Lupauduin (= tarjouduin) tekemään ystäväni vauvakutsuille kakun. Pari päivää ennen juhlia päähäni pälkähti mielikuva kakusta ja mahasta, ja sehän piti toteuttaa. Tällainen siitä tuli 🙂 Kakun jo ollessa matkalla juhlapaikalle, huomasin että tyttö olisi
kaivannut hieman poskipunaa; tuleva äiti on melko kalpea. Ehkä se
kuitenkin jo tällaisella vatsalla on melko luonnollistakin 😉

Vatsasta löytyi gluteeniton suklaakakkupohja, suklaamoussea, kinuskia ja suolapähkinöitä. Mmmm, kakku oli makeaa kuin karkki, mutta hyvä karkki, hieman Snickersmäinen.

Kakunteosta on vierähtänyt jo sen verran aikaa, että olen tämän jälkeen ehtinyt testaamaan ja kehittämään erilaisia gluteenittomia kakkupohjia, joista osa on vielä tätäkin parempia. Tai riippuu millä mittarilla paremmuutta mitataan. Ehkä on oikeampi sanoa, että tämän masukakun kakkupohja ja esimerkiksi pähkinä-suklaakakun kakkupohja ovat vain erilaisia, molemmat omalla tavallaan hyviä. Ei tämäkään siis huonoa ole ja pohjan suuri etu on siinä, että se sopii hyvin tilanteisiin, joissa kakkupohja pitää saada nopeasti tehtyä ja myös jäähdytettyä. Aikataulullisten ajatusten lisäksi eroja löytyy myös rakenteesta. Mehevän pähkinä-suklaakakun pohja on itsessään jo niin kostea ja suussa sulava, että sitä ei missään nimessä tarvitse kostuttaa. Rakenne siinä saattaisi olla tälläiseen muotokakkuun liiankin pehmeä, kun taas tämä pohja pysyi paremmin muodossaan.

Tässä kakkupohjana toimii siis perunajauhoista + tummasta kaakaojauheesta tehty kääretorttupohja. Yleensä tuollainen pohja on helposti melko kuiva, joten ripottelin pohjan päälle
extrana suklaarouhetta ja se mehevöittikin pohjaa mukavasti. En
kostuttanut pohjaa erikseen mitenkään ja se oli siitä huolimatta mehukkaan oloinen, varsinkin tuhdin suklaamoussekerroksen kanssa syötynä. Silti pieni kostutus ei tekisi sille lainkaan pahaa..

Koska kakusta löytyi suklaata, kinuskia, suklaata, pähkinöitä ja
suklaata, on varmaan sanomattakin selvää minkälainen makupakkaus kakku
oli sisältä. Kakun sisuksesta en saanut kuvaa, mutta kokosin kakun täyttövaiheessa jääneet jämät lasiin (kuva alapuolella). Siitä saa hieman käsitystä kakun sisällöstä 🙂

Tällaisesta tuleva äiti saa hyvin energiaa tulevaa varten, sillä kaloreita kakusta ei puutu 😉 Makua ja makeutta riitti ja pieni pala kakkua oli hyvä lopetus kutsuilla nautitulle aterialle.

Masukakku
n. 20 hlön kakku
Pohja (näitä tarvitaan kaksi):
4 kananmunaa
1 ¾ dl sokeria
 1 dl
perunajauhoja 
0.75 dl kaakaojauhetta
0.75 dl mantelijauhetta

2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

75 g tummaa (50%) suklaata hienoksi rouhittuna

Täyte:
250 g tummaa suklaata
1 muna
2.5 dl Flora Vispiä
2.5 dl Flora Kuohua
0.5 dl tomusokeria
Väliin myös:
vajaa 1 prk kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa
n. 1.5 dl suolapähkinöitä

Kuorrutus sekä jalat ja vartalon yläosa:
Valkosuklaamassaa

Ohje:
Tee kakkupohja. Laita uuni lämpeämään 225 asteiseksi. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään (ei suklaata). Siivilöi ne muna-sokerivaahdon joukkoon varovasti nuolijalla käännellen. Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipellille tasaiseksi kerrokseksi.

Rouhi suklaa (75 g) veitsellä melko pieneksi rouheeksi. Ripottele pohjan päälle tasaisesti joka puolelle. Paista
pohjaa 225 asteessa n. 8-10 minuuttia, kunnes pinta tuntuu kiinteältä, mutta
pehmeältä eikä keskelle tökättyyn tikkuun tartu taikinaa. Poista pohja leivinpaperin avulla pois pellin päältä ja suojaa pohja hyvin, ettei se kuivu. Tee toinen pohja samalla tavalla.

Valmistele kakun kokoamista varten pyöreäpohjainen kulho vuoraamalla se kelmulla. Laita kelmua niin pitkät siivut, että ne ylettävät reilusti kulhon reunojen yli.

Tee suklaamousse. Vatkaa Flora Vispi ja Kuohu vaahdoksi. Pilko suklaa kulhoon ja sulata
mikrossa varovasti n. 20 sekuntia kerrallaan välillä sekoittaen.
Vatkaa muna
suklaan joukkoon voimakkaasti vatkaten esim. sähkövatkaimella. Ole
nopea, sillä suklaa alkaa jämähtää todella äkkiä, jollet sekoita munaa
joukkoon nopeasti. Vatkaa suklaa-munaseos vispatun Vispin joukkoon. Maista ja lisää halutessasi vielä hieman tomusokeria.

Kokoa kakku. Leikkaa kakkupohjasta kulhon pala, joka on suunnilleen halkaisijaltaan kulhon yläreunan kokoinen (esim. n. 20 cm halkaisijaltaan oleva pyöreä pala). Avaa kinuskiksi keitetty kondensoitu maito. Ota reilu puoli tölkillistä kinuskia lautaselle ja lämmitä mikrossa muutamia sekunteja, kunnes kinuski pehmenee helpommin levitettäväksi. Levitä ohut kerros kinuskia leikatun pohjapalan päälle. Nosta se pohjapala kulhon pohjalle. Ripottele päälle pähkinöitä ja levitä ohut kerros moussea.

Jatka samalla tavalla toinen pohjapalan kanssa, kunnes kulho on täynnä. Nosta viimeiseksi kulhon päälle kakkukerros. (Kulhoon meni minulla 4 pohjapalaa eli 3 täyteväli). Nosta reunoilla roikkuvat kelmun palat päälle. Laita kulhon päälle kevyt paino ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi. Tee valkosuklaamassa valmiiksi viimeistään edellisenä päivänä ennen kuorruttamista.

Kippaa hyytynyt kakku kulhosta tarjoilulautaselle ja poista kelmut. Vuoraa ja koristele valkosuklaamassalla

Vinkki:
* Ylimääräisistä kakkupohjapaloista ja täytteistä saa ihanat jälkiruoka-annokset.

* Itse jätin pohjan kostutuksen väliin, mutta sen voisi kevyesti kostuttaa vaikkapa vaniljamaidolla.