Suklaapossu

Laskiaisen suklaapulla nutellamoussella

Nutellamoussetäytteiset suklaapullat maistuvat erityisen hyvin laskiaisena, mutta maistuvat herkullisilta toki myös muulloinkin. Pullat ovat munattomat, jolloin sopivat myös muna-allergisille.

Pehmeiden kaakaopullien taikina valmistuu miltei normipullataikina, mutta siihen lisätään myös tummaa kaakaojauhetta. Miedon kaakaoinen pulla sai tällä kertaa täytteekseen helpon, kahden aineen nutellamoussen. Tämä teki kauppansa kaikille mein perheen syöjille.

© Irina Lisinen

Taikinan valmistuminen ei ollutkaan jostain syystä aivan samanlaista, kuin tavallisen yleiskoneella valmistuvan pullataikinan kohdalla. Kahdesta ensimmäisestä testitaikinasta jäi puuttumaan sitkoa ja sen lisäksi kohotukset jäivät vajaiksi. Tuossa vaiheessa meinasin jo luovuttaa koko leipomisajatuksesta ja pysyä kaukana keittiöstä.

© Irina Lisinen

Kuitenkin kolmannella yrittämällä muutin hieman tekotapaa ja samalla yritin malttaa pidentää kohotusvaihetta huomattavasti aiempaa pidemmäksi eli noin kaksinkertaiseksi. Ja sitten se tapahtui. Taikinasta muodostui koneessa kaunis pehmeä pallo. Taikinaa oli myös ihana käsitellä, sillä se oli superpehmeää, mutta se ei kuitenkaan tarttunut pöytään kiinni. Kohotuksen suoritin lämpimässä, noin 40 asteisessa uunissa. Kohotusaika taisi olla likemmän puolitoista tuntia, kunnes taikinapallot yhtäkkiä alkoivat kohota ja pullistua. Jeee!

© Irina Lisinen

Eli vaikka leivonnassa ei kaikki sujuisi niin kuin kuvitelmissa, ei kannata luovuttaa. Ohjeisiin ei myöskään kannata aina tuijottaa liian tarkasti, sillä jokaisen leipojan mittakäsi on hieman erilainen. Samoin keittiön lämpötila, uunit ja kaikki muut pikkujutut vaihtelevat, jolloin lopputulos voi olla erilainen, jos ohjetta noudattaa pilkulleen. Kirjoitin ohjeen niin kuin itse tein ja millä itse onnistuin.

Tässä ohje, olkaapa hyvät.

Laskiaisen suklaapulla

Koosta riippuen noin 14 isompaa tai 20 pienempää pullaa

Aineet:

5 dl maitoa

2 pss (á 11 g) kuivahiivaa (TAI 1 pkt = 50 g tuorehiivaa murusteltuna)

2 dl sokeria

(1.5 tl kardemummaa, ei pakollinen)

1 dl sokeroimatonta tummaa, hyvää kaakaojauhetta

noin 12-13 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

1 tl suolaa

150 g huoneenlämpöistä voita kuutioituna TAI 1.5 dl juoksevaa rasvaa

Täyte (noin 12 pienempään pullaan):

4 dl vispikermaa

1-1.5 dl Nutellaa tai muuta pähkinä-suklaalevitettä

Ohje:

Lämmitä maito noin 42 asteiseksi (tuorehiivaa käyttäessäsi kädenlämpöiseksi). Mittaa (tuorehiivaa käytettäessä murustele) lämpimän maidon joukkoon hiiva ja 2 rkl sokeria. Sekoita ja anna seistä noin noin 5 minuuttia. Seoksen pitäisi alkaa hieman kuplia tänä aikana. Tästä tietää, että hiiva on lähtenyt toimimaan.

Lisää maito-hiivaseos yleiskoneen kulhoon, jossa on taikinakoukku. Voit myös vaivata taikinan käsin, jos se on sinulle luontaisampaa.

Lisää kulhoon loput sokerista, kaakaojauho sekä noin 6-7 dl vehnäjauhoja ja vatkaa kunnolla vispilällä sekaisin. Näin seokseen tulee ilmaan, joka auttaa hiivaa toimimaan. Lisää miltei kaikki loput vehnäjauhoista (ensin yhteensä noin 11 dl). Laita yleiskone pyörimään hitaimmalla nopeudella. Kun jauhot ovat parin minuutin kuluttua sekoittuneet hyvin joukkoon, lisää pehmeä, huoneenlämpöinen voi nokareina. Kun voi on sekoittunut joukkoon, jatka vaivaamista yleiskoneen pienimmällä teholla noin 10 minuuttia. Tarkista tilanne. Jos taikina liian löysää (ja sitko heikko), lisää jauhoja noin 0.5-1 dl kerrallaan ja jatka vaivaamista aina lisäämisen jälkeen 5-10 minuuttia kerrallaan tai kunnes taikinasta muodostuu pallo. Jauhoja menee yhteensä noin 12-14 dl. Taikina on valmis, kun se irtoaa kulhon reunoilta, mutta on edelleen hyvin pehmeää.

Anna taikinan levätä 10 minuuttia.

Jaa taikina ensin kahteen osaan ja kumpikin osa vielä 10 osaan. Pyörittele taikinanpalat palloiksi ja nosta kahdelle leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kohota tämän jälkeen kunnolla eli kaksinkertaisiksi lämpimässä vedottomassa paikassa. Esimerkiksi esilämmitetty, noin 40 asteinen uuni on tähän hyvä. Kohottamiseen voi kulua aikaa helposti jopa 1-1.5 tuntia.

Voitele pullat kevyesti voidellen munalla ja ripottele pinnalle vaikkapa raesokeria tai mantelilastuja. Paista pullia 200 asteessa keskitasolla noin 11-14 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Jäähdytä pullat täysin ennen täyttämistä.

Täytettä varten vatkaa vispikerma tukevaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon myös Nutellaa makusi mukaan. (Mä laitoin 1.5 dl ja omaan makuuni oli siinä ja siinä, oliko sitä liikaa, mutta muut kehuivat täytettä juuri näin.) Leikkaa pullista hatut pois ja täytä pullat nutellavaahdolla.

Vinkit:

* Mitä pehmeämmäksi saat jätettyä taikinan = mitä vähemmän jauhoja käytät, sitä pehmeämpiä pullista tulee. Kunnon sitko on se tärkein juttu. 

* Munattomiin pulliin voit käyttää voitelussa vesi-siirappiseosta.

* Jos nutellavaahto on vatkaamisen jälkeen liian löysää, nosta se hetkeksi jääkaappiin.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Laskiaisen suklaapulla nutellamoussella

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *