Meillä leivottiin tämän kesän ensimmäinen punaherukkapiirakka
tuoreista marjoista viime viikolla. Kävimme tyttöjen kanssa katsomassa herukoiden tilanne ja
yllätyimme pensaissa roikkuvista isoista punaisista mollukoista. Näin tuntuu käyvän joka vuosi, että herukat kypsyvät yht’äkkiä yllättäen ja
sitten tulee kiire leipoa niistä jotain. Isompi tytöistä oli heti
innoissaan piirakan teosta ja nuorempi huuteli herukka-kakun perään 🙂
Päädyimme piirakkaan, johon kaivoin pakkasesta jämärasialliset
kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa. Ja voi, että kun piirakasta
tuli hyvää! Makeaa kinuskia ja kirpeitä marjoja, mahtava yhdistelmä! 😀


Huushollissamme on tällä hetkellä melkoinen remonttikaaos. Olen saanut
miltei kaikki katot ja seinät maalattua, keittiö ja kylppärit odottavat
täydellistä remonttivuoroaan. Myös monet huonekalut ovat saaneet
päälleen uuden maalikerroksen. Tai hiljaittain löytämääni Dc fix-kalvoa. Vau
mikä tuote! No mutta tämän remontti-innostuksen takia leipomiset(kin)
ovat viime viikkojen aikana jääneet vähiin, sillä aikaa vain ei ole
löytynyt. Niimpä myös piirakan ohjeen piti olla helppo ja nopea.
Kaivoinkin mustikkapiirakka-ohjeen
esille ja muokkasin tuota helppoa sekoitettavaa piirakkapohjataikinaa
vain hieman sokerin ja jauhojen osalta. Pohjan ja täytteen pystyi
lisäksi helposti valmistamaan samassa kulhossa. Elikkä siinä säästi
aikaa, ja tiskejä 🙂

Ajan säästämisen lisäksi, piirakan maussa en kuitenkaan säästellyt, vaan kirpeiden punaherukoiden ja makea kondensoitua maitoa sisältävä piirakka oli ihan huippu. Tykkäsin kovin ja piirakka sai kehut myös muilta syöjiltä. Yleensä meidän tytöille maistuu punaherukat suoraan parhaiten pensaasta poimittuina, mutta tätä piirakkaa hekin olisivat syöneet mielin määrin. Eli suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! 🙂

Kinuskinen punaherukkapiirakka
n. 24 cm irtopohjavuoka
Pohja:
1 dl juoksevaa margariinia
1 muna
0.75 dl sokeria
1 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria 

Täyte:

n. 5 dl punaherukoita
1 muna
1 prk = n. 3 dl karamellisoitua (eli kinuskiksi keitettyä) kondensoitua maitoa (laitoin 2.5 dl)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
Ohje:

Mittaa aineet kulhoon ohjeen mukaisessa järjestyksessä. Sekoita aineet keskenään tasaiseksi ja levitä vuoan
pohjalle ja hieman reunoille (n. 1-1.5 cm korkeammalle kuin pohja) jauhoja apuna käyttäen (reunojen olisi hyvä olla yhtä korkealla, mihin päälle tulevat marjat ylettävät, mutta kuitenkin niin, että ne jäävät alemmaksi mihin kinuskitäyte ylettää).

Kaada marjat pohjan päälle. Sekoita täytteen muut aineet
kunnolla sekaisin ja lisää kinuskitäyte marjojen päälle. Paista 200 asteessa n. 35 minuuttia, kunnes piirakka on reunoilta kypsynyt, mutta aivan keskustasta on vielä hieman löysän oloinen. Anna jäähtyä.

Vinkki:
* Kokeile päälle punaherukoiden sijasta muita kirpeämpiä marjoja. Esim. puolukoita, vadelmia..