Suklaapossu

Kinuskinen omenapiirakka (munaton)

Rapeareunainen piirakkapohja, mehevä kinuskinen täyte sekä päällä kanelisia, happamia omenoita. Täydellistä kaikilla kinuskin ystäville!

Tämän syksyn omenapiirakka on tässä! Kinuskisen omenapiirakan pohjana on helppo, ilman vatkaimia valmistuva munaton piirakkapohja, joka on kypsyessään ihan superhyvä. Kypsä piirakkapohja on reunoilta ihanan murean rapea, jonka takia sekin maistuu kinuskilta. Piirakassa on lisäki täytteenä suolattua kinuskia sekä päällä kanelisia, happamia omenoita. Voi nam!

© Irina Lisinen

Omenoiksi sopii parhaiten happamat omenat, jotka pehmenevät hyvin uunissa. Omat omppupuuni eivät vielä tee hedelmiä, eikä tänä vuonna tullut omenia myöskään appivanhempien mökillä oleviin puihin, jouduin tyytymään kaupan versioihin. Käytin tähän Granny Smithejä, jotka maun puolesta sopivat piirakkaa hyvin, mutta jäivät hieman sitkeiksi paistamisesta huolimatta. Eipä tuosta muuta haittaa ollut kuin se, että lusikalla oli hankala saada leikattua siistiä palaa.

Maku osui nappiin! Vaikka olihan tämä kinuskista johtuen aikas makeaa.

© Irina Lisinen

Muutama päivä sitten vanhin tyttäreni halusi leipoa jotain. Olin vähän aiemmin hankkinut kaupasta sekä omenoita, että tarvikkeet kinuskiin ajatuksenani leipoa omenapiirakka, mutta en ollut vielä ehtinyt/jaksanut leipoa sitä, joten annoin tyttärelle mahdollisuuden leipoa sen. Tytär innostui siitä, koska tulisihan se sisältämään kinuskia. Hän halusi myös käyttää samaa helppotekoista ja herkullista pohjaa, joka löytyi raparperi-jogurttipiirakasta. Leipomisen jälkeen todettiin, että piirakka oli todella hyvää. Tyttärestä jopa maailman parasta, mutta itsestäni se kaipasi hieman muokkaamista. Ja tässä tuo muokattu versio nyt on.

© Irina Lisinen

Ja muuten, jos et ehtinyt testailemaan tuota pohjaa, niin suosittelen testaamaan sen! Oli taas niin namskua!

Tässä tulee vihdoinkin ohje kinuskiseen omenapiirakkaan.

Kinuskinen omenapiirakka

Noin 24 cm vuokaan, noin 8-10 syöjälle

Pohja:

175 g voita tai margariini

1 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Kinuski:

2 dl kuohukermaa

2 dl (=150 g) fariinisokeria kevyesti mittaan paineltuna

1 rkl vehnäjauhoa

0.5 tl (hienoa meri)suolaa

Lisäksi päälle:

Noin 4 keskikokoista hapanta leivontaomenaa viipaloituna

kanelia

Ohje:

Aloita keittämällä kinuski. Mittaa fariinisokeri ja vehnäjauhot kattilaan, sekoita. Lisää kerma. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoitellen. Kun seos kiehuu kunnolla, jatka keittämistä 1 minuutti. Nosta kattila pois levyltä ja mausta kinuski vielä suolalla. Kinuski jää melko tässä vaiheessa löysäksi, mutta se kiinteytyy uunissa lisää. Jätä kinuski sivuun odottamaan.

Tee pohja sulattamalla voi ja sekoittamalla joukkoon sokerit. Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja sekoita nopeasti voi-sokeriseokseen, kunnes kaikki aineet ovat juuri ja juuri sekoittuneet keskenään. Voitele ja jauhoita kevyesti noin 24 cm kokoinen piirakkavuoan pohja ja reunat. Jos taikina on lämmintä ja kovin pehmeää, anna sen jäähtyä sillä aikaa, kunnes pilkot omenat. Kuuma taikina tarttuu vuokaan kiinni, kun taas huoneenlämpöinen irtoaa siitä nätisti. Painele jäähtynyt ja jo hieman tiivistynyt taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.

Kuori ulkomaalaiset omenat. Jos käytät suomalaisia omenoita, niitä ei välttämättä tarvitse kuoria. Viipaloi omenat.

Kaada taikinan päälle vuokaan noin puolet kinuskista eli sen verran, että piirakanpohja peittyy.

© Irina Lisinen

Lado päälle omenanviipaleet.

© Irina Lisinen

Ripottele päälle vielä hieman kanelia.

© Irina Lisinen

Paista piirakkaa 200 asteessa noin 30-35 minuuttia, kunnes reunat ovat saaneet kauniin värin, eikä täyte hylly. Laita päälle folion pala, jos pinta uhkaa tummua liikaa kesken paiston.

© Irina Lisinen

Anna piirakan jäähtyä ennen syömistä. Tarjoile piirakan kanssa ylijäänyt kinuski, jota voi oman maun mukaan lisäillä oman piirakkapalan päälle jos kaipaa vieläkin kinuskisempaa ja makeampaa lopputulosta. Nam!

Vinkki:

* Jos kaipaat lisämakua, mausta piirakkapohja esimerkiksi ripauksella kardemummaa.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kinuskinen omenapiirakka (munaton)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *