Viime viikonloppuna vietettiin monessa kodissa valmistujaisia. Sain kunnian tehdä valmistuneelle lääkärille valmistujaiskakut. Kakkujen
päälle toivottiin jotain lääkäriin liittyviä juttuja, ja lopulta
päädyimme kahteen lääkärintakkia muistuttavaan suorakaiteen muotoiseen kakkuun, joiden päältä löytyisi stetoskooppi ja nimikyltti. Tällaiset niistä tuli.

Kakun/kakkujen piti riittää noin 70 henkilölle, joten tein kaksi kakkua,
joista kumpikin on mitoitettu noin 35 syöjälle. Kakkujen sisälle tuli mielettömän mehevä suklaakakkupohja sekä miltei samanlainen raikas sitruuna-mansikkamousse,
jota käytin eräässä aiemmassa kakussa. Pääsin maistelemaan makuyhdistelmää, kun leikkasin kakun reunat suoriksi ennen kuorruttamista. Tykkäsin yhdistelmästä niin paljon, että käytän sitä ehdottomasti jatkossa itsekin! Raikkaan sisällön kanssa sopii
kivasti jokin makea, ja päällinen olikin jälleen itsetehtyä valkosuklaamassaa.

Olipas muuten vaikea arvioida noin isojen kakkujen riittävyys, sillä
tuo suklaakakkupohja on normaalia sokerikakkupohjaa tukevampi ja sen
vuoksi myös riittoisampi. Lisäksi käytän täytteitä reilusti, sillä
tykkään siitä, että myös ne maistuvat reilusti. Näin ollen tekemieni
kakkujen riittoisuus on ehkä hieman tavallista kakkua suurempi.
Laskeskelinkin riittävän vuoan koon ensin miettimällä sen, minkäkokoinen
tavallinen pyöreä sokerikakkupohjainen kakku riittäisi tuon kokoiselle
juhlaväelle. Muutin koon koskemaan suorakaiteen muotoista kakkua. Nipistin saamastani vuoan koosta parisen senttiä pois
kummaltakin laidalta ja käytin tuota kokoa näissä kakuissa. Heheh,
mahtoikohan tuosta laskutoimituksesta saada edes selvän 😉

Tein napit ja nappilistat samasta valkosuklaamassasta. Kauluksen muotoiluun käytin apuna kaapissa ollutta paitaa. Ilmankos kauluksesta tuli noin ryppyinen 😉

 
Stetoskoopin ”rautaisen osat” eli nuo harmaat osat tein valmiiksi jo pari päivää aiemmin, jotta sain ne pysymään muodossaan kakun päällä. Mustan letkun lisäsin kakun päällä. Kirjainmuotit olivat ensimmäistä kertaa käytössä. Niiden kanssa meinasi ensimmäisen puolen tunnin jälkeen mennä hermot, mutta sitten huomasin, että kun antaa ohueksi kuivatun massan kuivahtaa todella hyvin ennen kuin painaa palan muottiin, lähtee se pois aika nätisti. Koitin myös sitä, että pakastin kirjaimet muotissaan, mutta en onnistunut ottamaan niitä ehjänä pois.

Kakkuja oli kiva tehdä ja saivat kauniit kiitokset hakutilanteessa 🙂

Kakut olivat miltei kokonaan laktoosittomia, vain kuorrutteen valkosuklaamassa sisälsi laktoosia. Pohjan tein ensimmäisenä päivänä, täytin toisena, ja kuorrutin ja koristelin kolmantena. Kyllä tuo suklaakakkupohja oli taas niin mainio. Leikkaantui nätisti, eikä hajonnut siirrettäessä mitenkään. Makuhan siinä on aina niiii hyvä! Toivottavasti kakku maistui myös tilaajalle ja muulle juhlaväelle! 🙂

Lääkärintakki-kakku

1 kakkuun
Pohja:
2-kertainen annos mielettömän mehevää suklaakakkupohjaa n. 33 x 25.5 cm irtoreunavuokaan. Paistolämpötila 160 astetta, -aika noin 1 tunti.
Täyteenä sitruuna-mansikkamousse:
600 g mansikoita
6 dl vispikermaa 
200 g maustamatonta tuorejuustoa

200 g vanilja-tuorejuustoa
60 g smetanaa
n. 1 dl sokeria (maun mukaan)
1 rkl vaniljasokeria
5.5 tl liivatejauhetta
1 dl (n. 1.5 keskikokoisen) sitruunan mehua
1 ison sitruunan kuori hienoksi raastettuna

Kuorrutus:
Itse tehtyä valkosuklaamassaa (yhteen kakkuun tein massan 600 grammasta valkosuklaata)
Wiltonin valkoista väriainetta massan valkaisuun
Koristeet:
– stetoskoopin harmaat osat sokerimassan ja kaulintamassan sekoitusta, värjätty mustalla pastavärillä, päällä ohut kerros hopeisen metallin väristä kimalleväriä
– stetoskoopin mustat osat mustaa sokerimassaa
– nimikyltti valkosuklaamassaa, päällä mustasta sokerimassasta muotilla tehdyt kirjaimet

Ohje mousseen:
Tee mehevä suklaakakkupohja valmiiksi edellisenä päivänä.

Kun kakkupohja on jäähtynyt kokonaan, tee täyte. Hurauta mansikat soseeksi vaikkapa sauvasekoittimella. Vatkaa
kermat vaahdoksi. Vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto ja lisää sokeria. Sekoita joukkoon myös mansikkasose. Pese
sitruunoiden kuoret huolella. Raasta kuori hienoksi raasteeksi. Purista
sitruunoista mehut talteen. Sekoita liivatejauhe ja 1 dl sitruunan
mehua keskenään. Anna liivateseoksen turvota n. 3 minuuttia. Kun liivate
on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa n. 10 sekunnin pätkissä, kunnes se
sulaa kokonaan. Tähän menee aikaa mikron tehoista riippuen n. 25-40
sekuntia.

Lisää
sitruunan kuoriraaste mansikka-kermavaahdon joukkoon. Kaada liivateseos
joukkoon ohuena nauhana samalla koko ajan voimakkaasti vatkaten. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria. Täytä kakku ja anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti ennen kuorruttamista. Tee valkosuklaamassa päivää ennen kuorruttamista valmiiksi.

 Kuorruta kakku valkosuklaamassalla. Kaulitse valkosuklaamassa ohuehkoksi, kakkua isommaksi levyksi. Nosta kakun päälle ja painele reunoille. Leikkaa ylimääräiset pois, mutta jätä parisen senttiä alareunaan jäljelle. Tasoita päällinen ja silitä reunat kunnolla. Siisti reunat vielä kunnolla. Kaulitse lopputaikinasta ”nappilista” ja kiinnitä se vesitilkalla. Muotoile napit.

Tee kauluksen alle värillinen kolmio. Leikkaa valkosuklaamassasta kaulus ja muotoile se paikalleen. (Katselin kauluksen tekemiseen esimerkkiä kaapissa olleesta kauluspaidasta, ja siinä taisi kaulus olla hippasen ryppynen, kun lopputuloksesta tuli tuollainen röpelöinen). Viimeistele stetoskoopeilla ja nimikyltillä.



Vielä lähikuvaa välineistä 🙂