Mehevä porkkanakakku sitruunamoussetäytteellä

Kaunis kesäinen kakku valmistuu

Kuopuksemme täytti 4 vuotta kesän alussa. Pikkuherra näki hieman ennen synttäreitään satukirjassa kuvan porkkanasta ja kakusta ja esitti samantein toiveensa kakun suhteen. Hän halusi kakukseen porkkanakakun. Siitä se ajatus sitten lähti. Kaivoin esille ihanan Piparkakun makuisen porkkanakakun ohjeen, ja tein tuon kuohkean, ilman vatkaimia valmistuvan pohjan, kanelilla maustettuna ja yhdessä vuoassa paistettuna. Pohjasta tuli näin tehden hieman tiiviimpi kuin useammassa vuoassa paistettuna, mutta silti ihanan mehevä ja pehmeä.

Täytteeksi laitoin kirpeän raikasta sitruunamoussea. Kakun makumaailma osui yllättävän monen makuhermoon. Kakku maistui todella hyvin sekä omalle perheelle että kahdelle ”juhliin” pyydetylle vieraalle ja se sai paljon kehuja. Miltei kaikki taisivat myös hakea sitä lisää. Jopa lapset, joiden uskoin karsastavan niinkin sitruunaista täytettä.

Makean kirpeä sitruunatäyte sopii kakkuun ihanasti

Kysyin synttärisankarilta myös ajatuksia kakun koristelun suhteen. Poika halusi kakun pinnasta valkoisen ja koristelussa piti käyttää valkoista ja mustaa. Kysyin, onko pensasmustikat tarpeeksi mustia, niin vastaus kuului, ”Joo, ovat. Ja joukkoon myös mansikoita”. Näillä vinkeillä mentiin. Tosin mansikat vaihtuivat saatavuuden vuoksi vadelmiin. Koska vietimme samaan aikaa myös vanhimman tyttömme synttäreitä, koristeeksi päätyi myös muutama valkoinen verbena.

Ja koska aina etsin kaikesta leivonnaisista jotain korjattavaa, niin tässä sain hakemalla hakea muokkausta vaativan jutun. Ja se oli se, että porkkanakakun pohjassa oleva kaneli ei juurikaan maistunut muiden makujen läpi. Toisaalta, siruunaisen täytteen kanssa en lopulta edes kaivannut porkkanakakun kanelisuutta. Jos kuitenkin haluaa kanelinkin maistuvat selvästi, voi sitä lisätä taikinaan hieman enemmän. Mutta jo tällaisenaan tämä on ihanaa.

Kesäinen syntymäpäiväkakku on nopea koristella pensasmustikoilla ja vadelmilla

Porkkanakakku on jo itsessään niin mehevä, ettei se kaipaa edes kostutusta. Kakku kannattaa koota jo päivää ennen tarjoilua, jotta täyte ehtii jähmettyä ja maut tasaantua.

Synttärikakkuna mehevä porkkanakakku sitruunamoussetäytteellä

20 cm irtopohjavuokaan

Pohja:

3 munaa

3 dl sokeria

1.5 dl rypsiöljyä

150 g (= 3 dl) erittäin hienoksi raastettua porkkanaraastetta

3 dl vehnäjauhoja

3 tl vaniljasokeria

1.5 tl leivinjauhetta

0.5 tl soodaa

0.75 tl suolaa

2.5 tl kanelia

Täyte:

1 annos sitruunamoussea

Kuorrute:

2 dl Kaslink kauravispiä

1 tl vaniljasokeri

Koristeeksi esim.:

pensasmustikoita

vadelmia

syötäviä kukkia

sitruunamelissan lehtiä

Ohje:

Tee pohja: Riko munat kulhoon. Lisää sokerit, öljy sekä hienoksi raastettu porkkanaraaste ja vatkaa kunnolla sekaisin lusikalla tai käsivispilällä. Lisää joukkoon kuivat aineet ja sekoita, kunnes aineet ovat juuri ja juuri sekaisin. Kaada taikina kevyesti voideltuun noin 20 cm irtopohjavuokaan.

Paista 175 asteessa hieman keskitasoa alemmalla tasolla noin 50 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Kokeile kypsyy tökkäämällä pitkä tikku keskelle pohjaa. Jos tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on pohja kypsä. Jäähdytä pohja kokonaan.

Tee sitruunamousse erillisen ohjeen mukaan.

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaa. Nosta ensimmäinen osa tarjoilulautaselle ja nosta irtopohjavuoan reunaosa pohjan ympärille. Voitele vuoan reunat kevyesti sisäpuolelta tai käytä reunakalvoa, ja voitele niiden reunat. Lusikoi puolet moussesta kakun päälle ja tasoita. Nosta päälle toinen kakkupohja ja täytä kakku loppuun. Nosta kakku jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Kun täyte on hyytynyt, poista vuoan reunaosa.

Vatkaa kauravispi paksuksi vaahdoksi. Mausta vaniljasokerilla. Levitä kakun päälle vaahdotettua vispiä ensin ohut (muru-)kerros. Levitä sen jälkeen rennoin ottein kauravispiä kauttaaltaan kakun pinnalle. Pinta saa jäädä eläväiseksi.

Koristele vielä marjoilla, syötävillä kukilla ja vaikka sitruunamelissan lehdillä.

Vinkki:

* Kakku kannattaa koristella viime hetkillä, sillä esim. vadelmista ja mansikoista saattaa valua nestettä, joka suttaa kakun pintaa, mikäli joutuvat olemaan siinä pidemmän aikaa.

 

Kommentit (6)

Tätä täytyy kokeilla, vaikka minulla on ”vakiosuosikkini” täytekakun pohjaksi. On mukava saada vaihtelua ja sitruuna on hyvää kaikessa. 🙂

Sitruuna sopii niin mahtavasti kaikkeen. Se on toinen lempparimakuni, heti suklaan jälkeen 😉 Kannattaa ihmeessä kokeilla tuota pohjaa. Se on mehevä ja pehmeä, ja myös ihanan helppo tehdä, kun aineet vain sekoitetaan keskenään. Toivottavasti tykkäät 🙂

Saakohan tuota sitruunamoussea tehtyä ilman liivatetta? Toimiiko kasvipohjaiset hyydyttäjät samalla tavalla? 😊 Muuten aivan ihana ja varmasti hyvää.

Oletko käyttänyt täytteeseen kauravispiä ja maidotonta tuorejuustoa?

Hei Maidoton ruokavalio. Juuri tätä sitruunatäytettä en ole tehnyt maidottomana, mutta olen tehnyt niitä käyttäen joskus marjamoussea. Uskoisin, että nuo tuotteet toimisivat tässä sitruunamoussessakin hienosti. Kauravispi vaahtoutuu paremmin kuin vispikerma, joten määrällisesti sitä tarvittaisiin vähemmän kuin tässä ohjeessa. Laittaisin myös maidotonta tuorejuustoa hieman ohjetta vähemmän (koen, että liian suuri määrä sitä alkaa maistua täytteestä läpi).

Kommentoi juttua: Mehevä porkkanakakku sitruunamoussetäytteellä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X