaan kovassa lämmössä tuhkaksi, tuhka pyyhitään kostealla liinalla pois ja uuni on kuin uusi. Pyrolyysitoiminnon aikana voi vaikka istuskella lukemassa lehteä ja siemailla kahvia juustokakun parissa 🙂

Tasainen paistotulos ilman pellin kääntämistä

Tiedätkös ne ohjeet, joissa käsketään kääntää pelti kesken paiston tasaisen lopputuloksen saamiseksi? Tai joissa pyydetään vaihtamaan vuokien paikkaa uunissa kesken paistamisen? Mulla oli tuo sama ongelma aiemman uunini kanssa. Taisin aika moneen ohjeeseenkin kirjoittaa käskyn kääntää vuokaa tai peltiä paistamisen puolessa välissä, sillä ilman kääntämistä leivonnainen olisi ollut yhdestä kulmasta musta ja toisesta raaka. Onneksi tämä koski vain vanhaa uunia. Nykyisessä uunissani voin paistaa kaiken rauhassa, ilman pelkoa ja paniikkia siitä, että milloin on hyvä hetki avata luukku ja kypsyykö juustokakku sittenkään tarpeeksi tasaisesti. Leipominen on paljon rauhallisempaa ja tasalaatuisempaa laadukkailla välineillä 🙂

Just passeli käyttökorkeus ja kaivattu hiljaisuus

Entinen uunini oli tavallinen ”lattiauuni”. Keittiöremppaa suunnitellessani erillisuuni, jonka saa nostettua oikealle työskentelykorkeudelle, oli ainut mieleeni tullut vaihtoehto. En luopunut siitä, vaikka aluksi sopivaa paikkaa ei tahtonut löytyä. Kun raivasimme toiselta puolelta keittiötä vanhan, ison kaapin pois, erillisuunikin löysi pakkansa. Ja kyllä kannatti! Selkäkin kiittää, kun leivonnaisen valmistusta voi seurata kyykkäämättä ja sen voi nostaa näppärästi selkä suorana pöydälle jäähtymään 🙂

Pakko vielä mainita yksi juttu näistä ihanista erillisuuneista. Mä tykkään uudessa uunissani nimittäin yllämainittujen ominaisuuksien lisäksi myös siitä, että se sulkeutuu hiljaisesti. Näin leivontahetken pystyy ajoittamaan myös hetkeen, jossa lapset ovat unten mailla tai juuri nukahtamaisillaan. Vanhassa uunissa kolina oli sitä luokkaa, että pikkuhiljaa luovuin sen käytöstä iltaisella.

Kerro vinkkisi!

Kuulisin mielelläni teidän vinkkejä uunin käyttöön ja kakkujen paistamiseen. Kommentoi alle oma vinkkisi ja voit voittaa liput Taste of Helsinki -tapahtumaan.

Arvon kaikkien kommentin jättäneiden kesken kolme kahden hengen lippupakettia Taste of Helsinki -tapahtumaan. Tapahtuma on Helsingissä 14. – 16. 6. 2018. Arvonta päättyy 2.6.2018.