Suklaapossu

Marjaisa britakakku

Marja-britakakku

Tämä herkullinen, mansikoita ja pensasmustikoita sisältävä britakakku ihastutti tyttäremme kaverisynttärijuhlissa. Sekä minut, tyttären että tytön kavereitakin. Makea britakakkupohja, raikkaat tuoreet mansikat ja pensasmustikat sekä täyteläinen mascarponevaahto maistuivat vaan niin ihanilta yhdessä.

Syntymäpäivä kakku

Tytär (miltei 13v) sai suunnitella itse tarjottavat kaverisynttäreilleen. Toiveista yksi oli britakakku, johon tulisi myös esimerkiksi mansikoita. Tyttö avusti kakun leipomisessa ja leipoi pohjan ihastuttavan Mango-passionbritakakun pohjan ohjeella. Täytteen teossa tytär luotti äitiinsä ja pääsin säveltämään kakun väliin marjoilla höystetyn täyteläisen mascarponetäytteen.

Marjaisa brita

Täyte syntyi lopulta vähän extemporee, sillä olin alunperin ajatellut tekeväni sen erilaisena. Kuitenkin täytteentekohetkellä muistin sen, että kakun piti olla laktoositon, eikä kaupasta haalimani tuotteet olleet sellaisia. Onneksi jääkaapista löytyi laktoosittomina sekä vispikerma että mascarpone, joten siitä se ajatus sitten lähti.

Herkullinen britakakku

Testailin samalla joskus aikoinaan näkemääni vinkkiä, että sekä vispikerman että mascarponen voisi laittaa samaan kulhoon ja alkaa vain vatkaamaan niitä yhdessä. Ja sehän toimi loistavasti! Vaahdosta tuli paksua ja maku oli mascarponen ansiosta erittäin täyteläinen. Humpsautin joukkoon vielä hieman sokeria makeuttamaan täytettä ja sitruunan mehua keventämään hieman täyteläisyyttä ja mascarponen rasvaisuutta. Mielestäni nappivalinta tuoreiden marjojen ja makean britan kanssa.

 

Marjaisa britakakku

Kolmeen n. 21 cm irtopohjavuokaan TAI 20cm, 21 cm ja 22 cm vuokiin TAI noin 35 x 40 cm uunipellille

Pohja:

150 g voita huoneenlämpöisenä

1.25 dl sokeria

4 keltuaista

2.5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

1.25 dl maitoa

Marenkikerros:

4 valkuaista

2 dl sokeria

Täyte:

2 dl vispikermaa

250 g mascarponea

1 tl vaniljasokeria

noin 2 rkl tomusokeria

noin 2 rkl sitruunan mehua

(halutessa 1 sitruunan hienoksi raastettu kuori)

Lisäksi (esimerkiksi):

400 g mansikoita puolitettuina

200 g (pensas)mustikoita

Ohje:

Aloita brikakku tekemällä pohja. Erottele munista valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Jätä valkuaiset sivuun odottamaan vuoroaan.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen joukkoon koko ajan vatkaten. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe sekä vaniljasokeri. Lisää ne vuorotellen taikinan joukkoon maidon kanssa varovasti käännellen. Lisää ensin noin kolmannes jauhoja, sekoita. Lisää puolet maidosta, sekoita. Jatka vielä vuorotellen vehnäjauhojen ja maidon lisäämisellä. Sekoita lopuksi juokkoon loput jauhot.

Voitele hyvin kolme n. 21 cm irtopohjavuokaa (TAI kolme hieman eri kokoista vuokaa, jolloin saat kakusta ylöpäin kapenevan). Jauhota vuoat esimerkiksi vehnäjauhoilla. Jaa pohjataikina vuokiin ja levitä tasaiseksi kerrokseksi vuokien pohjalle. Taikinaa ei tarvitse levittää aivan reunoihin asti, sillä taikina kyllä leviää uunissa. Laita vuoat syrjään odottamaan.

Valmista marenki. Vaahdota valkuaisia. Kun valkuaiset alkavat vaahdota, lisää sokeria 1 rkl kerrallaan valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Vatkaa kunnes vaahto on paksua ja kiiltävää. Levitä valkuaisvaahto pohjataikinoiden päälle. Marenkikerroksenkaan ei tarvitse yltää aivan reunoille, sillä se laajenee paistuessaan.

Paista 175-asteissa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kypsiä.

Tee täyte: Mittaa vispikerma ja mascarpone samaan kulhoon. Vatkaa niitä vatkaimella, kunnes seos paksenee. Mausta sokereilla ja sitruunan mehulla. Maista täytettä ja lisää halutessasi joukkoon hieman sitruunan mehua tai sokereita. Muista kuitenkin, että pohja on makea, joten täytteen ei kannata olla kovin sokerinen.

Täytä kakku. Levitä puolet täytteestä isoimman pohjan päälle. Ripottele päälle vajaa kolmannes mansikoista ja pensasmustikoista. Nosta päälle toiseksi isoin pohja ja levitä pinnalle loput täytteestä sekä marjoja. Nosta päälle kolmas pohja ja ripottele pinnalle loput marjoista. Koristele halutessasi esimerkiksi mintun lehdillä tai syötävillä kukilla.

Vinkki:

* Voit paistaa pohjan myös pellillä. Leikkaa pohja tällöin kolmeen yhtä suureen osaan ennen täyttämistä.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Marjaisa britakakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *