Suklaapossu

Raparperi-jogurttipiirakka

Helppo, ilman vatkaimia valmistuva raparperi-jogurttipiirakka on täyttä herkkua. Siinä on ihanan mureanrapea, hieman karamellisoitunut pohja, pehmeä, täyteläinen, sileä jogurttitäyte sekä pehmeitä kirpsakoita rapareita. Täydellistä!

Tämän piirakan makumaailma osui ja upposi niin, etten meinannut ensi haukkauksen jälkeen uskoa maistamaani. Piirakan karamellisoituneen pohjan maku oli ihan älyttömän herkullinen. Sen seurana maistui pehmeä, miedon makuinen, juuri sopivan makea jogurttitäyte. Piirakan kruunasi hieman kirpsakat raparperit. Ehkä osasyynä herkullisuuteen oli myös se, että raparperileivonnaiset vain sattuvat olemaan mielestäni aina tosi hyviä. Mutta tämä oli kyllä superhyvää, vaikka itse sanonkin.

Myös muut piirakkaa maistamaan päässeet tykkäsivät. Arvioin piirakan riittävän 8 syöjälle, mutta meillä se hävisi miltei kokonaan vain 4 syöjän kesken ensimmäisenä iltana. Olisi varmaan hävinnyt kokonaan, ellen olisi toppuutellut santsikierroksella olevia ja pyytänyt säästämään edes osa seuraavaan päivään laadunvalvontaa ajatellen. Laadunvalvonta on nyt suoritettu ja piirakka oli edelleen herkullista.

© Irina Lisinen

Kävin veljenpoikani rippijuhlissa viime viikolla ja samalla sain pyynnöstä mukaani pienen kassillisen raparpereita. Oma raparperipuskani on tänä vuonna tehnyt raparia yllättävän paljon, mutta ei niin paljon, että saisin siitä leivottua läheskään kaikkia mieleeni juolahtavia leivonnaisia. Nyt osa noista veljeni pihan rapareistä pääsi käyttöön tähän herkkuun. Ohjetta varten kaivoin esille kaksi jogurttia sisältävää piirakkaohjettani: jogurtti-punaherukkapiirakan ja tykätyn mustikka-jogurttipiirakan.

© Irina Lisinen

Pohjan tein hieman eri tavalla kuin aiemmin eli vähän kuin sekoitettavan murotaikinan, mutta sulattamalla ensin voin. Tuo pohja oli maultaan todella maukas ja myös koostumus oli äärettömän hyvä. Se on muuten myös kokonaan munaton, joten sitä voi käyttää munattomien piirakoiden pohjana. Idean pohjaan sain nähtyäni Saamarinkakut-bloggaajan rahka-raparipiirakan pohjan instan puolella.

© Irina Lisinen

Tätä pohjaa tulen käyttämään taatusti myös muissa piirakoissa. Ja uskon suuresti tekevän koko piirakankin vielä uudestaan, nam!

Raparperi-jogurttipiirakka

Noin 24 cm vuokaan, noin 8-10 syöjälle

Pohja:

175 g voita tai margariini

1 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Täyte:

3 dl turkkilaista jogurttia

2 munaa

1.25 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

5 dl (= 250 g) raparperia pilkottuna

2 tl maissitärkkelysjauhoja

Ohje:

Tee pohja sulattamalla voi ja sekoittamalla joukkoon sokerit. Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja sekoita voi-sokeriseokseen, kunnes kaikki aineet ovat sekoittuneet keskenään. Voitele ja jauhoita kevyesti noin 24 cm kokoinen piirakkavuoan pohja ja reunat. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.

Pilko raparperit pienemmiksi paloiksi. Sekoita joukkoon maissitärkkelysjauhoja ja ripottele raparit pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi.

© Irina Lisinen

Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada raparperien päälle. Tasoita kevyesti.

Paista piirakkaa 200 asteessa noin 30-35 minuuttia (itse pidin 33 minuuttia), kunnes reunat ovat saaneet väriä ja täyte tutise enää vain vähän. Anna piirakan jäähtyä ennen syömistä.

Ja eikun herkuttelemaan!

© Irina Lisinen


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Raparperi-jogurttipiirakka

Stau

Ai että, tämä oli niiiin hyvää! Yhtään liikaa et hehkuttanut pohjaa, oli aivan superherkullinen, ja niin helppo tehdä! Kiitos ohjeesta, tästä tuli kerralla uusi lemppari 🙂

Irina Lisinen

Eikös ollutkin ihanaa! 🙂 Kiva, että maistui myös sulle ja sait ohjeesta uuden lempparin. Mulla taisi käydä myös samoin 😛

Vähän kyllä aina pelottaa hehkuttaa jotain mihin itse ihastuu, sillä makuja on monia, ja myös lopputulos saattaa olla eri leipojilla hieman erilainen tuotteiden erilaisuuksista, mittakädestä ja sekoitustavasta johtuen. Mutta siis hienoa, että tykästyit 🙂

Anneli

Oli todella hyvää, mutta mulla pohja jämähti pahasti vuokaan kiinni. Mitenköhän sen voisi välttää?

Anna

Tein piirakan tällä ohjeella, ja maku oli aivan taivaallinen. Ongelma vain oli sama kuin Annelilla, pohja jämähti vuokaan ja siistejä paloja on vaikea saada leikattua. Käytin leipomiseen voita, mikä varmaan vaikuttaa myös.

Irina Lisinen

Moi Anna ja Anneli! Tarttuminen on näimmä vuokakohtaista, sillä itselläni en havainnut tuota. Mutta hyvä kun kerroitte ongelmasta, niin saan lisättyä ohjeeseen pienen lisävinkin tarttumisen estämiseksi. Elikkä tarttumisen voisi estää rasvaamalla ja jauhottamalla vuoan ennen taikinan lisäämistä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *