Joskus vuosia sitten tein usein Neljän juuston lohipiirakkaa.
Piirakka oli tosi tosi hyvää, mutta jostain syystä (=piti jättää tilaa
muidenkin ohjeiden testaamiseen) ohje unohtui. Muistin sen taas nyt kun
aloin miettimään kuopuksen synttäritarjoiluja, joita vietettiin syyskuun alussa. Aikaa
ylimääräisen näpertämiseen ei ollut, joten tarvitsin jotain helppoa,
nopeaa ja riittoisaa. Piirakat ovat sellaisia, joten eipä muuta kuin
ohje esille ja leipomaan.

Tein piirakkaan pieniä muutoksia. Esim. pohjasta tein
reippaasti rukiisen ja feta ja tilli tipahti kokonaan täytteestä pois.
Kyllä oli taas niin hyvää! Pienessä paketissa reilusti makua.

Vaikka juhlissa tarjolla oli kaksi muutakin suolaista piirakkaa, ei tätä jäänyt kuin muutama pala jäljelle seuraavana päivänä nautittavaksi. En saanut otettua piirakasta kuin yhden
kuvan kypsänä. Muistakin leivonnaisista jäi ottamatta kuvia juuri tuona
synttäriaamuna. Aamu nimittäin meni selkäkivusta kärvistellen sängyn
pohjalla. Kun siitä selvisi ylös, sen jälkeen olikin kiire laittaa
kaikki tarjoilut paikoilleen, ja tietenkin ilman kameraa.

Yllä olevassa kuvassa piirakka näyttää kuivalta, mutta oli kaikkea muuta kuin sitä. Eli kuvista huolimatta, uskokaa vaan, tämä on hyvää! 🙂 Noiden kahden muunkin, herkullisen suolaisen piirakan ohjeet tulossa blogiin lähiviikkoina.

Juustoinen lohipiirakka
uunipellillinen, koosta riippuen n. 36 palaa
Pohja:
200 g
voita
2 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
250 g
maitorahkaa
vajaa 1 tl suolaa 

Pohjan päälle:

200 g
valkosipuli-tuorejuustoa
150 g
punaleima emmental-juustoraastetta
70g tomaattipyrettä 

Täyte:

250 g kylmäsavulohta
½ pkt aurajuustoa
1 sipuli pieneksi silputtuna 

Ohje:


Valmista pohja sekoittamalla hieman pehmeä voi keskenään
sekoitettuihin jauhoihin, lisää maitorahka ja vaivaa taikina nopeasti tasaiseksi.
Älä vaivaa liikaa. Laita taikina jääkaappiin vetäytymään n. puoleksi tunniksi. Kaulitse taikina jauhoja apuna käyttäen leivinpaperin päällä ohueksi. Nosta levy leivinpapereineen uunipellille. Leikkaa ylimääräiset taikinat pois.

Sekoita tuorejuusto, juustoraaste ja tomaattipyre
tasaiseksi tahnaksi. Levitä tahna pohjan päälle.

Levitä piirakan päälle kylmäsavulohisiivuja, murusteltu
aurajuusto ja pilkottu sipuli. Ylimääräisestä taikinasta voi kaulita päälle vielä koristeita esim. piparkakkumuotilla.

Paista piirakka uunin alatasolla +200 asteessa noin 25
minuuttia (varo paistamasta yli ettei kuivu suotta). Anna jäähtyä ennen nauttimista.

Vinkki:
* Voit maustaa piirakan esim. tillillä.

* Piirakka on parhaimmillaan hieman haaleana.

 * Piirakan voi myös pakastaa. Pohjan suutuntuma hieman muuttuu, mutta ei huonolla tavalla. Pieni lämmitys vain ennen tarjoamista.